Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΒούτσης: «Οι συντάξεις των βουλευτών είναι πολύ χαμηλές»

Βούτσης: «Οι συντάξεις των βουλευτών είναι πολύ χαμηλές»

Έκκληση, κυρίως στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν, να δουν με θάρρος το θέμα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για να επιλυθεί το θέμα των περίπου 600 συνταξιούχων βουλευτών που παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2019, χωρίς να εξηγήσει λεπτομερώς τι θα περιέχει αυτή ρύθμιση.

Συνολικά, ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Βούτση, όπως είπε ο ίδιος, είναι ανεβασμένος κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018, εξαιτίας κυρίως των αναγκών ελέγχου των ‘πόθεν έσχες’. “Δεν θα υπάρξει άλλη χρονιά για να αναφερθώ στο Προϋπολογισμό της Βουλής ανεξάρτητα από το ποια παράταξη θα είναι μπροστά” δήλωσε ο κ. Βούτσης και μετά ξεκίνησε μια μακροσκελή αναφορά στις συντάξεις των βουλευτών επισημαίνοντας ότι έγινε ένα “πολύ σοβαρό λάθος στο τελευταίο ασφαλιστικό”.

Όπως είπε “μιλάμε για περίπου 600 συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι μετά από απαίτηση των θεσμών πέρασαν στο μισθολόγιο του Δημοσίου και είναι σαν συνταξιούχοι του Δημοσίου. Τους συμπεριφέρονται όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και οι συντάξεις τους πήγανε πολύ κάτω, στα όρια της νέας εθνικής σύνταξης (σ.σ. του ν. Κατρούγκαλου).

Ο ΠτΒ υπογράμμισε πως “αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επιλυθεί και δημοσίως. “Πρέπει να έχουμε το θάρρος να υπάρξει μια πρωτοβουλία και συναίνεση ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι έρχεται μια τακτοποίηση κατ’ ελάχιστον και οι υπόλοιποι να συμπεριφέρονται σαν να μην τους αφορά”. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν προτείνει αύξηση των συντάξεων του βουλευτών και αν προτείνει και να τους δοθούν αναδρομικά οι περικοπές από το 2012 ως το 2017.

Σε ό,τι αφορά την κατά 7,5 εκατ. ευρώ αύξηση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το έτος 2019 ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως οφείλεται στην αλλαγή του στάτους υποβολής Πόθεν Έσχες από τους υπόχρεους (περίπου 800 βουλευτές, ευρωβουλευτές, άλλους 5.000 δικαστικούς, δημοσιογράφους κλπ), ο έλεγχος του οποίου ‘πέρασε’ στη Βουλή.

“Σκεφτήκαμε πως χρειάζεται ακόμα και ένα ειδικό κτίριο που να ασχολείται με το Πόθεν Έσχες” τόνισε ο κ. Βούτσης κάνοντας λόγο για αυξημένες συμβάσεις με Ορκωτούς Λογιστές.

Τα πιο σημαντικά