Όταν ήμασταν μικροί θεωρούσαμε, ότι το παιχνίδι “Πέτρα – ψαλίδι – χαρτί” βασιζόταν σε καθαρή τύχη. Αλλά αν ίσχυε αυτό, τότε το παιχνίδι δεν θα είχε και τόσο ενδιαφέρον.
Δείτε παρακάτω μερικά κόλπα για κερδίζετε πάντα στο κλασικό αυτό παιχνίδι.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η πέτρα σπάει το ψαλίδι, το οποίο κόβει το χαρτί, το οποίο με την σειρά του καλύπτει την πέτρα.
Βλέποντας χιλιάδες τέτοια παιχνίδια μια ομάδα Κινέζων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Zhejiang διαπίστωσε, ότι ο παίκτης που κέρδισε το σημερινό παιχνίδι κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την ίδια κίνηση στο επόμενο παιχνίδι.
Από την άλλη πλευρά ένας παίκτης που θα χάσει 2 ή περισσότερες φορές στην σειρά, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον ατυχή συνδυασμό και θα προσπαθήσει να σχηματίσει τον συνδυασμό, που επέτρεψε στον αντίπαλό του να νικήσει.
Με βάση αυτό υπάρχει μια στρατηγική νίκης:
- Έχασες; Σχημάτισε το σχήμα, που κέρδισε το σχήμα του αντιπάλου σου την τελευταία φορά που κέρδισε.
- Κέρδισες; Μην χρησιμοποιήσεις το ίδιο σχήμα ξανά. Αντίθετα, κάνε το σχήμα, που χρησιμοποίησε ο αντίπαλός σου, όταν έχασε.
Και μερικές ακόμα συμβουλές:
- Οι άντρες συνήθως σχηματίζουν πρώτα την πέτρα, οπότε δοκιμάστε να σχηματίσετε το χαρτί.
- Οι έμπειροι παίκτες θα προσπαθήσουν να παίξουν με την αφέλειά σας και θα σχηματίσουν το χαρτί. Επιλέξτε ψαλίδι.
- Όταν βλέπετε, ότι ο αντίπαλός σας έχει επιλέξει 2 φορές στην σειρά πέτρα, το πιθανότερο είναι να επιλέξει ψαλίδι στην συνέχεια, γιατί οι άνθρωποι απεχθάνονται να γίνονται προβλέψιμοι. Επιλέξτε την πέτρα.
- Ακολουθήστε τα δάχτυλά του αντιπάλου σας. Η παραμικρή κίνηση μπορεί να σας πει ποια κίνηση πρόκειται να επιλέξει ο αντίπαλός σας. Αν όλα τα δάχτυλα είναι σφιχτά, είναι πέτρα. Αν είναι χαλαρά, είναι χαρτί. Αν μόνο δύο δάχτυλα είναι σφιχτά είναι το ψαλίδι.
- Το χαρτί χρησιμοποιείται λιγότερο από όλα με ποσοστό 29,6%. Μετά έρχεται το ψαλίδι με 35% και τέλος η πέτρα με 35,4%. Χρησιμοποιήστε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Καλή τύχη!