Στο στούντιο της ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom βρέθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Βασίλης Οικονόμου όπου μίλησε για όλα θέματα που «τρέχει» το υπουργείο τους τελευταίους μήνες.
Μεταξύ άλλων αποκάλυψε τις σκέψεις που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός πράσινου δακτυλίου, μίλησε για τις αλλαγές στον νέο ΚΟΚ, την τροποποίηση σχετικά με τις «σφήνες» των δικύκλων, αλλά και τον… ευρωπαϊκό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι οδηγοί τις διαβάσεις πεζών.
Αρχικά ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο κομμάτι του δακτυλίου σημειώνοντας ότι με τη σημερινή του μορφή δεν αποδίδει. Αποκάλυψε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος, πράσινος δακτύλιος ο οποίος θα είναι πιο αποτελεσματικός και θα δώσει ώθηση στην ηλεκτροκίνηση. Σήμερα, αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε επίπεδο μελέτης και η πρόταση είναι να έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, όπως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά.
«Σήμερα κινούνται μέσα στον δακτύλιο σχεδόν 1,5 εκατ. οχήματα. Συνολικά στο λεκανοπέδιο έχουμε 3 εκατ. και κάθε χρόνο αυξάνονται. Το οδικό δίκτυο μπορεί να αντέξει μέχρι 1-1,5 εκατ. οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν διπλάσιο στόλο. Το θέμα των διοδίων στο κέντρο της πόλης δεν εξετάζεται την παρούσα φάση. Αυτό που εξετάζεται είναι ο πράσινος δακτύλιος που θα συνεισφέρει στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για τα κινηθούν πιο γρήγορα τα λεωφορεία», δήλωσε ο υφυπουργός.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πράσινος δακτύλιος είναι ένα μέτρο που έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. «Ο σημερινός δακτύλιος είναι ένα παρωχημένο μέτρο. Σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τιμολογείται υψηλά η στάθμευση στο κέντρο και εφαρμόζεται πράσινος δακτύλιος με περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά κριτήρια. Είναι σκόπιμο να υπάρχουν πράσινες ζώνες (ή αλλιώς ζώνες χαμηλών εκπομπών) όπου θα απαγορεύεται η είσοδος στα οχήματα επισκεπτών (όχι κατοίκων) που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους. Αυτό θα ήταν μια γενναία πολιτική η οποία όμως για να εφαρμοστεί θα πρέπει ο σχεδιασμός της να αρχίσει από τώρα και οι πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα. Δεν είναι από τα μέτρα τα οποία τα ανακοινώνεις σήμερα και τα εφαρμόζεις αύριο», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Θανάσης Τσιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ανοιχτή» η είσοδος των ταξί στις λεωφορειολωρίδες
Από εκεί και πέρα ο κ. Οικονόμου μίλησε και για το θέμα των λεωφορειολωρίδων: «Η νέα οριοθέτηση των λεωφορειολωρίδων έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα οι οδηγοί θα δουν μια πολύ αυστηρή επιτήρηση από την τροχαία, σε συνδυασμό και με τις νέες κάμερες. Θα έχουμε και εν κινήσει κάμερες που θα μπουν στα λεωφορεία και θα καταγράφουν τους οδηγούς που παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες. Τώρα συζητάμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το ταξί μέσα στη λεωφορειολωρίδα. Πράγματι στην Ευρώπη οι λεωφορειολωρίδες χρησιμοποιούνται και από τα ταξί, ωστόσο κάθε πρωτεύουσα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 12 οχήματα που κινούνταν μέχρι πρότινος στις λεωφορειολωρίδες μόνο 1 ήταν λεωφορείο. Το ζητούμενο είναι το λεωφορείο να φτάνει στην ώρα του. Εφόσον οι συγκοινωνίες τρέχουν αποτελεσματικά τότε οι οδηγοί θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και θα επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους».
Παράλληλα ο υφυπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί. Στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο όριο ταχύτητας των 30 km/h για τα οχήματα που κινούνται μέσα στον αστικό ιστό, σημειώνοντας ότι αυτή η αλλαγή θα κάνει πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις των πεζών. Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι το 2023 είχαμε 122 νεκρούς πεζούς, το 80% των οποίων ήταν πάνω από 65 ετών.
Ανατροπή στις «σφήνες» των δικύκλων
Μία ακόμα αλλαγή θα είναι η υποχρεωτικότητα των οδηγών να σταματούν στις διαβάσεις όταν περιμένουν πεζοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ΚΟΚ που ισχύει σήμερα προβλέπει ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον οδηγό που θα χτυπήσει πεζό και θα τον εγκαταλείψει. Αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να συνεχιστεί και πλέον στον νέο ΚΟΚ η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα εναρμονιστεί με τον ποινικό κώδικα και θα αντιμετωπίζεται ως κακουργηματική πράξη.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών δηλώνοντας ότι τα οχήματα που είναι σταθμευμένα σε ράμπες ΑμεΑ «θα απομακρύνονται άμεσα με γερανό». Όσο για τις «σφήνες» των δικύκλων ανάφερε ότι θα επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που είναι σταματημένα τα αυτοκίνητα και χωρίς να ξεπερνά η ταχύτητα του δικύκλου τα 20 km/h. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το αν θα επιτρέπεται η διήθηση εν κινήσει, ήταν ξεκάθαρος και απάντησε αρνητικά, παραδεχόμενος ότι αρχικά υπήρχε αυτή η πρόβλεψη ωστόσο μετά από συζήτηση αποσύρθηκε.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην «Αστυνομία των Συγκοινωνιών» όπου θα αναλάβει δράση από την Παρασκευή 21/2. Το νέο μέτρο προβλέπει την παρουσία αστυνομικών στα μέσα της Δυτικής Αττικής ώστε να αυξηθεί τον επίπεδο της ασφάλειας των επιβατών. Σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί θα είναι αποσπασμένοι όμως σε λίγο καιρό θα δημιουργηθεί ειδικό σώμα που θα αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πηγή: caranddriver.gr