Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
διεθνήΥποβρύχιο Τιτανικός: «Πρέπει να κοιμούνται και ένας να χτυπάει τις λαμαρίνες για...

Υποβρύχιο Τιτανικός: «Πρέπει να κοιμούνται και ένας να χτυπάει τις λαμαρίνες για να μην πεθάνουν»

Υποβρύχιο που χάθηκε: «Πρέπει να κοιμούνται και ένας να χτυπάει τις λαμαρίνες για να μην πεθάνουν»
Οι πέντε τουρίστες πριν επιβιβαστούν υπέγραψαν έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως πρόκειται για ένα πειραματικό σκάφος που δεν είναι εγκεκριμένο ή πιστοποιημένο από κανέναν ρυθμιστικό φορέα.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε ενώ επισκεπτόταν το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό.




Οι πέντε τουρίστες πριν επιβιβαστούν υπέγραψαν έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως πρόκειται για ένα πειραματικό σκάφος που δεν είναι εγκεκριμένο ή πιστοποιημένο από κανέναν ρυθμιστικό φορέα».

«Μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, αναπηρία, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο έγγραφο. Πρόκειται για μια δήλωση συναίνεσης, ένα συμφωνητικό ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στα βάθη του Ατλαντικού θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα και να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και παραγωγό Mike Reiss, ο οποίος έχει ταξιδέψει με τον υποβρύχιο, στην πρώτη σελίδα της υπεύθυνης δήλωσης υπάρχει τρεις φορές η λέξη «θάνατος».

«Πρέπει να είναι ήρεμοι για να επιβιώσουν»

Εγκλωβισμένοι πλέον στα βάθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δείξουν ολύμπια ψυχραιμία, να μην λυγίσουν για να επιβιώσουν.

«Πρέπει να ηρεμήσουν, να περιορίσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός από κάποιον που χτυπάει (λαμαρίνες) κάθε 10-15 λεπτά. Οι άλλοι πρέπει να είναι ήρεμοι, να κοιμούνται. Να περιορίζουν το οξυγόνο που αναπνέουν και το διοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν γιατί αυτό τους δηλητηριάζει» εξήγησε πρώην αξιωματικός υποβρυχίων στο STAR.




«Δε θέλω να σκέφτομαι πώς ένιωσαν»

Ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ερευνητικού βαθυσκάφους «Θέτις».

Στο σκάφος υπάρχουν τουλάχιστον δυο τεράστιες μπουκάλες με οξυγόνο. «Όταν όμως ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο, χάνεις τον έλεγχο» λέει χαρακτηριστικά, «η αναπνοή σου γίνεται πιο γρήγορη και καταναλώνεις περισσότερο οξυγόνο».

Τα πιο σημαντικά