Ένας 30χρονος άνδρας, ο Roy Raymond, στα μέσα του 1970 πήγε σε ένα κατάστημα να αγοράσει γυναικεία εσώρουχα για την γυναίκα του. Βρέθηκε ανάμεσα σε φλοράρ εσώρουχα και άλλα νυχτικά που τον έκαναν να αισθάνεται άσχημα. Προσθέστε και τη διαπεραστική ματιά της πωλήτριας που τον κοίταζε περίεργα.
Αυτή η εμπειρία όμως του έδωσε μια υπέροχη ιδέα. Αφού και πολλοί άλλοι άνδρες είχαν το ίδιο πρόβλημα, σκέφτηκε να φτιάξει μια γυναικεία αγορά εσωρούχων που οι άνδρες θα αισθάνονται άνετα.
Ο Roy Raymond, ιδρυτής της Victoria Secret.
Σκέφτηκε το όνομα “Victoria” που παρέπεμπε στη Βικτωριανή εποχή και θα κέρδιζε έτσι τον σεβασμό που είχε εκείνη η εποχή.
Με 80.000 δολάρια αυτός και η γυναίκα του ενοικίασαν ένα μικρό μέρος στο πολυκατάστημα στο Palo Alto,στην Καλιφόρνια και άνοιξαν ένα κατάστημα γυναικείων εσωρούχων.
Από τότε γεννήθηκε η Victoria’s Secret.
Η Victoria’s Secret άλλαξε την γνώμη που οι άνθρωποι τότε είχαν για τα εσώρουχα. Για τις περισσότερες γυναίκες τότε τα αισθησιακά εσώρουχα ήταν για ιδικές περιστάσεις όπως τον μήνα του μέλιτος ή επετείους. Τα εσώρουχα δεν ήταν για διασκέδαση αλλά είχε να κάνει με την πρακτικότητα, την άνεση και την αντοχή.
Ο Raymond το άλλαξε αυτό. Οι πωλήσεις ήταν μεγάλες και η επιχείρησε άνθιζε. Ο κατάλογος με τις σέξι γυναίκες που ποζάρουν με εσώρουχα από μετάξι και δαντέλα ίσως βοήθησε αφού πελάτες από μακρινά μέρη μπορούσαν να τα δουν. Μέσα σε 5 χρόνια άνοιξαν τρία ακόμη παραρτήματα στο Σαν Φρανσίσκο. Μέχρι το 1982, ή εταιρεία του κέρδιζε 4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Τα μοντέλα της Victoria’s Secret τότε και τώρα.
Όμως η Victoria’s Secret σχεδόν πήγαινε για χρεοκοπία. Κάτι έλειπε στην φόρμουλα του Raymond και δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό.
Ο Enter Leslie Wexner,ένας επιχειρηματίας με επιτυχημένα καταστήματα παιδικών ρούχων ήθελε να επεκτείνει τη επιχειρηματική του δραστηριότητα σε νέους κλάδους. Σε μια επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη μπήκε μέσα σε ένα κατάστημα της Victoria’s Secret και αντίκρισε την πιο εκπληκτική συλλογή από σέξι εσώρουχα που είχε ποτέ του δει στην Νέα Υόρκη.
Ο Wexner κατάλαβε αμέσως τι έλειπε από την φόρμουλα του Raymond. Η Victoria’s Secret εστίαζε σε άνδρες και δεν προσέλκυαν γυναίκες. Σύμφωνα με το Trading Up, ένα περιοδικό που γράφτηκε από τους ειδικούς στο management Michael J. Silverstein και Neil Fiske,ο Wexner κατάλαβε ότι οι γυναίκες αισθάνονταν τόσο άβολα όσο και οι άνδρες πριν.
Ο Les Wexner,η ευφυΐα πίσω από την επιτυχία της Victoria’s Secret.
Ο Wexner, βλέποντας την δυναμική που είχε η φίρμα την αγόρασε με 1 εκατομμύριο δολάρια. Αρχικά μελέτησε τις Ευρωπαϊκές boutiques εσωρούχων όπου οι γυναίκες εκεί δεν έβλεπαν τα δαντελωτά εσώρουχα μόνο για ορισμένες περιπτώσεις αλλά για κάθε μέρα.
Ο Wexner πίστευε ότι και οι γυναίκες στην Αμερική θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε σέξι εσώρουχα και σε καλή τιμή που θα φορούσαν κάθε μέρα. λΕτσι φαντάστηκε μια αγορά με αυτή την προϋπόθεση, δηλαδή μια αγορά ανάμεσα στο ακριβό και το φθηνό. Στο τέλος για αγορά που άρεσε στις γυναίκες και θα εκπλήρωνε σχετικά αυτό που φαντάζονταν με πολυτέλεια και λάμψη θα είχε τεράστια απήχηση.
Και είχε τόσο δίκιο!
Οι γυναίκες γέμιζαν τα μαγαζιά ενώ οι άνδρες συνέχισαν να βλέπουν τον κατάλογο. Σύμφωνα με το Trading Up, έως το 1995 η Victoria’s Secret άξιζε 1,9 δισεκατομμύρια και είχε 670 καταστήματα σε όλη την Αμερική.
Τώρα η εταιρεία συνεχίζει να περνά διάφορες φάσεις και μικροδιορθώσεις. Η Victoria’s Secret έχει γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο και με καθαρό εισόδημα σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων.
Δυστυχώς, καθώς ο Wexner και η Victoria’s Secret έκαναν επιτυχίες , ο Roy Raymond παρέμεινε πρόεδρος της Victoria’s Secret για έναν χρόνο και μετά έφυγε φτιάχνοντας μια άλλη εταιρεία το My Child’s που όμως δυο χρόνια αργότερα χρεοκόπησε. Ο Raymond και η γυναίκα του πήραν διαζύγιο και μια μοιραία μέρα του 1993 πήδηξε από την Golden Gate Bridge αφήνοντας πίσω δυο νέα παιδιά.
Η Victoria’s Secret έχει γίνει μια από τις πιο επιτυχημένη εταιρείες του κόσμου.
Ο έξυπνος Roy Raymond είχε καταλάβει πως να κάνει την αγορά εσωρούχων να μην προκαλεί ντροπή, όμως η ιστορία του μας δείχνει πως μπορούμε να αρπάξουμε μια λαμπρή ευκαιρία ή να την αφήσουμε να μας φύγει.
Δεν θα μάθουμε τι τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Ίσως κατάλαβε το λάθος του όταν μια επιχείρηση που πούλησε για 1 εκατομμύριο δολάρια κατέληξε να αξίζει 1 δισ.
Τελικά αυτή η ιστορία λύπης και θριάμβου μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας και να τα επιδιώκουμε παρά τις δυσκολίες.
Εσείς τι πιστεύετε;
Πηγή: Huffington Post