Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024
ΕλλάδαΞıφασκία: Προκρίθnκε στους Ολυμπιακούς η Γκουντούρα

Ξıφασκία: Προκρίθnκε στους Ολυμπιακούς η Γκουντούρα

Μετά το παγκόσμιο κύπελλο «Ακρόπολις», η Δώρα Γκουντούρα εξασφάλισε οριστικά μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στο αγώνισμα της σπάθης.

Η Ελληνίδα ξιφομάχος έφτασε τους 174 βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάταξη και έχει στα χέρια της την ατομική πρόκριση, ανεξάρτητα από την έκβαση του τελευταίου αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου, στο Σιντ-Νίκλαας του Βελγίου (15-17 Μαρτίου). Θα είναι η δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της αθλήτριας του Θανάση Δελενίκα μετά το Τόκιο το 2021 (21η θέση) και η 16η διοργάνωση με ελληνική συμμετοχή στην ξιφασκία.

gkountoura ksifaskia

Επίσης, η Ελλάδα θα έχει εκπρόσωπο στο όπλο της σπάθης γυναικών για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση μετά το 2012 (Βασιλική Βουγιούκα), το 2016 (Βασιλική Βουγιούκα) και το 2021 (Δώρα Γκουντούρα).

Η Δέσποινα Γεωργιάδου αντίθετα δεν θα μπορέσει να βρεθεί στο Παρίσι, παρότι βρίσκεται στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και παρότι είναι η δευτεραθλήτρια κόσμου του 2023. Με το βέλτιστο σενάριο για την ίδια στο Βέλγιο, η αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη μπορεί να φτάσει μέχρι τους 172β., δύο λιγότερους από την Γκουντούρα. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες πρόκρισης στο ομαδικό, υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο ατομικό εισιτήριο για την Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον Ολυμπιακό σύστημα πρόκρισης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία Ολυμπιακής πρόκρισης, οι πρώτες 24 θέσεις που θα «κλείσουν» είναι αυτές των αθλητριών των οκτώ ομάδων που θα πάρουν την ομαδική πρόκριση. Τα υπόλοιπα δέκα εισιτήρια θα δοθούν ατομικά και από αυτά τα πρώτα 6 εισιτήρια θα εξασφαλίσουν αυτόματα οι δύο καλύτερες ξιφομάχοι από την Ευρώπη, οι δύο (2) καλύτερες ξιφομάχοι από την Ασία/Ωκεανία, η καλύτερη ξιφομάχος από την Αμερική και η καλύτερη ξιφομάχος από την Αφρική, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της FIE την 1η Απριλίου του 2024.

Χάρη στην βαθμολογία που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία θα έχουν σίγουρα ομάδες στη σπάθη γυναικών στο Παρίσι. Η Ουκρανία εξασφάλισε την ομαδική πρόκριση και μαθηματικά, με το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο της Αθήνας. Έφτασε τους 281 βαθμούς και θα προκριθεί, είτε ως η 4η καλύτερη της παγκόσμιας κατάταξης, είτε ως η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα εκτός τετράδας. Με αυτή την εξέλιξη, η Ουκρανή Όλγκα Καρλάν που βρίσκεται στο Νο5 του Ολυμπιακού ράνκινγκ με 165 βαθμούς εξασφαλίζει επίσημα Ολυμπιακή πρόκριση από τα ομαδικά, αν και ήδη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, της έχει απονείμει ατομική Ολυμπιακή κάρτα εκτός επίσημης διαδικασίας.

Η Γκουντούρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο4 του Ολυμπιακού ράνκινγκ με 174 βαθμούς, πίσω από τη Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (Νο1, 239β.), τη Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (Νο2, 188β.) και τη Γαλλίδα Μανόν Απιτί-Μπρουνέ (Νο3, 181β.) που έχουν επίσης εξασφαλισμένη θέση στο Παρίσι από τα ομαδικά. Καταλαμβάνει την πρώτη από τις δύο ευρωπαϊκές θέσεις πρόκρισης, με τις επόμενες Ευρωπαίες χωρίς ομαδική πρόκριση να είναι η έτερη Ελληνίδα, Δέσποινα Γεωργιάδου (Νο6, 148β.), η Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές (Νο7, 147β.) και η Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (Νο8, 105β.). Η Μαρτίν Πορτουγκές και η Ιλίεβα δεν έχουν περιθώριο να κλείσουν τη διαφορά στο Βέλγιο ώστε να περάσουν και τις δύο Ελληνίδες, συνεπώς η θέση της Ελλάδας στο Παρίσι είναι εξασφαλισμένη.

Η παγκόσμια κατάταξη της 1ης Απριλίου 2024 θα διαμορφωθεί από την πρόσθεση επτά βαθμολογιών για κάθε αθλήτρια σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIE: αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αυτή του ηπειρωτικού πρωταθλήματος και τις πέντε καλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των γκραν πρι, των παγκοσμίων κυπέλλων και των αγώνων satellite. Η Γκουντούρα με τους 8 βαθμούς του «Ακρόπολις» έφτασε τους 174 βαθμούς και, ακόμα κι αν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο στο Βέλγιο, θα παραμείνει με αυτή τη βαθμολογία. Η Δέσποινα Γεωργιάδου από την άλλη έχει αυτή τη στιγμή 148 βαθμούς. Αν πάρει το μέγιστο (32β.) στο Βέλγιο, θα αφαιρεθεί η -μέχρι τώρα- πέμπτη καλύτερη βαθμολογία σε γκραν πρι ή παγκόσμια κύπελλα, οι 8 βαθμοί από το παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι, και θα προστεθούν οι 32 βαθμοί του Βελγίου. Με σύνολο 172 βαθμών θα βρισκόταν και πάλι πιο πίσω στην παγκόσμια κατάταξη και για αυτό το λόγο το Ολυμπιακό εισιτήριο πάει οριστικά στην Γκουντούρα.

Για «γλυκόπικρο συναίσθημα» έκανε λόγο η Δώρα Γκουντούρα. «Από τη μία θέλω να χαρώ πάρα πολύ γιατί είναι κάτι μοναδικό να είσαι για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από εκεί και πέρα, είναι δύσκολο, γιατί είναι άδικο για τη Δέσποινα. Είμαστε δύο αθλήτριες από την ίδια χώρα στο κορυφαίο επίπεδο, από μία χώρα που δεν μας έδωσε τη στήριξη που έχουν οι αθλήτριες από άλλες χώρες. Ήξερα εξαρχής ότι θα ήταν άδικο και για τις δύο να μείνει η μία εκτός Ολυμπιακών. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει το σύστημα πρόκρισης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να στηριχθεί το ομαδικό για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο, γιατί ανήκουμε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συνέχισε: «Θέλω να πω ένα τεράστιο συγχαρητήρια στη Δέσποινα για την προσπάθειά της και για τις θυσίες που έκανε. Έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς. Θέλω επίσης να πω ένα τεράστιο μπράβο και σε όλα τα κορίτσια για την προσπάθεια στο ομαδικό, αφού και οι άλλες τρεις αθλήτριες άφησαν πίσω πράγματα από τις ζωές τους για αυτό το στόχο. Ένα μεγάλο μπράβο στο Θανάση (σ.σ. Δελενίκα) για τη δουλειά που κάναμε μαζί, αλλά και για τη δουλειά που έκανε στο ομαδικό τα τελευταία δύο χρόνια, με τη στήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που βοήθησαν για για να συσταθεί και να στηριχτεί αυτή η ομάδα, αλλά και όλους όσοι ήταν εκεί για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα, και όχι για να τα βάζουν. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι μεγάλη ανακούφιση. Είναι πολύ αγχωτικό εδώ και ένα χρόνο να κυνηγάς κάθε αγώνα-στόχο. Ο κόσμος νομίζει ότι το άγχος είναι περισσότερο όσο πλησιάζουν οι Αγώνες, αλλά δεν είναι έτσι. Το μεγάλο άγχος είναι για την εξασφάλιση της πρόκρισης. Πριν κλείσει αυτός ο κύκλος, έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε στους αγώνες που έρχονται. Θέλω να φτάσω στο Παρίσι υγιής και ανταγωνιστική για να διεκδικήσω κάτι καλό. Θα συνεχίσω την ίδια σκληρή δουλειά που έκανα και πριν, τώρα απλά δε θα έχω το βάρος του αποτελέσματος. Θέλω να δω να πιο καθαρά κάποια λάθη για να παίξω όσο πιο ποιοτική ξιφασκία μπορώ».

Ο προπονητής της Γκουντούρα, Θανάσης Δελενίκας, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σίγουρα μία Ελληνίδα θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή θα είναι η Δώρα Γκουντούρα. Είναι όμως τρομερά άδικο το σύστημα από την άλλη, καθώς μία αθλήτρια σαν τη Δέσποινα Γεωργιάδου θα μείνει εκτός Παρισιού. Εκεί στη FIE πρέπει να δουν ξανά το σύστημα για να είναι αξιοκρατικό για όλες τις ηπείρους, γιατί αυτή τη στιγμή για την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πολύ άδικο το σύστημα και έχει φέρει ήδη αρκετούς αθλητές σε δύσκολη θέση. Ελπίζω να το δουν και να κάνουν αλλαγές, ώστε να εξασφαλίζουν την Ολυμπιακή συμμετοχή σε αθλήτριες τόσο υψηλού επιπέδου.

Για τη Δώρα θα είναι η δεύτερη παρουσία σε Ολυμπιακούς και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από πολλές απόψεις. Η ίδια είναι πλέον πιο έμπειρη και ξέρει καλά τη διαδικασία. Δεν υπάρχει πανδημία ούτε κλειστές αίθουσες και δε θα έχουμε προβλήματα με τις προπονήσεις και τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουμε στο Τόκιο. Ήταν πολύ ψυχοφθόρα όλα μέχρι την τελευταία στιγμή. Τώρα θα ηρεμήσουμε λίγο και από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας ώστε να είμαστε έτοιμοι στις 29 Ιουλίου που θα αγωνιστούμε. Μέχρι τότε έχουμε άλλους τέσσερις αγώνες, στους τρεις από τους οποίους υπερασπιζόμαστε τα περσινά μετάλλια και θέλουμε σίγουρα να εξασφαλίσουμε καλή βαθμολογία να να μείνουμε ψηλά στην Ολυμπιακή κατάταξη και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο ταμπλό των Ολυμπιακών του Παρισιού αλλά και στους αγώνες του επόμενου Ολυμπιακού κύκλου».

Τα πιο σημαντικά