Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024
χρήσιμαΤι θα συμβεί αν χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητό μας;

Τι θα συμβεί αν χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητό μας;

Οδήγηση με κακοκαιρία: Τι θα συμβεί αν πέσει κεραυνός πάνω σε αυτοκίνητο

Πολλά είναι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια οδήγησης εν μέσω κακοκαιρίας – Πώς θα προστατευτείτε

Μία ακόμα κακοκαιρία ετοιμάζεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας να εκδίδουν τις σχετικές προειδοποιήσεις μέσω και της εφαρμογής έκτακτης ανάγκης «112».

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα θα συνοδεύεται από αρκετούς κεραυνούς, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς κινούνται εν μέσω έντονων κεραυνικών φαινομένων.

lightning car

Παρέχει προστασία

Όπως σημειώνουν, η καμπίνα του αυτοκινήτου παρέχει την απαραίτητη προστασία από τους κεραυνούς για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό της.

Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο από μέταλλο, που είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, παρέχει προστασία από το χτύπημα κεραυνού, καθώς λειτουργεί ως «κλωβός Φαραντέι».

Ακυρώνει δηλαδή το ηλεκτρικό πεδίο που δέχεται από τον κεραυνό στο εσωτερικό του και το διοχετεύει στο έδαφος, προστατεύοντας τους επιβάτες του.

Ας δούμε όμως το παράδειγμα ενός pick up στις ΗΠΑ. Το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες, καταστράφηκε από το χτύπημα του κεραυνού αλλά κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έπαθε το παραμικρό. Oικογένεια επέστρεφε από διακοπές με δύο αυτοκίνητα. Η σύζυγος ήταν στο πίσω αυτοκίνητο και ξεκίνησε να τραβάει το video, όταν παρατήρησε πως μαζί με τη βροχή, ξεκίνησαν να πέφτουν και πολλοί κεραυνοί. Ο σύζυγος με τα τρία παιδιά της οικογένειας, ήταν στο προπορευόμενο pick up, πάνω στο οποίο έπεσε ένας πολύ δυνατός κεραυνός, η Michaelle May Whalen εκείνη τη στιγμή τραβούσε video προσπαθώντας να «αιχμαλωτίσει» κάποιο εντυπωσιακό πλάνο.

Δείτε βίντεο με την στιγμή που κεραυνός χτυπάει όχημα:

Κίνδυνος εκτός του οχήματος

Όσο προστατευμένοι είναι οι επιβάτες ενός οχήματος στο εσωτερικό του, τόσο εκτεθειμένοι είναι όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έξω από αυτό.

Αν ο κεραυνός χτυπήσει το μέταλλο, υπάρχει ενδεχόμενο το ηλεκτρικό φορτίο να εξοστρακιστεί και να τραυματίσει, ακόμα και θανάσιμα, όλους όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν μπορούν να μπουν σε κάποιο κτίριο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τότε καλύτερο είναι να μπουν σε κάποιο όχημα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, δεν πρέπει να βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητό μας όταν έχει καταιγίδες

Το όχημά θεωρείται ασφαλής χώρος για να μας προστατέψει από τέτοια καιρικά φαινόμενα: Εφόσον είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, μας προστατεύει από την αστραπή. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μεταλλική οροφή, ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να εξαπλωθεί στο εξωτερικό του οχήματος χωρίς να χτυπάει τους επιβαίνοντες. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιβάτες του pick up δεν έπαθαν τίποτα από τον κεραυνό…

Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια έντονης “κεραυνικαταιγίδας”, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

Μύθος: Τα ελαστικά των αυτοκινήτων σας προστατεύουν από έναν κεραυνό λόγω της μόνωσης από το έδαφος.

Αλήθεια: Τα περισσότερα αυτοκίνητα παρέχουν ασφάλεια από τους κεραυνούς, αλλά αυτό οφείλεται στην μεταλλική σκεπή και στις μεταλλικές πλευρές του αυτοκινήτου και όχι στα ελαστικά από καουτσούκ. Θυμηθείτε, τα κάμπριο αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, τα ποδήλατα, τα οχήματα χωρίς οροφή και τα αυτοκίνητα με πλαστική οροφή δεν προσφέρουν προστασία από τους κεραυνούς.

Όταν κεραυνός χτυπά ένα όχημα, τότε το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από το μεταλλικό σκελετό στο έδαφος. Μην ακουμπάτε στις πόρτες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Μύθος: Κατασκευές οι οποίες εξολοκλήρου ή τμηματικά είναι κατασκευασμένες από μέταλλα (αυτοκίνητα κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια), ελκύουν τους κεραυνούς.
Αλήθεια: Το υψόμετρο, μυτερά αντικείμενα καθώς απομονωμένα αντικείμενα στο χώρο είναι οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν που ένας κεραυνός θα χτυπήσει. Η παρουσία μετάλλων δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο τόπο που θα χτυπήσει εν τέλει ο κεραυνός.

Τα βουνά παρά το γεγονός ότι αποτελούνται κυρίως από πέτρα, δέχονται χτυπήματα από κεραυνούς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους. Εάν απειλείστε από μια καταιγίδα, λάβετε άμεσα μέτρα προστασίας με αναζήτηση κατάλληλου καταφυγίου και μη σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε τυχόν μεταλλικά αντικείμενα από επάνω σας. Αν και τα μεταλλικά αντικείμενα δεν ελκύουν τους κεραυνούς, αποτελούν καλό αγωγό του ηλεκτρισμού, επομένως καλό είναι να μην πλησιάζετε σε μεταλλικές κατασκευές όπως φράχτες, σιδηροδρομικές γραμμές, κερκίδες κλπ.

Τα πιο σημαντικά