Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤσιόδρας: «Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει»

Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει»

Σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πανδημίας, αλλά και του τρέχοντος λοκντάουν, αναφέρθηκε στη χτεσινή του ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος, είπε μεταξύ άλλων πως ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, και ότι δεν θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες στο άμεσο μέλλον.

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Το ότι «η πιθανότητα θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί, είναι άλλη μία αβεβαιότητα», είπε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «έχουμε κάθε μέρα 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα νεότερα άτομα αν και νοσούν πιο ήπια, είναι λάθος να πιστεύουν ότι είναι άμοιρα των επιπλοκών αλλά και του θανάτου από κορωνοϊό». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλεται περισσότερο ο πιο ενεργός πληθυσμός της χώρας, άνθρωποι από 20 έως 50 ετών.

Μιλώντας για την αβεβαιότητα, που ήταν και το κεντρικό θέμα της ομιλίας του, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραμένουν ανοικτές όλες οι υποθέσεις ακόμα και για την προέλευση του ιού, ώστε να βρεθεί ο ενδιάμεσος ανάμεσα στη νυχτερίδα ή τον παγκολίνο και στον άνθρωπο».

«Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο πως ούτε αυτά τα στοιχεία μπορούν ακόμα να θεωρηθούν έγκυρα.

Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για την πανδημία

Παρά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί, το όφελος των εμβολίων είναι μεγαλύτερο από τον ορατό κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος επισήμανε πως επτά διαφορετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η πιθανότητα θρόμβωσης όταν κάποιος προσβάλλεται σοβαρά από κορωνοϊό φτάνει το 69%, ενώ η θρόμβωση από το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι εξαιρετικά σπάνια.

Το λοκντάουν αύξησε κατά 15% το άγχος του κόσμου

«Το λοκντάουν είναι μια σφυριά στο κεφάλι και όλοι προσπαθούμε να βρούμε χειρουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας με όσο το δυνατό λιγότερες κοινωνικές, οικονομικές και ψυχικές συνέπειες» τόνισε ο καθηγητής, πριν αναφερθεί στην ενημέρωση που είχε από συναδέλφους του ψυχιάτρους πως «έχει αυξηθεί κατά 15% το άγχος στο γενικό πληθυσμό κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας».

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει», κατέληξε στην ομιλία του ο καθηγητής, γι’ αυτό «παραμένει καθοριστική η χρήση της μάσκας, από την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε». Έφερε, μάλιστα, για παράδειγμα τη Χιλή, όπου «το 30% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, υπήρξε άρση των μέτρων, πτώση της συμμόρφωσης και τώρα η χώρα αυτή ζει ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας». Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως αυτό που θα γίνει σταδιακά με τον έλεγχο της πανδημίας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, και όχι η εξαφάνιση του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τα πιο σημαντικά