Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα μας και να την κάνει να δείχνει χλωμή και άτονη.
Η γιατρός και ειδικός σε θέματα περιποίησης της επιδερμίδας, Nigma Talib, η οποία αναλαμβάνει celebrities όπως η Sienna Miller, τονίζει ότι οι τροφές και τα ποτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πρόσωπό μας.
«Τη στιγμή που ένας ασθενής μπαίνει στην κλινική μου, μπορώ αμέσως να καταλάβω το είδος των τροφών που τρώει περισσότερο», λέει στη Daily Mail η Nigma Talib.
«Στην πραγματικότητα, συχνά πιάνω τον εαυτό μου να “διαβάζει” τυχαία πρόσωπα στο δρόμο. Θέλω να τρέξω σε ξένους και να τους πω να κόψουν το γάλα από τη διατροφή τους ή να περιορίσουν τα ζυμαρικά, καθώς είναι φανερό από την επιδερμίδα τους ότι η διατροφή τους τούς κάνει κακό».
Ένα διαιτολόγιο που αποτελείται από δημητριακά για πρωινό, ψωμί για μεσημεριανό και ζυμαρικά για δείπνο είναι αρκετό για να προκαλέσει φούσκωμα και πρήξιμο ενώ μερικά ποτήρια κρασί μπορούν να προκαλέσουν λεπτές γραμμές γύρω από το στόμα και τα μάτια.
Η Nigma υποστιρίζει ότι το πρόσωπό σας μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια για την υγεία σας και, ενώ πολλοί επαγγελματίες μπορεί να απορρίπτουν αυτή την προσέγγιση, brands ομορφιάς και περιποίησης, όπως η Dermalogica, την έχουν υιοθετήσει ως μέρος της στρατηγικής τους για την ανάλυση του δέρματος.
Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας σύμφωνα με την ειδικό
Η ειδικός κατατάσσει τα πρόσωπα σε κατηγορίες, μεταξύ άλλων το «πρόσωπο κρασιού» και το «πρόσωπο λακτόζης», ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και παρακάτω θα διαβάσετε πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σας και τι να κάνετε για αυτό.
Πρόσωπο κρασιού
Σύμφωνα με τη γιατρό, τα χαρακτηριστικά ενός «προσώπου κρασιού» είναι οι γραμμές ή η ερυθρότητα μεταξύ των ματιών, τα πεσμένα βλέφαρα, οι διευρυμένοι πόροι, το αφυδατωμένο δέρμα με γραμμές στα μάγουλα, τα κοκκινισμένα μάγουλα και μύτη, και οι βαθιές ρινοπαρειακές ρυτίδες.
Όπως λέει, τα χαρακτηριστικά είναι ευδιάκριτα και αφορούν τις γυναίκες που απολαμβάνουν ένα ή δύο ποτήρια κρασί τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας. Πάντως, υποστηρίζει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά γήρανσης μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιοδήποτε είδος αλκοόλ.
Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα, γεγονός που επιταχύνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Οι βαθιές γραμμές γήρανσης γύρω από τα χείλη, οι οποίες ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν στο στόμα, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά μόλις σταματήσετε το αλκοόλ και ενυδατωθείτε.
Το αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο (ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος) προκαλώντας διευρυμένους πόρους και πεσμένα βλέφαρα. Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, η ειδικός συνιστά να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από το αλκοόλ (τουλάχιστον τρεις εβδομάδες) και στη συνέχεια να τηρήσετε έναν κανόνα 80/20.
Απέχετε για το 80 τοις εκατό του χρόνου, αλλά απολαύστε ένα ποτήρι στο άλλο 20 τοις εκατό και επιλέξτε κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Πρόσωπο ζάχαρης
Εδώ, τα συμπτώματα είναι γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο, χαλάρωση κάτω από τα μάτια, καταπονημένη όψη του προσώπου, επώδυνες φλυκταινώδεις κηλίδες σε όλο το πρόσωπο, λέπτυνση του δέρματος ή γκριζωπή απόχρωση του δέρματος.
Εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως κέικ, αρτοσκευάσματα και λευκό ρύζι, τα οποία μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο σώμα, το δέρμα σας πρέπει να αγωνίζεται για να παραμείνει νεανικό.
Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, η οποία είναι συμβαίνει όταν η περίσσεια μορίων γλυκόζης προσκολλάται στο κολλαγόνο, καθιστώντας τις ελαστικές ίνες κολλαγόνου άκαμπτες.
Αυτό προκαλεί χαλάρωση, λεπτότητα του δέρματος και πρόωρη εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων – ιδιαίτερα κάτω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και η απώλεια ελαστικότητας πιο εμφανής. Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα στο πρόσωπό σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε εντελώς την επιπλέον ζάχαρη, αποφεύγοντας τα κέικ, τα μπισκότα, τους χυμούς, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πρόσωπο λακτόζης
Τα συμπτώματα ενός προσώπου λακτόζης είναι πρησμένα βλέφαρα, μικρές λευκές κηλίδες και εξογκώματα στο πηγούνι.
Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας δυσκολεύεται να χωνέψει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος. Άλλωστε, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες και μία από αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία, επειδή ο οργανισμός χάνει τα ένζυμα που επιτρέπουν να χωνεύουμε αποτελεσματικά τη λακτόζη.
Μπορεί να παρατηρήσετε τη δυσανεξία με τη μορφή ρεψίματος ή ήπιας ναυτίας μετά την κατανάλωση γάλακτος, αλλά άλλες φορές το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να χωνέψει τις πρωτεΐνες του γάλακτος και να μην εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα.
Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να προκαλέσει την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών που έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου. Εάν υποψιάζεστε ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ειδικός προτείνει να κόψετε όλες τις μορφές γαλακτοκομικών προϊόντων για τρεις εβδομάδες και η διαφορά στο πρόσωπό σας μπορεί να είναι εντυπωσιακή.
Πρόσωπο γλουτένης
Τα πρησμένα κόκκινα μάγουλα, τα σκούρα «μπαλώματα» ή οι κηλίδες γύρω από το πηγούνι μπορεί να είναι σημάδι πως είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη ή καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αυτής μέσα στην ημέρα.
Πολλοί από εμάς είμαστε ευαίσθητοι στη γλουτένη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η πρωτεΐνη αυτή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φλεγμονώδη απόκριση και, αυτό μπορεί να κάνει το πρόσωπο να φαίνεται φουσκωμένο ή πρησμένο.
Έτσι, επηρεάζονται τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελάγχρωσης στο δέρμα, οδηγώντας σε κηλίδες και πιο σκούρα «μπαλώματα». Αν έχετε αυτά τα σημάδια, πιείτε περισσότερο νερό, καταναλώστε φυτικές ίνες και το πρήξιμο θα αποχωρίσει, ο τόνος του δέρματός σας θα ομογενοποιηθεί και τα ζυγωματικά σας θα επανεμφανιστούν.