Σε ηλικία μόλις 10 ετών κατέκτησε το πρώτο του χρυσό πανευρωπαϊκό μετάλλιο στο σκάκι. Ο Ευγένιος Ιωαννίδης από τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από δεκάδες διακρίσεις, σε ηλικία 21 ετών, ανέβασε την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο σε διεθνές τουρνουά σκάκι.
Ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες, κορυφαίους σκακιστές από όλο τον κόσμο, ο Έλληνας σκακιστής αναδείχθηκε πρώτος και πήρε το έπαθλο των 7.500 ευρώ. Μάλιστα κατέκτησε μια ακόμα νόρμα και χρειάζεται άλλη μια μόνο για να γίνει “Grand Maitre”.
«Οι δυσκολίες στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν αρκετές. Συμμετείχα στο τουρνουά μετά από τρεις μήνες αποχής από το αγωνιστικό σκάκι. Στον πρώτο γύρο έπαιζα με μία κοπέλα από την Ινδία, που στην πορεία αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδησεων, ο Ευγένιος Ιωαννίδης και εξηγεί:
«Μετά τις πρώτες κινήσεις, απέκτησα ένα σταθερό πλεονέκτημα, που όμως δυσκολεύτηκα να διατηρήσω. Προοδευτικά, μετά από αδικαιολόγητες αβλεψίες από μέρους μου, έχασα το πλεονέκτημα και τελικά, έφτασα στη νίκη μετά από ανάλωση πολύ μεγάλης προσπάθειας.
»Αυτό με ενεργοποίησε, ώστε να συνεχίσω τους αγώνες με μεγαλύτερη εγρήγορση και συγκέντρωση. Η κάθε νίκη ενίσχυε την αυτοπεποίθησή μου, αλλά και μου δημιουργούσε ένα βάρος ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα.
»Οι αντίπαλοί μου στην πορεία ήταν ολοένα και πιο ισχυροί και έπρεπε σε κάθε αγώνα να διατηρήσω την ψυχραιμία και την καθαρότητα της σκέψης, ώστε να εξασφαλίσω ένα καλό αποτέλεσμα. Η σωματική και ψυχική καταπόνηση αυξάνονταν στην πάροδο του χρόνου.
»Στο μυαλό μου υπήρχε η πρωτιά και μόνο και επιστράτευα σε κάθε αγώνα όλες μου τις δυνάμεις για να την κατακτήσω. Το αποτέλεσμα ευτυχώς με δικαίωσε».
O Θεσσαλονικιός σκακιστής Ευγένιος Ιωαννίδης
Πρώτος σε τουρνουά με 266 σκακιστές
Η διάκριση του αυτή, στο διεθνές τουρνουά στο Νόβισαντ της Σερβίας, με τίτλο «SERBIA OPEN 2022», όπου κατέλαβε την πρώτη θέση, του έδωσε τη δεύτερη μου νόρμα για την κατάκτηση του τίτλου «Grand Maître».
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την αρχική κατάταξη στη θέση 55, από ένα σύνολο 266 σκακιστών, ο Έλληνας σκακιστής, κατάφερε να φέρει επτά νίκες και δύο ισοπαλίες με αποτέλεσμα να τερματίσει πρώτος μόνος με οκτώ πόντους σε εννέα αγώνες, ανάμεσα σε 40 Γκραν μαιτρ, 60 διεθνείς μαιτρ.
«Το σκάκι στα πλαίσια του πρωταθλητισμού προϋποθέτει επίπονη δουλειά και συνεχή προπόνηση, μέσα σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο. Κάθε τουρνουά είναι και μία νέα πρόκληση, με διαφορετικούς συχνά αντιπάλους, που μετέχουν στους αγώνες μετά από σκληρή προετοιμασία» υπογραμμίζει ο νεαρός σκακιστής και συμπληρώνει:
«Είναι σημαντική όμως εξίσου η ψυχική κατάσταση του αθλητή και το σθένος στη διάρκεια του αγώνα, που ασκεί καθοριστικό ρόλο. Επομένως, η πρωτιά αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων που θα πρέπει κάθε φορά να συντρέχουν σωρευτικά. Το βάρος των προηγούμενων διακρίσεων είναι μεγάλο, καθώς κάθε φορά, θα πρέπει να αποδεικνύεις εκ νέου τον εαυτό σου»,
Πρόκειται για άλλη μια πολύ μεγάλη πρωτιά στη μακριά λίστα των διακρίσεων του. Όπως ο ίδιος ωστόσο εξηγεί η σημαντικότερη νίκη γι΄ αυτόν ήταν το 2011, όταν έλαβε τον τίτλο του FIDE Master από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Νεανικό Πρωτάθλημα U10.
«Το πρώτο πανευρωπαϊκό, το έτος 2011 στην κατηγορία κάτω των 10 ετών, ήταν η νίκη που μου έδωσε την μεγαλύτερη χαρά, γιατί ήταν και η πρώτη μου μεγάλη διεθνής διάκριση στο σκάκι. Η δεύτερη διάκρισή μου ήταν και πάλι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το έτος 2018, στην κατηγορία κάτω των 18 ετών. Το έτος 2021, συμμετείχα στο υβριδικό πρωτάθλημα των μελών της προεθνικής Ελλάδος και πέτυχα την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο», σημειώνει και τονίζει:
«Αυτή η νίκη κέρδισε το ενδιαφέρον μου και μετέτρεψε το σκάκι μέσα μου σε κάτι πιο σοβαρό. Καταλάβαινα στην πορεία ότι για την ανέλιξη στο χώρο αυτό απαιτείται σκληρή δουλειά και πολλή μελέτη.
»Παράλληλα, απαιτείται η συμμετοχή σε σκακιστικές διοργανώσεις, ώστε να παραμένεις αγωνιστικά ενεργός και να μετουσιώνεις στη σκακιέρα τη θεωρητική και πρακτική σου γνώση.
»Πολύτιμα εργαλεία είναι το ψυχικό σθένος και η προσήλωση στην κατάκτηση του ”πόντου” σε κάθε παρτίδα.
»Όλη αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Το κάθε λεπτό όμως αξίζει, καθώς σε οδηγεί βήμα- βήμα στην επίτευξη του στόχου σου».
«Το σκάκι για μένα είναι η αφετηρία και ο προορισμός»
Όπως όμως όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία, έχουν σκιές και σκοτεινά μονοπάτια, έτσι και η διαδρομή του Ευγένιου Ιωαννίδη έχει πολλές δυσκολίες.
«Υπήρξαν στιγμές που η σκέψη να τα παρατήσω, πέρασε από το μυαλό μου. Να παρατήσω το σκάκι όχι ολοκληρωτικά, αλλά αγωνιστικά. Αυτό συνέβη, όταν για μακρό χρονικό διάστημα είχα παραμείνει στάσιμος βαθμολογικά, οπότε άρχισαν να με καταλαμβάνουν συναισθήματα ηττοπάθειας και απογοήτευσης. Κατάφερα όμως να ανασκουμπωθώ και να συνεχίσω. Να κρατήσω το όνειρό μου ζωντανό», εξομολογείται.
Παραδέχεται πως δε θα μπορούσε διαφορετικά, καθώς το σκάκι γι’ αυτόν, «από τη μικρή μου ακόμη ηλικία, μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Είναι η αφετηρία και ο προορισμός μου. Η μεγάλη μου αγάπη, το πάθος, η καθημερινότητά μου. Η ενασχόλησή μου με αυτό, η κατάκτηση της κάθε νέας πρόκλησης και στόχου, με πληροί και με ανανεώνει. Εύχομαι πραγματικά να καταφέρω να το υπηρετήσω με συνέπεια και συνέχεια στο βάθος του χρόνου».
Ο Ευγένιος Ιωαννίδης είναι φοιτητής του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του ΑΠΘ. Επέλεξε να ακολουθήσει στη ζωή του, το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
«Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος ο συνδυασμός της πανεπιστημιακής φοίτησης, με την πολύωρη προπόνηση που απαιτεί η ενασχόληση με το σκάκι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Για μένα βέβαια τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο έχει το σκάκι, αποτελώντας την απόλυτη προτεραιότητά μου», παραδέχεται και αναφερόμενος στον επόμενο στόχο σημειώνει:
«Στα άμεσα σχέδιά μου, εντάσσεται η κατάκτηση του τίτλου “Grand Maitre”, γεγονός που προϋποθέτει την απόκτηση τρίτης ‘’νόρμας” σε επερχόμενη σκακιστική διοργάνωση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα