Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΤσίπρας για το χρέος: «Ετοιμάζομαι να βάλω γραβάτα!»

Τσίπρας για το χρέος: «Ετοιμάζομαι να βάλω γραβάτα!»

«Τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά… Είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», έλεγε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσδίδοντας στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία των ρευστών εξελίξεων έντονους τόνους συγκρατημένης μεν πλην όμως αισιοδοξίας. «Ας μην προτρέχουμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αλεξ. Τσίπρας, σε καμία περίπτωση δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ειδικώς ως προς τη γνωστή αντίθεση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Σόιμπλε, ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. «Το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει. Δεν είναι «στημένη» η αντιπαράθεση. Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολη η βραδιά του Eurogroup», σημείωσε αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου, δίχως να αποκλείει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σε συνέχεια ανάλογης πρόσφατης επισήμανσης του υπουργού Οικονομικών, το θέμα να «κλείσει» στην επόμενη συνεδρίαση, της 15ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι μετά τη συνάντησή του στην Κίνα με την κυρία Λαγκάρντ, σημείωσε μεν ότι είδε θετικά πως το Ταμείο στηρίζει αυτό που ζητάμε εδώ και επτά χρόνια, δηλαδή την αντιμετώπιση του χρέους. Ωστόσο, η κατηγορηματικότητα με την οποία του μίλησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ως προς το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, του δημιούργησε «ανησυχία».

ec5a80193a4018d62059ae0bba3f2f64

Ετσι, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, κάλεσε αμέσως την Γερμανίδα καγκελάριο, με στόχο και να διαπιστώσει εάν είναι μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που έχει ρόλο καθοριστικό στην διαπραγμάτευση, ή και η κυρία Μέρκελ. Η συνομιλήτριά του, φέρεται να τον διαβεβαίωσε –σύμφωνα με πληροφορίες- πως έχει και εκείνη την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, λέγοντας τη γνωστή έκφραση πως είναι και εκείνη «on board».

Τί θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση που από το Eurogroup βγει «λευκός καπνός» όσον αφορά το χρέος; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσει η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Κατόπιν τούτου, υπό προϋποθέσεις, θα γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει και τελική ένδειξη εξόδου από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένος: «Πρέπει να υπάρχει διάρκεια» στις επιτυχείς εξόδους στις αγορές, ώστε να πιστοποιηθεί η ικανότητα δανεισμού της χώρας μέσω αυτής της διαδικασίας, είπε. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι οι προϋποθέσεις αυτές είναι κοντά σήμερα: το 10ετές ομόλογο είναι στο πιο χαμηλό της επταετίας σημείο. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να πέσει κάτω από το 5%. Εκτιμώ, συμπλήρωσε, ότι το 4%-4,5% δεν θα είναι απαγορευτικό για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν, πάντως, η απάντηση του κ. Τσίπρα στην ερώτηση αν δεν υπάρξει τελικώς «λευκός καπνός», αν δηλαδή επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, πώς πρακτικά θα υλοποιηθεί η δέσμευσή του πως τα σκληρά μέτρα που ψηφίζονται αύριο (για αφορολόγητο, συνταξιούχους κλπ) θα ακυρωθούν. Ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε συγκεκριμένη διαδικασία, συνέστησε υπομονή, και ανέφερε πως ουσιαστικά μια μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση θα εξαναγκάσει την Ευρώπη (ο ESM) να μιοντάρει μια νέα συμφωνία για το ζήτημα.

Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση του κ. Τσίπρα στην ερώτηση πώς στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η «έγκριση και του ΔΝΤ» επί μέτρων που θα ληφθούν μετά το 2018, δηλαδή μετά το μνημόνιο και σε περίοδο που δεν θα έχει νομική βάση μια εμπλοκή του Ταμείου στα ελληνικά πράγματα. «Είναι μια καλή ερώτηση, αλλά αυτό αφήστε το για εμάς», είπε με αινιγματικό χαμόγελο, αποχωρώντας από τη σύντομη συνάντησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

[kathimerini]

Τα πιο σημαντικά