Εξαφανιζόταν χωρίς να λέει τίποτα». Σύμφωνα με μαρτυρία, το έκανε συχνά αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη για την εξαφάνιση της 46χρονης Μαρίας Αγγελακούδη.
Ο φίλος της αγνοούμενης Μαρίας Αγγελακούδη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» και ξεκαθάρισε τη σχέση του μαζί της.
«Με τη Μαρία γνωριστήκαμε στην Αριστοτέλους μέσω μιας κοινής γνωστής που με παρακάλεσε να τη φιλοξενήσω. Την πρώτη ημέρα είχε έρθει μαζί με έναν άνδρα που δεν ήταν σχέση της. Εκείνος την ήθελε αλλά η Μαρία όχι. Ζητούσε μάλιστα να μείνει και εκείνος στο σπίτι μου και αρνήθηκα. Με την Μαρία δεν είχαμε ερωτική σχέση. Μου απαγόρευε να μπω στο δωμάτιό της, είτε ήταν μέσα είτε όχι. Σταδιακά άρχισε να έρχεται στους δικούς μου χώρους και να μιλάμε. Έξω δεν είχαμε βγει ποτέ μαζί. Καυγαδίζαμε μόνο για το θέμα της πόρτας και της έλεγα ότι θα έπρεπε να είναι ανοιχτή, να μπορούμε να πούμε καμιά κουβέντα. Μια φορά τον Αύγουστο που μπήκα στο δωμάτιο, η Μαρία έπαθε κρίση και δεν μπορούσα να την ηρεμήσω με τίποτα. Αναγκάστηκα να την χτυπήσω στα πόδια και στα χέρια. Πριν από αυτό ποτέ δεν την είχα αγγίξει, ούτε την είχα πιέσει για ερωτικό σκοπό», λέει χαρακτηριστικά.
Μετά από αυτό το περιστατικό όπως αναφέρει εξαφανίστηκε για είκοσι ημέρες και όταν γύρισε ήταν χτυπημένη στον ώμο και χωρίς το σάκο της. «Την Μαρία την νοιαζόμουν. Ήταν καλό παιδί. Εκείνες τις ημέρες δεν την είχα βρει πουθενά. Πρώτη φορά έλειψε για τόσες ημέρες. Εκείνο το διάστημα ήμασταν πολύ καλά». Η δημοσιογράφος του είπε ότι και τον Ιούλιο η Μαρία είχε πάει στους δικούς της στην Αλεξανδρούπολη με χτύπημα στον ώμο. Ο φίλος της ξαφνιάστηκε και αντέδρασε αμήχανα. «Το σημάδι το απέκτησε, όταν την χτύπησα τον Αύγουστο. Ότι πήγε τον Ιούλιο στους γονείς της, δεν το γνώριζα».
«Εξαφανιζόταν χωρίς να μου λέει τίποτα. Το έκανε συχνά αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο φίλος της Μαρίας Αγγελακούδη που την φιλοξενούσε στο σπίτι του λίγο πριν ανοίξει η γη και την καταπιεί. «Τον σάκο της τον κόκκινο της τον έκλεψαν και τη χτύπησαν. Όλα της τα πράγματα τα έβαζε εκεί. Το κινητό της, τα χρήματα της, όλα. Η Μαρία έλεγε ότι το χτύπημα στον ώμο της το προκάλεσα εγώ αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κόντεψα να το πιστέψω κι εγώ κάποια στιγμή. Από την πρώτη στιγμή το λέω ότι εγώ την είχα χτυπήσει μόνο στα πόδια και στα χέρια. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά. Το χέρι της δεν ήταν σπασμένο και από όταν γύρισε κάναμε μαζί φυσικοθεραπείες. Την έτριβα εγώ».
Επιμένει πως τον Ιούλιο αποκλείεται να είχε θέμα στον ώμο, τότε που πήγε στην Αλεξανδρούπολη. «Τις ημέρες που γύρισε ήμασταν πολύ καλά μαζί. Καθόμασταν και αγκαλιά και δεν τσακωνόμασταν καθόλου. Ξαφνικά όμως χάθηκε πάλι, χωρίς να με πάρει τηλέφωνο και χωρίς να μου πει τίποτα. Πρέπει να ήταν 28 Σεπτεμβρίου. Δεν πήρε καν τα πράγματα της μόνο την τσάντα της. 3 Οκτωβρίου με πήρε τηλέφωνο από το κινητό της».
Η δημοσιογράφος της εκπομπής του θύμισε πως είχε πει ότι της το έκλεψαν. Φανερά μπερδεμένος δήλωσε πως είχε πάρει άλλο κινητό από ένα κατάστημα στην Εγνατία και πως άκουσε στην εκπομπή από τη δικηγόρο της ότι τέλη Σεπτέμβρη είχε κάνει και τη τελευταία ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό της λογαριασμό. «Δεν ξέρω τι έχει γίνει ακριβώς αλλά 3 Οκτωβρίου με πήρε από το νούμερο της. Δεν μου είχε πει πολλά πράγματα μόνο με ρώτησε αν μπορούσε να γυρίσει. Τότε της μίλησα άσχημα, την έβρισα και τη ρώτησα γιατί έφυγε πάλι χωρίς να μου πει τίποτα. Εκείνη έκλεισε το τηλέφωνο και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τίποτα», συμπληρώνει.
Ο φίλος και συγκάτοικός της έδειξε τα πράγματα που άφησε. «Εδώ που βλέπετε είναι η σπασμένη πόρτα του δωματίου που έμενε η Μαρία. Αυτή την τοποθετούσε με τρόπο για να μην μπαίνω εγώ μέσα και πάντα χτυπούσα αν ήθελα κάτι. Αυτές οι βαλίτσες έχουν μέσα τα πράγματά της, εδώ στην ντουλάπα τα υπόλοιπα. Είχε και τα καλλυντικά της που τα πέταξε ο νέος συγκάτοικος μου για να βάλει τα πράγματά του. Αυτός πριν ένα μήνα περίπου έφυγε».
Ο Δημήτρης, ο φίλος της αγνοούμενης Μαρίας Αγγελακούδη από την Θεσσαλονίκη απάντησε και σε αυτά που ακούστηκαν στην εκπομπή σχετικά με έναν άντρα που την έλεγχε και την καταπίεζε. «Μου μιλούσε και εμένα συνέχεια για αυτό το πρόσωπο. Από όσα ξέρω αφορούσε τον πρώην της που ήταν πέντε χρόνια μαζί και πήγαιναν για γάμο. Είχαν ορίσει ημερομηνία γάμου. Θα παντρεύονταν μια Κυριακή αλλά τρεις ημέρες πριν η Μαρία που ήταν έγκυος απέβαλε. Την έλεγχε συνέχεια και την παρακολουθούσε ακόμα και όταν έμενε σε εμένα. Μου είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον πρώην της αρκετές φορές. Προσωπικά όμως δεν ξέρω ποιος ήταν», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως όσο καιρό έμενε στο σπίτι του δεν είχε εμφανιστεί με κάποιον άνδρα, αλλά όταν έφευγε από εκεί, δεν γνωρίζει τι μπορεί να έκανε και με ποιον. «Είχα επιδιώξει να συνάψουμε ερωτική σχέση αλλά η Μαρία είχε κάποιες φοβίες και δεν ήθελε. Εκτός από τις τελευταίες ημέρες που μου είπε πως ο έρωτας έρχεται στην διάρκεια και ότι ήταν ερωτευμένη μαζί μου. Το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει και αυτό είναι που με τσάντισε γιατί ενώ όλα πήγαιναν καλά, πάλι χάθηκε».
Φανερά στεναχωρημένος από τον τρόπο που άνοιξε η γη και κατάπιε την φίλη του αναφέρει στην κάμερα της εκπομπής πως μετά την τελευταία τους επικοινωνία, ήλπιζε ότι θα χτυπούσε κάποια μέρα το κουδούνι και θα την έβλεπε μπροστά του. «Όσο περνούσαν οι μέρες έχασα τις ελπίδες μου και πήγα στην Ασφάλεια στην Καλαμαριά. Ήθελα να μάθω μήπως είχαν κάποιο περιστατικό με τα δικά της στοιχεία. Το ίδιο έκανα και με το ΕΚΑΒ που πήρα τηλέφωνο και ξαναπήρα και στις πληροφορίες. Το μόνο που έμαθα ήταν ότι είχαν πολλούς νεκρούς χωρίς στοιχεία».
Από το φιλικό της περιβάλλον ήξερε τους πιο πολλούς. Τους έψαξε κι αυτούς αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Συνέχισα να καλώ στο τηλέφωνο της Μαρίας, μήπως και το σηκώσει. Μετά από πολύ καιρό απάντησε η μητέρα της και έτσι την γνώρισα και έμαθα ότι και εκείνοι την έψαχναν. Δεν ήρθε κανένας από την αστυνομία εδώ να ερευνήσει το σπίτι ή τα πράγματά της. Στο μυαλό μου έχω όλα τα σενάρια. Στην αρχή σκέφτηκα μην είχε πάει στην Αθήνα να βρει τον πρώην της, γιατί εκεί μου ‘χε πει ότι έμενε. Μετά σκέφτηκα μην πήγε στους συγγενείς της στην Γερμανία. Τώρα όμως που πέρασε τόσος καιρός, το μυαλό μου πάει στο πιο τραγικό σενάριο, ότι είναι νεκρή και φοβάμαι μην εμπλέκεται ο πρώην της, γιατί την απειλούσε όπως μου έλεγε. Αλλιώς θα είχε δώσει κάποιο σημάδι στους δικούς της. Αφήστε με εμένα».
«Ο αδερφός μου είναι φυλακή μετά από μήνυσή της για κακοποίηση»
Μετά από ενδελεχή έρευνα της εκπομπής, εντοπίστηκε το οικογενειακό περιβάλλον του ανθρώπου με τον οποίο είχε σχέση η Μαρία Αγγελακούδη το 2022, πριν δηλαδή συγκατοικήσει με τον Δημήτρη. Το «Τούνελ» μίλησε με την αδερφή του. «Την ξέρω την Μαρία. Για την εξαφάνισή της έμαθα από την εκπομπή σας πριν το Πάσχα. Η μάνα μου ταράχτηκε τότε, γιατί σκέφτηκε ότι θα μπλέξουν τον αδερφό μου γιατί ήταν μαζί πριν από δυο χρόνια, όταν την πήρε σπίτι του να την φιλοξενήσει. Ο αδερφός μου είναι φυλακή από τις 4 Απριλίου και θα είναι για περίπου τέσσερις μήνες για μια μήνυση που του έκανε και δικάστηκε ερήμην του. Τον είχε καταγγείλει η Μαρία για ενδοοικογενειακή βία μαζί με ένα φίλο της».
Όπως αναφέρει, ο αδερφός της το περίμενε το δικαστήριο αλλά δεν ήξερε ότι ορίστηκε, γιατί δεν τον βρήκαν μιας και λείπει δυόμιση χρόνια από τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη φυλακή και μέσω της αδελφής του, δηλώνει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ότι έχει απομακρυνθεί από τη Μαρία. Αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτό που υποστηρίζει ο φίλος της αγνοούμενης που τη φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα, ότι ο πρώην σύντροφος της την παρακολουθούσε.
«Δεν ισχύει αυτό γιατί ο αδερφός μου λείπει σχεδόν δυόμιση χρόνια από τη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να το αποδείξουμε. Στο χωριό έμενε και δούλευε στο Άγιον Όρος». Σύμφωνα με την ίδια, το ζευγάρι συγκατοίκησε για περίπου έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη, την άνοιξη με το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο η σχέση τους ήταν από την αρχή προβληματική. «Η Μαρία έφευγε από το σπίτι και εξαφανιζόταν, έκανε φασαρίες και τον χτυπούσε. Ο αδερφός μου ήθελε να τη διώξει από το σπίτι και επειδή δεν έφευγε, αποχώρησε εκείνος και από τότε δεν είχαν καμία επαφή», καταλήγει.
«Παραξενεύτηκα που την έψαχνε ο σύντροφος που την κακοποιούσε»
Το «Τούνελ» φέρνει στο φως επίσης, νέες αποκαλύψεις γύρω από την περίεργη εξαφάνιση της 46χρονης Μαρίας Αγγελακούδη, τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Στην εκπομπή μίλησε η κοινωνική λειτουργός, στην οποία η Μαρία είχε απευθυνθεί λίγο πριν την εξαφάνισή της, καταγγέλλοντας την κακοποιητική συμπεριφορά του φίλου της. Όπως αποκαλύπτει η ίδια: «Ήταν Μάιος όταν ήρθε για τελευταία φορά. Κανονικά θα την ξαναβλέπαμε μετά από ένα εξάμηνο. Δεν εμφανίστηκε όμως ποτέ ξανά».
Κατά τις συναντήσεις τους, η Μαρία είχε μιλήσει για έναν σύντροφο που –όπως περιέγραψε– ήταν χειριστικός και καταπιεστικός. Φαινόταν να βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί, αλλά πάντα κατέληγε να επιστρέφει κοντά του. Η κατάστασή της είχε γίνει αφόρητη, όμως ταυτόχρονα, δεν έδειχνε γυναίκα σε απόγνωση.
«Ήταν δυναμική, πρόσχαρη. Το πάλευε. Συμβουλευτικά της είχα προτείνει τρόπους να προστατευτεί αλλά δεν ξέρω αν εφάρμοσε αυτά που λέγαμε». Η μαρτυρία έρχεται να φωτίσει πλευρές της προσωπικότητας της Μαρίας, που ίσως εξηγούν γιατί παραμένει άφαντη τόσους μήνες. Η κοινωνική λειτουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μαρία να κρύβεται για να σωθεί από τον άνθρωπο που της προκαλούσε φόβο και πόνο. «Είτε κρύβεται για να προστατευτεί… είτε, δυστυχώς, έχει συμβεί κάτι κακό. Το διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Φοβάμαι όμως πως μπορεί να μη βρίσκεται στη ζωή».
Τι λένε άτομα που ήξεραν την αγνοούμενη Μαρία
Το «Τούνελ» στην προσπάθεια του να ενώσει τα κομμάτια στο σκοτεινό παζλ της εξαφάνισης της Μαρίας Αγγελακούδη, μίλησε και με μια γνωστή της. «Την Μαρία τη γνώρισα πέρυσι το καλοκαίρι. Μου έλεγε πριν περίπου έξι μήνες για κάποιον που είχε σχέση, αλλά δεν τα πήγαιναν καλά. Είχε αφήσει στο σπίτι του τα ρούχα της γιατί την είχε χτυπήσει και δεν την άφηνε να τα πάρει. Αυτό μου το έλεγε ξανά και ξανά. Φοβόταν… Από τότε έχω να την δω!», λέει χαρακτηριστικά.
Η μάρτυρας της είχε προτείνει να πάει σε κάποιο κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες. «Για αυτόν τον άντρα δεν ξέρω τίποτα παραπάνω από το ότι είχαν ερωτικές σχέσεις και ότι την είχε χτυπήσει. Από αυτό που έβλεπα στα μάτια της πιστεύω ότι την έχει χτυπήσει καλά. Η Μαρία τον μισούσε. Πιστεύω ότι η Μαρία ή κρύβεται ή κάτι κακό έχει συμβεί. Το μυαλό μου πάει δυστυχώς στο δεύτερο».
«Την Μαρία τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Ήμασταν φίλες από έφηβες και έχω πολύ στενή σχέση με τους γονείς της», λέει μια από τις φίλες της αγνοούμενης Μαρίας Αγγελακούδη που εντόπισε η εκπομπή. «Ξέρω τον άνδρα που ήταν μαζί της πριν τον Δημήτρη. Από ό,τι είχε πει η Μαρία στην μαμά της, ήταν καταπιεστικός και δεν την άφηνε να δουλέψει. Προτιμούσε να την έχει σπίτι. Κάτι που η Μαρία δεν άντεχε. Πρόκειται για μια γυναίκα τσαμπουκαλεμένη, πολύ δυναμική, ανεξάρτητη και δυνατή», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως η μητέρα της πήρε τον αριθμό τηλεφώνου της και τον ενεργοποίησε στο δικό της κινητό, γιατί ήταν στο όνομα της. «Εκείνη μου είπε ότι την κάλεσε κάποιος φίλος της Δημήτρης, που την έψαχνε. Είπε στην μητέρα της ότι είχε όλα τα πράγματά της στο σπίτι. Ρούχα, καλλυντικά, τα πάντα. Η Μαρία δεν θα τα άφηνε ποτέ για να φύγει. Δεν της ανέφερε ότι μαλώσανε, μόνο ότι την περίμενε να γυρίσει σπίτι αλλά δεν επέστρεψε. Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί αν ήταν ζωντανή θα επικοινωνούσε. Είμαι σίγουρη ότι κάποιος της έχει κάνει κακό».