Το να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη επιλογή για να βελτιώσεις τον ύπνο σου και να γίνει πιο ξεκούραστος.
Μετά τη διατροφή, τη γυμναστική και τη ψυχική υγεία, ο ύπνος είναι ο τέταρτος πυλώνας της καλής υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2023, μια έρευνα της Ipsos διερεύνησε τη συμπεριφορά στον ύπνο στην Ιταλία, σύμφωνα με την οποία το 49% των γυναικών και το 38% των ανδρών πάσχουν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου.
Για να αντιμετωπιστεί το κύμα αϋπνίας, οι ειδικοί έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο συμβουλών, όπως η διακοπή της χρήσης smartphones και tablets 1,5 ώρα 30 πριν από τον ύπνο, η εισαγωγή μιας βραδινής ρουτίνας, η αγορά ενός ποιοτικού στρώματος, η δοκιμή του «brain tapping».
Συμβουλές για έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο
Ο Ali Ramadan, φυτολόγος και ειδικός στην ολιστική ιατρική, ισχυρίζεται ότι έχει μια πολύ απλή τεχνική (η οποία προκαλεί αίσθηση στο TikTok, με 15,5 εκατομμύρια προβολές), υπογραμμίζοντας ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θα ήταν πολύ καλύτερος για τον οργανισμό, ιδίως για την πέψη και το ροχαλητό.
@holisticali Do you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/
Τα οφέλη από τον ύπνο στην αριστερή πλευρά:
1.Βελτιωμένη λεμφική αποστράγγιση: Η θέση στην αριστερή πλευρά βελτιώνει την κυκλοφορία των λεμφικών υγρών, προάγοντας την αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα.
2.Βελτιωμένη πέψη: όπως φαίνεται στο διάγραμμα του video, η βαρύτητα διευκολύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι προς το λεπτό έντερο στην αριστερή πλευρά, προάγοντας την καλή πέψη.
3. Ανακούφιση από τις καούρες και τη ΓΟΠΝ: Ομοίως, αν υποφέρεις από συχνές καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να σε ανακουφίσει από αυτά. Η θέση αυτή διατηρεί το στομάχι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, μειώνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.
4.Βελτιωμένη κυκλοφορία: Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας την πίεση σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Επομένως, η θέση αυτή είναι ιδανική για άτομα με εύθραυστη καρδιαγγειακή υγεία.
5.Μειώνει το ροχαλητό: ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό ή τα προβλήματα άπνοιας στον ύπνο, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς και μειώνοντας τον κίνδυνο απόφραξης. Αποτέλεσμα: το ροχαλητό είναι λιγότερο συχνό και η αναπνοή βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
6.Μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Συχνά συνιστάται στις εγκύους να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά, επειδή έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο και τη μήτρα και, ιδίως, μειώνεται η πίεση στο συκώτι.
Σημειώνεται πως ο βραδινός ύπνος ανάσκελα είναι επίσης μια θέση που είναι ευεργετική για την υγεία σας, καθώς βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στην προώθηση της καλής αναπνοής.
Εξάλλου, οι συνήθειες του ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις έρευνες, η αλλαγή των εποχών μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεση και τη διάρκεια του ύπνου μέχρι τη συχνότητα των ανωμαλιών του ύπνου.
@holisticali How many hours do you sleep? Sleep is crucial for overall health and well-being. The National Sleep Foundation recommends adults get between 7-9 hours of sleep per night. Sources: https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19961/ https://www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation