Ο Βασίλης Καρράς ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής με μία από τις χαρακτηριστικότερες φωνές στο στερέωμα. Βαριά, σχεδόν “βραχνή”, αγαπήθηκε από πάρα πολλούς, απέκτησε θαυμαστές και ερμήνευσε κάποια ξεχωριστά τραγούδια. Έφυγε σήμερα από τη ζωή παραμονή Χριστουγέννων.
Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Βαφτίστηκε Βασίλης, αλλά το επώνυμό του είναι Βασίλειος Κεσογλίδης. Το άλλαξε, όμως, καθώς το Καρράς θεωρήθηκε πιο εύηχο.
Οι γονείς του ήταν άνθρωποι του μόχθου. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία.
Όταν ήταν 10 χρόνων η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Ο μικρός Βασίλης μαγεύτηκε από τη λαϊκή μουσική και ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Το 1969, σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Εκείνη την περίοδο εργαζόταν παράλληλα σε συνεργείο αυτοκινήτων. Ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη, καιώς ήθελε να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Επίσης, είχε εργαστεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.
Το 1980, κατάφερε να βγάλει και τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Παράγκες και Παλάτια”.
Η καριέρα του πήρε τα πάνω του το 1984 όταν και τραγούδησε μαζί με τον Ζαφείρη Μελά, ενώ έναν χρόνο μετά βγήκε ο δίσκος “Μη χαθείς”.
Από κει και πέρα όλα άλλαξαν. Η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Το 1987 κυκλοφορεί το “Απ’ την Θεσσαλονίκη με αγάπη”, “Είσαι παντού” (1990), “Λέγε ότι θες” (1991), “Μια βραδιά στα Νέα Δειλινά” (1991), “Δεν πάω πουθενά” (1992), “Πώς τολμάς” (1993), “Χρεωσέ τα σε μένα” (1994), “Φταις εσύ” (1995), “Τηλεφώνησέ μου” (1996). Όλα έγραψαν τεράστια επιτυχία, ενώ ο δίσκος “Μ’ ‘εχεις κάνει αλήτη” του 1997, με στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιτζή, έγραψε ρεκόρ πωλήσεων (180.000).
Το 1976 άφησε το συνεργείο και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο τραγούδι.
Είχε μία γνήσια και σπάνια λαϊκή φωνή του άρχισε να τον κάνει γνωστό στη Θεσσαλονίκη.
Σιγά σιγά, άρχισε το όνομά του να παίρνει μυθικές διαστάσεις στην πόλη και να βγαίνει και έξω από τα σύνορά της.
Πήρε την απόφαση και έκανε το μεγάλο βήμα κατεβαίνοντας στην Αθήνα. Τα μαγαζιά που τραγουδούσε γέμιζαν ασφυκτικά. Το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι θαυμαστές του ήταν “Άρχοντας της καψούρας”.
Πώς έγινε η συνεργασία με τους Πυξ Λαξ
Το 1993 ο Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ τον προσέγγισε και του ζήτησε να πει το “Άστην να λέει”. Στην αρχή ο Καρράς δεν ήθελε να το τραγουδήσει. Είπε ότι δεν είναι ροκάς, αλλά λαϊκός τραγουδιστής. Τελικά πείστηκε.
Μάλιστα σε συνέντευξή τους μέλη των Πυξ Λαξ αποκάλυψαν ότι πήγε στο στούντιο να το ηχογραφήσει έχοντας μαζί ένα ακριβό ουίσκι Chivas.
Ήπιε το ποτό του μαζί με το γκρουπ, είπε το τραγούδι μέσα σε 6 λεπτά χωρίς κανένα ψεγάδι και έφυγε. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία.
Δείτε το βίντεο
Ο μόνος όρος για Παράδεισο: ένα μπουκάλι Chivas #καρρας pic.twitter.com/KA8nIBaLXz
— paragkarxis (@EOrganwsi) December 24, 2023
Στην καριέρα του, σε μία συναυλία στη Σόφια της Βουλγαρίας μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς συγκέντρωσε 17.000 κόσμου στο γήπεδο όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, ενώ άλλοι 5.000 άνθρωποι είχαν μείνει απ’ έξω αφού δεν έβρισκαν εισιτήρια. Κανένας άλλος Ευρωπαίος δεν είχε καταφέρει να γεμίσει την Arena της Σόφιας.