Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΤο άθλημα της πάλης μπαίνει στα σχολεία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Το άθλημα της πάλης μπαίνει στα σχολεία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Μετά το τσιρλίντινγκ και η πάλη θα παρουσιαστεί στα σχολεία από τη χρονιά που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μπάρμπας, εξηγεί στο Sputniknews.gr πως υπάρχει τρόπος να λύσει και το θέμα της ενδοσχολικής βίας, αν αυτή υπάρχει.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα μπορούν να μάθουν το άθλημα της πάλης από κοντά και συγκεκριμένα την ώρα της γυμναστικής, αφού το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέκρινε την πρόσβασή του στα σχολεία της χώρας.

Πριν από μερικές ημέρες, έγινε γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια εισόδου για τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.) για να παρουσιάσουν το άθλημά τους στους μαθητές.

«Με 71 προπονητές – καθηγητές φυσικής αγωγής»

Τώρα, ήρθε η σειρά της πάλης να εισαχθεί και αυτή στην Εγκύκλιο του Υπουργείου, ώστε όλα τα παιδιά να γνωρίσουν το άθλημα. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Ιωάννης Μπάρμπας, μιλά στο Sputniknews.gr για την είσοδο του ιστορικού αθλήματος στα σχολεία:

«Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι Ομοσπονδίες έχουν το δικαίωμα με πιστοποιημένους προπονητές να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχολικού έτους και συγκεκριμένα στο μάθημα της γυμναστικής παρουσιάζοντας το άθλημά τους. Φέτος, η Ομοσπονδία της πάλης έχει δηλώσει και έχει πιστοποιήσει 71 προπονητές – καθηγητές φυσικής αγωγής που θα μπουν να διδάξουν το άθλημα της πάλης μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Αυτή είναι η όλη η διαδικασία. Είναι ένα θεσμός και πρόγραμμα του Υπουργείου που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Κάνοντας μια επίδειξη ή αν κάποιο παιδί ενδιαφερθεί μετά ίσως συμμετέχει στις δραστηριότητες του τοπικού συλλόγου. Το πρόγραμμα υλοποιείται τουλάχιστον μια τετραετία, απλά φέτος συμμετέχουν 71 προπονητών που πήραν την πιστοποίηση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρμπας με γνωστικό αντικείμενο την Ολυμπιακή Πάλη στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πάλη
Πάλη, φάση από αγώνα

«Δεν θα προκληθούν καυγάδες στα σχολεία»

Όταν κάποιος ακούει «πάλη», το μυαλό του αμέσως πάει στους καυγάδες, τους τσακωμούς, αλλά όπως αναφέρει ο επιστημονικός σύμβουλος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης UWW και αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου Ερευνητών Πάλης INWR, δεν είναι έτσι:

«Κατηγορηματικά όχι, δεν θα υπάρχουν και δεν θα προκληθούν καυγάδες. Θα σας εξηγήσω και το γιατί. Λόγω της ενδοσχολικής βίας είχαν γίνει κάποιες έρευνες και συγκεκριμένα ένας παιδοψυχολόγος-κοινωνιολόγος Γερμανός, είχε παρουσιάσει το άθλημα της πάλης σε σχολεία της Γερμανίας σαν μέθοδο καταπολέμησης της βίας. Επειδή υπήρχαν άτακτα παιδιά και γινόντουσαν φασαρίες. Είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα πρόγραμμα πάλης σε σχολεία κάνοντας στις αυλές ειδικούς χώρους με κανόνες που είχαν αποφασίσει οι δάσκαλοι και τα παιδιά θα πάλευαν ή θα ερχόντουσαν σε σωματική επαφή μόνο στους συγκεκριμένους χώρους. Με αποτέλεσμα να έχει λυθεί πάρα πολύ η ενδοσχολική βία στη Γερμανία. Δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, όσον αφορά την πάλη και την καταπολέμηση της βίας. Αν θεωρήσει η Πολιτεία, ότι υπάρχει θέμα ενδοσχολικής βίας, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, αφού υπάρχει το πρότζεκτ που έχει υλοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Γιατί όχι; Και βέβαια. Αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από το συγκεκριμένο που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προώθηση των αθλημάτων» επισημαίνει.

«Η πάλη δεν έχει βίαια χτυπήματα και βίαιες καταστάσεις»

Ο Ιωάννης Μπάρμπας έχει εργαστεί ως ερευνητικός συνεργάτης με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και την Κυπριακή Ομοσπονδία Πάλης ως επιστημονικός σύμβουλος και υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για βίαιο άθλημα: «Η πάλη μπορεί από πολλούς να θεωρείται βίαιο άθλημα, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε χτυπήματα ούτε προκαλεί σωματική βλάβη στον αντίπαλο. Έχει μόνο λαβές και μέσω τεχνικής προσπαθεί να επιβληθεί ο ένας αντίπαλος στον άλλο. Δεν έχει βίαια χτυπήματα και βίαιες καταστάσεις».

Το πρόβλημα με τον κορονοϊό

Η πάλη είναι φύσιν άθλημα επαφής και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα υπάρχει ένα πρόβλημα με την επίδειξή του, όμως, και σε αυτό υπάρχει λύση, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠ, ο οποίος έχει φτιάξει ένα τρισδιάστατο ομοίωμα πάλης:

«Στην αγωνιστική πάλη, οι χώρες στο εξωτερικό που την καλλιεργούν στα αθλητικά σχολεία, όπως είναι η Ρωσία, η Αμερική και η Ιαπωνία, τα παιδιά είναι εσώκλειστα και είναι καλύτερα ελεγχόμενα. Στην Ελλάδα, θεωρώ θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που θα είναι σε ένα τμήμα και αυτό δεν παρουσιάσει ένα κρούσμα στις πρώτες 10-15 μέρες, όπως λένε οι ειδικοί. Τότε, θα μπορούν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή ή να κάνουν τα πρώτα βήματα με τα ομοιώματα. Τις κούκλες δηλαδή τις παλαιστικές, που θα έρχονται σε επαφή με την κούκλα για να εκτελούν κάποιες λαβές. Αν και σε αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, υπάρχουν τα μαρκαρίσματα και έρχονται οι αθλητές σε επαφή. Στα αθλήματα επαφής, σαφώς υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με μια καλή αντιμετώπιση πρόληψης δεν θα υπάρχει πρόβλημα» καταλήγει.

Πηγή:  Sputniknews.gr

Τα πιο σημαντικά