Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2025
ΕλλάδαΤο Αιγαίο στο «μάτι» του εγκέλαδου: Νέος ισχυρός σεισμός τώρα

Το Αιγαίο στο «μάτι» του εγκέλαδου: Νέος ισχυρός σεισμός τώρα

Νέα σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Ανάφης το βράδυ της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου και ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών Ρίχτερ.

Μόλις σημειώθηκε σεισμός ανοιχτά της Ανάφης το βράδυ της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου μεγέθους 4,6 βαθμών Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, ο σεισμός σημειώθηκε 24 χλμ Βόρεια της Ανάφης και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

1 2 1

Σαντορίνη Έκτακτο από Τούρκο καθηγητή

«Καμπανάκι» από Τούρκο καθηγητή: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη

«Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης που θα επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας», λέει ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν

Για τους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησε ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο οποίος επισημαίνει τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα τριγύρω νησιά, επιβεβαιώνοντας ότι προέρχονται από το ηφαίστειο.

«Εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται μικροί σεισμοί και δονήσεις μεγέθους M4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησί της Σαντορίνης. Το εστιακό βάθος των σεισμών και της σεισμικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εδαφικές δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Πριν από την έκρηξη που σχετίζεται με το μάγμα, μια αύξηση της πίεσης κατά 250 bar, προερχόμενη από το θάλαμο μάγματος, θέλει να διαπεράσει το φλοιό της γης και να εκραγεί με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου», γράφει ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.

1 2 2

«Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηφαιστειακές βόμβες. Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν γύρω στα M5 έως M7 μπορούν να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης. Τα κύματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας. Οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία».

1 1

Σε διαφορετική ανάρτησή του, ο καθηγητής εξηγεί τα 4 φαινόμενα που παρατηρούνται από μία ηφαιστειακή έκρηξη, 3 εκ των οποίων έχουν σημειωθεί και στη Σαντορίνη.  «Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων.

1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων

3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους

Τρία από αυτά έχουν συμβεί στη Σαντορίνη. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, η έκρηξη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.

Μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει για μια εβδομάδα, ένα χρόνο ή και καθόλου. Η Σαντορίνη ξέσπασε μεταξύ του 16ου αιώνα και του 1600 π.Χ. Παρόμοια γεωφυσικά συμπτώματα παρατηρούνται στο Τεντουρέκ και στο όρος Αραράτ στην Τουρκία».

Σαντορίνη: Έκτακτη ανακοίνωση ενημέρωση – Οδηγίες προς τους πολίτες

❗️📢 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
⚠️❗️⚠️❗️⚠️

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και των γύρω νησιών << Φολέγανδρο , Ιός , Αμοργο , Ανάφη >>

ΘΑ πρέπει να κάνουν κάποια στοιχειώδη πράγματα:

❗️Όχι οδήγηση κοντά σε απόκρημνα και επικίνδυνα σημεία. Όχι συνωστισμό σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία. Απομάκρυνση αντικειμένων πάνω από τα κρεβάτια.

❗️Φορτισμένα κινητά και power bank. Όσοι έχουν αυτοκίνητα να έχουν βενζίνη. Οπωσδήποτε 6αδες εμφιαλωμένα νερά και το κυριότερο:

❗️Αν αντιληφθούν ισχυρή δόνηση και παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων απτη θάλασσα, να απομακρυνθούν ακαριαία από τις παράκτιες περιοχές σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο.

⚠️Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Σαντορίνη αλλά για όλα τα νησιά που έχουν ανεμπόδιστη θέα προς την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δηλαδή Σαντορίνη, Αμοργος, Ανάφη, Ίος, Κουφονήσια, Φολέγανδρος, Δωδεκανήσα αλλά και η βορειοανατολική Κρήτη (νομός Ηρακλείου και Λασιθίου από την πάνω μεριά).

⛈️Η προσοχή αυτή χρειάζεται γιατί σε περίπτωση πολύ ισχυρής δόνησης στην περιοχή αυτή θα προκληθεί μεγάλο Τσουνάμι. Αυτά προς το παρόν… Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί άλλο ποστ.

❗️Θα πρέπει ακόμα και αυτοί που κάνετε χειμερινή κολύμβηση είτε στα νησιά είτε, στα βόρεια τμήματα της Κρήτης να μην πλησιάζετε τουλάχιστον μέχρι να δούμε τι θα γίνει στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Έκτακτο δελτίο: Ανακοινώσεις Κικίλια μετά την έκτακτη επίσκεψη για τους σεισμούς

Τι είπε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Bασίλης Κικίλιας μετά την έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς στις Κυκλάδες.




Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Ακολουθία η οποία έχει τα χαρακτηριστικά των προσεισμών»


«Η τελευταία φορά που είδαμε προσεισμούς ήταν επί 4 μήνες πριν το σεισμό στο Αρκαλοχώρι το 2021» λέει στο newsit.gr ο σεισμολόγος

seismoi kiklades kolaz 1 1200x675 1

Οι σεισμοί στην Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των σεισμολόγων αλλά και των κατοίκων των νησιών στις Κυκλάδες.

Το γεγονός πως οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι συνεχείς εδώ και αρκετές ημέρες και ειδικά τα τελευταία δυο 24ωρα έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΚΑΒ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ καθώς και χειριστές drones έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι της Θήρας και της Αμοργού έχουν ανακοινώσει τα μέρη στα οποία θα υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Για τους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησε στο newsit.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για την σεισμική ακολουθία ενώ υπενθύμισε πως είχε προσεισμούς επί μήνες πριν τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους δυο ισχυρούς σεισμούς το απόγευμα της Κυριακής (02/02/2025) λέγοντας πως «έκανε 4,5 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας άλλος 4,7 Ρίχτερ που είναι ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι στιγμής που έχει κάνει την τελευταία εβδομάδα.

santorini 11

santorini 9

seismos santorini11

Αυτό το θέμα δεν είναι ένα θέμα ωρών για να τελειώσει, αλλά θέμα ημερών. Ας υποθέσουμε πως αν μετά τους 4,7 Ρίχτερ δεν κάνει άλλο μεγαλύτερο αλλά θα συνεχίζεται η ακολουθία των σεισμών δεν μπορούμε αμέσως να βγάλουμε συμπέρασμα γιατί πρέπει να περάσουν μερικές ημέρες για να δούμε τη συμπεριφορά».

Καθώς όπως εξήγησε «μπορεί πρόσκαιρα να σταματήσει και μετά από πέντε μέρες για παράδειγμα να μας κάνει 5,5 ΄Ριχτερ…είναι πολύπλοκα τα πράγματα γιατί οι σεισμοί δεν έχουν κάποια συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς και γι’ αυτό το λόγο πάμε βήμα βήμα και εμείς».

seismoi kiklades 1

«Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο»

Ο σεισμολόγος ξεκαθάρισε πως «σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται το ηφαίστειο με τους σεισμούς γιατί το επίκεντρο από 4 ριχτερ και πάνω είναι μακριά πλέον από τα ηφαίστεια, είναι προς τα βορειοανατολικα, προς την Αμοργό.

Το επίκεντρο δεν είναι συνεχώς το ίδιο αλλά καλύπτουν μια έκταση περίπου 25 χιλιομετρα όλα μαζί τα επίκεντρα».

«Η ανησυχία είναι πλέον επίσημη»

Στη συνέχεια τόνισε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή το τι θα γίνει.

Η ανησυχία είναι επίσημη πλέον γιατί το ίδιο το κράτος λέει ότι ανησυχούμε. Η πολιτική και επιχειρησιακή ανησυχία βασίζεται βέβαια στα επιστημονικά δεδομένα. Είναι μια σεισμική ακολουθία η οποία έχει τα χαρακτηριστικά των προσεισμών».

Πότε είδαμε τελευταία φορά προσεισμούς

«Προσεισμός σημαίνει ότι ανεβαίνουν συνέχεια τα μεγέθη και αυξάνεται και το πλήθος, αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει όλη τη βδομάδα αυτή η σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και σημείωσε με νόημα:

«Η τελευταία φορά που είδαμε προσεισμούς στην Ελλάδα ήταν επί 4 μήνες πριν το σεισμό στο Αρκαλοχώρι το 2021 όπου συνεχώς κουνούσε και κατέληξε με σεισμό 6 Ρίχτερ.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πάλι έτσι…. γι’ αυτό είπαμε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Τρέχουμε πίσω από τα φαινόμενα, δεν είμαστε μπροστά από τα φαινόμενα».

Σαντορίνη: Οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα – Φόβος μετά τις σεισμικές δονήσεις, δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Αγωνία και φόβος επικρατεί στη Σαντορίνη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, με τους κατοίκους να επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί Σαντορινιοί, θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα, έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.

«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε στα σπίτια μας. Η γη τρέμει συνέχεια και φοβόμαστε για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο protothema.gr κάτοικος του νησιού, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί. Άλλοι αναφέρουν ότι προτιμούν να μείνουν ξύπνιοι ή να κοιμηθούν σε ανοιχτούς χώρους για λόγους ασφαλείας.

Η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται πάντα την ηφαιστειακή φύση του νησιού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όμως οι συνεχείς δονήσεις διατηρούν την ένταση και την ανησυχία.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι αρχές συστήνουν ψυχραιμία και προσοχή, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση, περιμένοντας τις εξελίξεις με αγωνία.

img 0379

img 0384

img 0386

Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων

Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.

Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.

Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Τι είπαν οι σεισμολόγοι στη σύσκεψη με τον Μητσοτάκη για την Σαντορίνη

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Εκτός από το πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις. «Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα η ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα», ανέφερε.

Η ανάλυση των ειδικών – Η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011 – 2012

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι σεισμολόγοι έκαναν ανάλυση αναφέροντας πως η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011 – 2012, απλά είναι ακόμα εντονότερη και με μεγαλύτερη μέση τιμή δονήσεων.

Υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ. Η αξιολόγηση για τα μέτρα θα γίνεται κάθε μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σαντορίνη δε θα μεταβεί προς το παρόν ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραμένουν απεσταλμένοι ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.

Τα πιο σημαντικά