Μιλώντας σε διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνώνο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών, ενώ τόνισε, πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Άρα η κανονικότητα αργεί πολύ ακόμα.
Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει.
Επιπλέον επεσήμανε ότι τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Ισραήλ, όπου περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, υπογραμμίζοντας πως αυτό οδήγησε σε μείωση των θανάτων.
Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν αναφερθεί επεσήμανε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, “στο χειρότερο σενάριο” ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου κορωνοϊού αγγίζουν το 69%.
“Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι με την φαρμακοεπαγρύπνηση” είπε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο έκανε λόγο για “τεράστιο συγκριτικό όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με την πιθανότητα της ανεπιθύμητης ενέργειες”. Έφερε το παράδειγμα του εμβολίου της ιλαράς, λέγοντας ότι η πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει θρομβοπενία και πορφύρα είναι 1 στις 40.000 και σημείωσε: “Η πιθανότητα κάποιος από τους 1 εκατ. εμβολιασμένους να έχει τροχαίο τις 28 ημέρες μετά το εμβόλιο είναι μια στις 10.000 , άρα τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά”.
Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.
«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόρδας.
Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.
Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Το μέλλον εξαρτάται από τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά. Μήπως αφήνει να εννοηθεί ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι κοντά;