Το MP3 format σίγουρα άλλαξε την ιστορία, το πρόσωπο και την μορφή της μουσικής βιομηχανίας, δρώντας με καταλυτικό τρόπο στις μουσικές συνήθειες μας.
Όταν το MP3 format εμφανίστηκε το 1993 (24 χρόνια πριν) και έγινε mainstream στα τέλη των 90s σήμανε ουσιαστικά μία νέα διαφορετική digital εποχή, όπου για πρώτη φορά τα physical μέσα αναπαραγωγής ήχου άρχισαν να χάνουν έδαφος.
Παρόλα αυτά, όλα τα ωραία πράγματα έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος και από ότι φαίνεται το MP3 δεν αποκλείεται σιγά σιγά να αρχίσει να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί το πιο ευρέως διαδεδομένο ψηφιακό μέσο αναπαραγωγής ήχου).
Σύμφωνα λοιπόν με μία ανακοίνωση που έβγαλε το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (όπου το MP3 format αποτελεί μία πατενταρισμένη τεχνολογία τού), πολύ σύντομα θα τερματίσει τις άδειες που αφορούν σε κάποιες συγκεκριμένες πατέντες του MP3 format, πράγμα που σημαίνει (με απλούστερα λόγια) ότι οι δημιουργοί τού δεν θα υποστηρίζουν πλέον το εν λόγω format.
Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί ναι μεν το MP3 να είναι το πιο λαοφιλές μέσο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου, ωστόσο πλέον υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για να αποθηκεύει κανείς και να αναπαραγάγει μουσική. Για αυτό και η “απόσυρση” του συγκεκριμένου “γερασμένου” format θα βοηθήσει έτσι ώστε άλλα formats να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Fraunhofer Institute, πολλές state-of-the-art media υπηρεσίες (όπως streaming, Digital TV ή radio broadcasting) χρησιμοποιούν μοντέρνους ISO-MPEG codecs όπως είναι της “οικογένειας” AAC ή το μελλοντικό MPEG-H.
Αυτά τα codecs μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ήχου σε ακόμη χαμηλότερα bitrates σε σύγκριση με το MP3. Το MP3 format βγαίνει στη σύνταξη λοιπόν “επίσημα”, αλλά σίγουρα θα περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως.
[wapost] [digitallife]