Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΤσίπρας: «Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία»»

Τσίπρας: «Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία»»

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Πρωθυπουργός στο «Έθνος της Κυριακής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του μακεδονικού έθνους είπε πως:

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών. Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μία ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου. (….) Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη.

Υπό αυτή την έννοια, είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Αναφορικά με τις διαφωνίες για το ονοματολογικό ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «σέβομαι τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας (…) Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει.

Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει να οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο Πάνος έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός.

Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

Αναφορικά με τη στάση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…)

Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σε περίπτωση εθνικά ωφέλιμης λύσης να μη διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τονίζει πως «όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν. Και στο κάτω κάτω, οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς».

Αναφερόμενος στον τρόπο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την κατηγορία πως έχει αφήσει στην άκρη τον όρο «καθαρή έξοδος» ο Πρωθυπουργός τονίζει πως «παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση και εκπλήσσομαι με την εφευρετικότητα κάποιων προκειμένου να μειώσουν την αξία, τη σημασία μιας πολύ σημαντικής επιτυχίας για την Ελλάδα, που θα είναι η έξοδος της από τα μνημόνια έπειτα από σχεδόν 8 χρόνια.

Θα άξιζε τον κόπο να μας απαντήσουν αυτοί τι εννοούν με τον όρο που εφηύραν και όχι εγώ εάν τον χρησιμοποιώ ή όχι. (…). Κάποιοι είχαν προεξοφλήσει τη δεύτερη εκδοχή (τέταρτο μνημόνιο). Την έκαναν μάλιστα και καραμέλα στον καθημερινό πολιτικό τους λόγο. Και τώρα που βλέπουν ότι διαψεύδονται ψάχνουν να επινοήσουν νοεολογισμούς για να έχουν κάτι να λένε. Δεν θα τους ακολουθήσω».

Αναφερόμενος στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης που πρότεινε και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρωθυπουργός τονίζει πως «Η απόφαση του EG του περασμένου Ιουνίου, οπότε και επικυρώθηκε το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σαφής και διαφωτιστική.

Καθορίζει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Για να μη χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή.

Μαζί με τους εταίρους μας αυτή την απόφαση υλοποιούμε. Και σε κάθε εκταμίευση ένα σημαντικό ποσό βγαίνει στην άκρη για το «μαξιλάρι». Συνεπώς μη ζητάτε από εμένα να σας απαντήσω εάν αποκλείω ή δεν αποκλείω κάτι. Εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις. Όσοι ξαφνικά έβαλαν στο τραπέζι κάτι άλλο από τις αποφάσεις, φαντάζομαι, οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί».

[skai] [star]

Τα πιο σημαντικά