Tελικά τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
Τμήματα του πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
UPDATE Our latest prediction for #LongMarch5B CZ-5B rocket body reentry is 09 MAY 2021 03:02 UTC ± 2 hours along the ground track shown here. 1/ pic.twitter.com/JeIKVUd1fk
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα.
Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παρά την έντονη ανησυχία για το που θα έπεφτε ο πύραυλος των 18 τόνων, που είχε βάλει σε τροχιά το πρώτο τμήμα του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 29 Απριλίου, αξιωματούχοι στο Πεκίνο είχαν πει ότι ήταν μικρός ο κίνδυνος. Αλλά και η υπηρεσία παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων Space-Track, που χρησιμοποιεί δεδομένα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε την επανείσοδο του πυρύλου. «Όλοι όσοι παρακολουθούν την επανείσοδο του #LongMarch5B μπορούν να χαλαρώσουν. Ο πύραυλος έπεσε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.
China now reporting https://t.co/dHSJVoItCY that the rocket reentered at 0224 UTC at 72.47E 2.65N which is right over the Maldives. If correct will be interesting to see if we get reports from there pic.twitter.com/NQovz33pqg
— Jonathan McDowell (@planet4589) May 9, 2021
Αλλά η ανεξέλεγκτη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μεγάλου αντικειμένου είχε πυροδοτήσει ανησυχία για πιθανές καταστροφές και θύματα, μολονότι οι πιθανότητες ήταν μικρές από στατιστικής άποψης. Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές διαστημικές Αρχές ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσαν την πορεία του πυραύλου και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το πού και πότε θα έπεφτε. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε προβλέψει μια «ζώνη κινδύνου» που περιλάμβανε τμήματα της νότιας Ευρώπης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, τμήματα της Ασίας νότια της Ιαπωνίας, σχεδόν ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο νότια της Νέας Υόρκης και όλη την Αφρική και την Αυστραλία».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε τονίσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχεδίαζαν να τον καταρρίψουν, αλλά άφησε αιχμές κατά της Κίνας για αμέλεια. Πέρυσι, απομεινάρια ενός άλλου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία» είχαν πέσει σε χωριά στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην Αφρική προκαλώντας ζημιές, αλλά ευτυχώς όχι θύματα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.
«Μια πτώση στον ωκεανό ήταν πάντα η πιθανότερη στατιστικά», σχολίασε στο Twitter ο αστρονόμος του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακ Ντάουελ. «Φαίνεται ότι η Κίνα κέρδισε το στοίχημα (εκτός και μάθουμε νέα για συντρίμμια στις Μαλδίβες). Αλλά και πάλι ήταν ριψοκίνδυνο».
Ο Μακ Ντάουελ είχε επισημάνει νωρίτερα την ανάγκη η Κίνα να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια σενάρια μελλοντικά.
Η Κίνα επικρίνει τις δυτικές «υπερβολές»
Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στις επικρίσεις για το διαστημικό της πρόγραμμα κάνοντας λόγο για δυτικές «υπερβολές». Η φιλοκυβερνητική Global Times επικαλέστηκε τον Κινέζο ειδικό σε θέματα αεροδιαστημικής, Σονγκ Ζονγκπίνγκ, που έκανε λόγο για «παλιό κόλπο που χρησιμοποιούν εχθρικές δυνάμεις κάθε φορά που παρακολουθούν με νευρικότητα τεχνολογικά επιτεύγματα στην Κίνα».