Βέλγοι ειδικοί καταλήγουν σε έκθεση ότι το το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί.
Τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα αίτια της φονικής έκρηξης στα Τέμπη μετά τη σφοδρή σύγκρουση, βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, η εφημερίδα «Real News» δημοσιεύει σήμερα τις ακριβείς εκτιμήσεις για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των τρενων στα Τεμπη, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, που ανέλαβαν τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Βέλγοι ειδικοί έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα όχι μόνο για το είδος των ουσιών που προκάλεσαν την έκρηξη αλλά και για το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής που τις μετέφερε καθώς και για το σημείο της αμαξοστοιχίας όπου ήταν τοποθετημενες.
Το κλιμάκιο των ερευνητών στο Τμήμα Δομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης ερευνά το δυστύχημα εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του ειδικού εργαστηρίου τους αλλά και το καινοτόμο σύστημα ανάλυσης μέσω τεχνητής νοσημοσύνης που διαθέτουν, οι Βέλγοι επιστήμονες φέρονται να έχουν καταλήξει στα εξής:
- Το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί.
- Αυτές οι εύφλεκτες ουσίες μεταφέρονταν σε δεξαμενή διαστάσεων 1 επί 2,5 μέτρων.
- Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.
- Η διάρκεια των εκρήξεων μετά τη σύγκρουση ήταν περίπου 8 δευτερόλεπτα ενώ το “μαντιτάρι” που προκάλεσαν έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.
- Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα ξυλόλιο και τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν και γραπτώς και να αποσταλούν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση των ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, τον Φεβρουάριο του 2024.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Real News», για τις έρευνες του το κλιμάκιο των Βέλγων ακαδημαϊκών είχε στη διάθεση του δείγματα από το σημείο της τραγωδίας αλλά και από τους κατεστραμμένους συρμούς.
Επιπλέον, στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου ερευνήθηκαν διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα βίντεο και οι εικόνες από τις εκρήξεις που προκλήθηκαν μετά τη σύγκρουση των τρένων και τη φωτιά που ακολούθησε.
Μέσω συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης οι ειδικοί είναι σε θέση να διαπιστώσουν τι ακριβώς προκάλεσε μια έκρηξη σε έναν χώρο. Συνυπολόγισαν, μάλιστα, και παραμέτρους όπως οι καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα της υγρασίας, αλλά και η ισχύς των ανέμων που επικρατούσαν στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουάριου του 2023.
Τα συμπεράσματα για τη μεταφορά τουλάχιστον 3,5 τόνων εύφλεκτων υγρών στο πρώτο βαγόνι προέκυψαν από το ακριβές σημείο που έγιναν οι εκρήξεις, το μέγεθος της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε και τον τρόπο εξάπλωσης της φωτιάς. Παράλληλα, ερευνήθηκε η αλλαγή του χρώματος της πυρόσφαιρας, που μαρτυρά το είδος των ουσιών που καίγονταν εκείνη τη στιγμή.
Τα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου της Γάνδης και μια σειρά από άλλα πορίσματα θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που θα παρουσιαστεί επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου.
Η Αρχή για τη Διερεύνηση των Ατυχημάτων έχει αναθέσει ακόμα μια έρευνα σε ξένους επιστήμονες, η οποία ίσως δώσει απάντηση για τον τρόπο εξάπλωσης της φωτιάς. Πρόκειται για έρευνα που αφορά τη συμπεριφορά των καθισμάτων των συρμών την οποία έχει αναλάβει εξειδικευμένο Ινστιτούτο στη Γερμανία.
Σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τις αμαξοστοιχίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να προχωρούν σε ενέργειες για τη συντήρηση των καθισμάτων ώστε αυτά να είναι ανθεκτικά, σε περίπτωση φωτιάς. Η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου θα δείξει αν είχαν γίνει αυτές οι συντηρήσεις ή αν τα καθίσματα συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς.
Το μανιτάρι είναι από «εύφλεκτο υλικό»
«Το μανιτάρι που βλέπουμε μετά τη σύγκρουση είναι από εύφλεκτο υλικό. Αν ήταν από τα ίδια καιόμενα μέρη των αμαξοστοιχιών δεν θα ήταν αυτή η μεγάλη ανάφλεξη και μετά από λίγο το χαμήλωμα της έντασης της φωτιάς και μετά να συνεχίζει η πρώτη φωτιά που πήρε. Είναι κάποιο εύφλεκτο υλικό, η προανάκριση συνεχίζεται και σε λίγο διάστημα θα μάθουμε όλη την αλήθεια» ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN, ο πραγματογνώμονας της οικογένειας του νεκρού ελεγκτή.
Ερωτηματικά για τις παραλείψεις στην έρευνα
Νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και όλα όσα δεν έγιναν κατά την εκτέλεση του προανακριτικού έργου κάνει ο ειδικός πραγματογνώμονας που έχουν ορίσει η συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, Κώστας Λακαφώσης, αντιμετωπίστηκε «σαν ένα απλό τοχαίο».
Ειδικότερα στην ερώτηση για το αν υπήρξαν παραλείψεις από την Πυροσβεστική μετά και την τελευταία εξέλιξη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε 4 στελέχη της ο κ. Λακαφώσης είπε: «Η Πυροσβεστική βρέθηκε στο σημείο αλλά επειδή ανέλαβε η αστυνομία ως προανακριτική αρχή γιατί το συμβάν αντιμετωπίστηκε σαν Τροχαίο, δόθηκαν κάποιες οδηγίες στην Πυροσβεστική να μην ανακατευτούν γιατί είναι θέμα της Αστυνομίας. Αντιμετωπίστηκε σαν ένα απλό τροχαίο, σαν να είχαν τρακάρει δυο φορτηγά στο δρόμο και μάλιστα βιαστήκαν γρήγορα ”να τα μαζέψουμε να περνάνε τα αυτοκίνητα”. Άργησε ο κόσμος να αντιληφθεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, όταν αντιλήφθηκαν ότι ψάχνουμε κάτι παραπάνω τα είχαν μαζέψει, ήταν αργά, είχε εξαφανιστεί οτιδήποτε χρήσιμο στο πεδίο και τα συντρίμμια ήταν αλλού».
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «Όταν ανέλαβε ειδικός εφέτης ανακριτής έστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και του επισήμανε ότι μέχρι τώρα έχουμε μια απλή αναφορά συμβάντος. Σε δεύτερο χρόνο ήρθε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και φτιάχτηκε ένα πόρισμα το οποίο υπογράφεται από τέσσερις πυρονόμους. Δεν φταίνε αυτοί, φταίει αυτός που ανέθεσε σε αυτούς, γιατί ο πυρονόμος είναι ανθυπασπιστής, ποιος αναθέτει ένα σοβαρό ζήτημα σε ανθυπασπιστή; Το ερώτημα είναι γιατί δεν διόρισε ιδιώτη πραγματογνώμονα να βοηθήσει;».
Ο κ. Λακαφώσης στην ερώτηση για το βίντεο που δείχνει την εμπορική αμαξοστοιχία είπ ότι Το βίντεο δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο, γιατί όταν το πήρε ο εφέτης με μεγάλη καθυστέρηση το παρέδωσε στην αστυνομία. Η ΕΔΕ αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να αποφανθεί ότι αυτό είναι από εκείνη τη βραδιά. Άρα αυτό δεν είναι αξιοποιήσιμο».
Και τέλος αναφερόμενος στην συμπληρωματική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, και ανέφερε ότι 27 άτομα κάηκαν από τη φωτιά και δεν πέθαναν στην σύγκρουση ο κ. Λακαφώσης ξεκαθάρισε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τη φωτιά και αυτό προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση. Για άλλους δυο ανθρώπους επίσης προκύπτει από διασταύρωση μαρτυριών και ευρημάτων. Για πέντε ανθρώπους γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι τους συνέβη, έχουμε ένα περιθώριο αμφιβολίας για 2-3, οι άλλοι αριθμοί είναι στο πλαίσιο στατιστικής».