Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΤορπίλη ΕΔΣΝΑ οδηγεί σε χρεοκοπία 66 Δήμους της Αττικής: Φόβοι ότι οι...

Τορπίλη ΕΔΣΝΑ οδηγεί σε χρεοκοπία 66 Δήμους της Αττικής: Φόβοι ότι οι πολίτες θα πληρώσουν πάλι τα σπασμένα για τα απορρίμματα

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στις δημοτικές αρχές 66 Δήμων της Αττικής

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στις δημοτικές αρχές 66 Δήμων της Αττικής μετά την «αιφνίδια» απόφαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) να απαιτήσει άμεσα και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τις ετήσιες εισφορές από το τέλος ταφής των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ στη Φυλή όχι μόνο για το 4ο τρίμηνο του 2024 που γνώριζαν οι Δήμοι αλλά και για ολόκληρο το 2025.

Οι Δήμοι κάθε έτος καταβάλλουν στον ΕΔΣΝΑ αφενός την ετήσια εισφορά για την ταφή των απορριμμάτων και αφετέρου το τέλος ταφής που μέσω του ΕΔΣΝΑ αποδίδεται (;) στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Αυτό προβλέφθηκε από μνημονιακή υποχρέωση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018το ψήφισε η Ν.Δ. το 2021 και καθιερώθηκε από το 2022 οπότε για πρώτη φορά άρχισαν να πληρώνουν οι Δήμοι.

Τι άλλαξε…

 

Με τροποποίηση που πέρασε η κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου 2024 άλλαξε ο τρόπος εισφορές και πιο συγκεκριμένα οι εισφορές καταβάλλονται ανά μήνα και όχι ανά τρίμηνο. Ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο δια περιφοράς του ΕΔΣΝΑ στις 27 Δεκεμβρίου 2024 που αποφάσισε να διεκδικήσει από τους Δήμους όχι μόνο τις καταβολές του 4ου τριμήνου 2024 (σε μια δόση που αντιστοιχεί συνολικά 23.260.000 Ευρώ για τους 66 Δήμους) αλλά και την εισφορά (σε 12 δόσεις) για το 2025 που συνολικά αντιστοιχεί σε 93.000.000 Ευρώ για τους 66 Δήμους!

Απόφαση δια περιφοράς

Το γεγονός πως η απόφαση του ΕΔΣΝΑ πάρθηκε σε συμβούλιο δια περιφοράς στις 27 Δεκεμβρίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου των δημοτικών αρχών οι οποίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Προσφυγή και αντιδράσεις

Τα τελευταία 24ωρα του 2024 αλλά και τις πρώτες μέρες του 2025 βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις των δημάρχων και αντιδημάρχων στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αλλά κυρίως στην ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) για να αποφασιστούν τρόποι αντιδράσεις, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάθεση προσφυγής και άλλων νομικών μέτρων αναστολής των μέτρων είσπραξης.

Επί πλέον 20 εκ. στον Δήμο Αθηναίων

Μόνο ο Δήμος Αθηναίων καλείται να πληρώσει 35.339.000 Ευρώ έναντι 15.251.000 που είχε προϋπολογίσει, δηλαδή, επιπλέον 20.000.000 Ευρώ. Ο Δήμος Πειραιά καλείται να πληρώσει 8.803.000 έναντι 3.819.000 και ο Δήμος Περιστερίου 7.215.000 αντί 3.021.000 που είχε προϋπολογίσει. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι μεγάλες διαφορές που προκύπτουν δεν προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων. Αυτό σημαίνει πως τινάζονται στον αέρα όλοι οι προϋπολογισμοί των Δήμων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία ενώ ήδη άρχισαν συζητήσεις για γενναίες αυξήσεις δημοτικών τελών.

Δεν τα απέδωσε ο ΕΔΣΝΑ το 2022

Τεράστιες είναι οι αυξήσεις για το τέλος ταφής στον ΧΥΤΑ. Ξεκίνησε το 2022 με χρέωση 20 Ευρώ τον τόνο. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως το 2022 οι Δήμοι πλήρωσαν κανονικά τα τέλη αλλά ο ΕΔΣΝΑ δεν τα απέδωσε στον ΕΟΑΝ με αποτέλεσμα οι Δήμοι να κληθούν να τα πληρώσουν και δεύτερη φορά και τα διεκδικούν μέσω δικαστικών προσφυγών!

Χρυσά απορρίμματα

Το 2023 τιμολογήθηκαν 25 Ευρώ ο τόνος. Το 2024 τιμολογήθηκαν στα 30 ευρώ ο τόνος σκουπιδιών και για το 2025 στα 35 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το 2026 θα φτάσει 45 Ευρώ ο τόνος και το 2027 θα φτάσει 55 Ευρώ ο τόνος και θα σταματήσει αλλά οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν χρήματα για να πληρώσουν.

Στο έλεος τους οι Δήμοι

Η χρέωση των τελών δεν είναι μόνο πληθυσμιακά αλλά περιλαμβάνουν και μία σειρά άλλων κριτηρίων όπως επεξεργασία απορριμμάτων και ανακύκλωση αλλά οι Δήμοι ακόμα και να ήθελαν να κάνουν περισσότερα δε μπορούν διότι δεν έχουν λάβει ούτε χρηματοδοτήσεις, ούτε εργαλεία για να τρέξουν έργα και προγράμματα ανακύκλωσης ή ακόμα και διαχείρισης απορριμμάτων.

Πίνακας - 1: Τι πλήρωναν (ροζ στήλη) και τι θα πληρώσουν (πράσινη στήλη) οι Δήμοι με τα νέα δεδομένα.
Πίνακας – 1: Τι πλήρωναν (ροζ στήλη) και τι θα πληρώσουν (πράσινη στήλη) οι Δήμοι με τα νέα δεδομένα.

Αντιδράσεις από ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας λίγα λεπτά μετά τις Πρωτοχρονιάτικες ευχές έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ, ενώ υπήρξαν και έκτακτες συναντήσεις των δημάρχων στους δύο βασικούς φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις απ΄ όλους είναι τόσο έντονες που στα εμπλεκόμενα υπουργεία και ειδικά στο Εσωτερικών έχει σημάνει συναγερμός.

Το σκέφτεται η κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση από το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου θα δρομολογηθούν εξελίξεις με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις γνωρίζοντας πως εάν παρακρατηθούν τα ποσά από τη ΔΕΗ οι Δήμοι θα βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση και μαθηματικά θα πτωχεύσουν.

Γιατί θα χρεοκοπήσουν οι Δήμοι

 

Άλλος ένας παράγοντας που θα πρέπει να αναφερθεί είναι πως οι Δήμοι έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς για το 2025 και μέσα σε αυτούς δεν προβλέπονται αυτές οι τεράστιες αυξήσεις. Κάποιοι Δήμοι έκαναν αυξήσεις στα τέλη, άλλοι δεν έκαναν και έμειναν στα ίδια επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση με βάση το νόμο οι Δήμοι μπορούν να κάνουν αυξήσεις τελών μόνο μία φορά το χρόνο και επομένως και να ήθελαν να κάνουν αυξήσεις τελών (που κανείς δεν θέλει) για αντλήσουν χρήμα δε μπορούν να το κάνουν. Επομένως η χρεοκοπία είναι προ των πυλών εκτός κι αν στο… και πέντε η κυβέρνηση βρει λύση για να κλείσει αναίμακτα το ζήτημα.

 

Πίνακας - 2: Τι πλήρωναν (ροζ στήλη) και τι θα πληρώσουν (πράσινη στήλη) οι Δήμοι με τα νέα δεδομένα.
Πίνακας – 2: Τι πλήρωναν (ροζ στήλη) και τι θα πληρώσουν (πράσινη στήλη) οι Δήμοι με τα νέα δεδομένα.

Ήρθαν για να μείνουν

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα υψηλά τέλη ήρθαν για να μείνουν και όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να «τρέξουν» αγώνα δρόμου για να εξοικονομήσουν πόρους και να κάνουν προγραμματισμό με μέλλον για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την προϋπόθεση πως θα έχουν στο πλευρό τους την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια.

Πηγή: ethnos.gr

Τα πιο σημαντικά