Συχνά, ο όρος «superfoods» συγχέεται με μη γνωστά τρόφιμα και φρούτα στο ελληνικό κοινό, που έχουν ιδιαίτερη γεύση και απαιτούν ειδικό τρόπο μαγειρέματος.
Ωστόσο, οι υπερτροφές δεν περιορίζονται σε καρπούς από μακρινές χώρες που μπορεί να προκαλούν σύγχυση στο πώς να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Μπορούν επίσης να είναι ελληνικά προϊόντα, διαθέσιμα σε σούπερ μάρκετ ή αγορές.
Ένα από τα ελληνικά superfoods που αποκτούν δημοτικότητα είναι τα άγρια χόρτα. Αυτά τα χόρτα αφθονούν στην ελληνική γη και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, ωμά ή βραστά, σε σαλάτες, πίτες και ζεστά πιάτα, προσφέροντας ποικιλία στη διατροφή μας και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πολλοί ειδικοί έχουν τα χόρτα στη λίστα με τα τρόφιμα που προάγουν τη μακροζωία.
Πρόσφατα, έρευνα με επικεφαλής τον Philip B. Stark, καθηγητή στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, συνέκρινε δύο ομάδες βρώσιμων χόρτων, άγρια και καλλιέργειας, καταλήγοντας ότι τα άγρια χόρτα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία.
Η κύρια αξία των άγριων χόρτων είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, που θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε λοιμώξεις. Επιπλέον, περιέχουν πλούσια ποσά βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Τα άγρια χόρτα περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών και διαιτητικών ινών, καθιστώντας τα χρήσιμα για την υγεία και τον πεπτικό σύστημα.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση άγριων χόρτων συμβάλλει θετικά στην ανθρώπινη υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν τα άγρια χόρτα ως σαλάτα, με ελαιόλαδο και λεμόνι, για να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών τους συστατικών. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία αυτού του υπερτροφίμου και υπογραμμίζει τη σοφία των παλιών που γνώριζαν την αξία των φυσικών τροφίμων.