Στις θερμικές κάμερες αναγνώρισης του αριθμού επιβατών στρέφονται οι Γάλλοι προκειμένου να εντοπίζουν όσους εισέρχονται παράνομα σε λωρίδες υψηλής πληρότητας.
Σε προηγμένα τεχνολογικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων στρέφονται οι αστυνομικές αρχές ανά την Ευρώπη, ώστε να καταστεί ευκολότερο το έργο της ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.
Στην Ελλάδα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εγκατάσταση καμερών εντοπισμού παραβάσεων ερυθρού σηματοδότη στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ προηγμένες συσκευές τοποθετούνται και στους δρόμους και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία όπου σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ πήρε θέση στους δρόμους η πρώτη θερμική κάμερα υπολογισμού του αριθμού επιβατών εντός των οχημάτων.
Στόχος της κάμερας δεν είναι η βεβαίωση παραβάσεων για υπεράριθμους επιβάτες εντός των ΙΧ, αλλά η τιμωρία των οδηγών που εισέρχονται σε λωρίδες υψηλής πληρότητας. Οι τελευταίες, όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, προορίζονται αποκλειστικά για αυτοκίνητα με περισσότερους από έναν επιβάτες και δημιουργήθηκαν προκειμένου να αποσυμφορήσουν οδικούς άξονες με μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Η εν λόγω συσκευή τοποθετήθηκε στον αυτοκινητόδρομο A83 που συνδέει τις πόλεις Νάντη και Μπορντό και συγκεκριμένα σε ένα τμήμα του δρόμου κοντά στο Λε Σορινιέρ. Η κάμερα πήρε θέση στην πρώην λωρίδα έκτακτης ανάγκης του Α83 η οποία μετατράπηκε σε λωρίδα υψηλής πληρότητας.
Οι θερμικές κάμερες μπορούν να καταγράψουν την ανθρώπινη παρουσία – με βάση την αρχή διαφοροποίησης της θερμότητας που εκπέμπουν τα ανθρώπινα σώματα σε σχέση με το περιβάλλον. Σε συνεργασία με ένα σύστημα ανάγνωσης των πινακίδων, οι κάμερες αποστέλλουν αυτόματα ειδοποίηση στις αρμόδιες αρχές, με σκοπό την έκδοση προστίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λωρίδες υψηλής πληροότητας αποτελούν μια επιβράβευση για όσους μοιράζονται το αυτοκίνητό τους με συναδέλφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους, μιας και οι συγκεκριμένοι πολίτες συνδράμουν καθοριστικά στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αυτοκινήτων η οποία «πνίγει» το οδικό δίκτυο, όπως και στον μετριασμό των εκπομπών ρύπων.
Αυτές οι λωρίδες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Γαλλία, αλλά και η Ισπανία. Η τελευταία διαθέτει τέτοιες λωρίδες σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Γρανάδα, επιτρέποντας την είσοδο σε αυτές στα επιβατικά ΙΧ με τουλάχιστον δύο επιβάτες.
Πηγή: carandmotor