Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
ιστορικάΤα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι για μελλοντικές μηχανές πολέμου όπως τανκς...

Τα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι για μελλοντικές μηχανές πολέμου όπως τανκς και πολυβόλα.

Από τη Νικολέτα Μακρή

Αλλά για να μη χάσετε πάσα ιδέα για τον Homo Universalis θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σχέδια αυτά έκρυβαν σκόπιμα κάποιες ατέλειες για να μην μπορούν ποτέ να κατασκευαστούν.

Όλοι ξέρουμε τον Leonardo da Vinci ως έναν από τους μεγάλους ανθρωπιστές, ένα στοχαστή και δημιουργό του οποίου τα επιτεύγματα έδωσαν νέα διάσταση στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, τις φυσικές επιστήμες, τη μηχανική και τα γράμματα.

Παράλληλα όμως με όλα αυτά ο da Vinci ήταν καινοτόμος για τις πολεμικές εφευρέσεις του. Ωστόσο ως ένας πραγματικός πολυμαθής οι ορίζοντές του δεν μπορούσαν να γνωρίζουν σύνορα.

Η ιστοσελίδα  Leonardo da Vinci Inventions, απαριθμεί μεταξύ των πολεμικών μηχανών του, ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο («πρόδρομο του σύγχρονου τανκ»), μια βαλλίστρα 28 μέτρων και ένα τριπλό βαρέλι-κανόνι (σε μια εποχή που ακόμα και το ίδιο το μπαρούτι δεν είχε καταφέρει να διαδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα).

733c7835f8f4a9b1a54c5c49efd707d6

97ad581fc85586f13108a9568c380ab2

Πολλές από τις εφευρέσεις του Leonardo, χωρίς να έχει σημασία το πόσα αναλυτικά σχέδια και μηχανικές αναλύσεις είχε φτιάξει στα σημειωματάρια του, ποτέ δεν ξέφυγαν από τη θεωρητική σφαίρα στη διάρκεια της ζωής του και μερικές παραμένουν μηχανές της φαντασίας.

Αλλά, όπως ο Nick Squires έγραψε στην Telegraph πριν από μερικά χρόνια, όταν οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν στην Κροατία ένα τριπλό κανόνι από τα τέλη του 15ου αιώνα «..φέρει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τα σκίτσα του εφευρέτη της Αναγέννησης, ιδίως στον Codex Atlanticus του – τη μεγαλύτερη συλλογή σχεδίων του.

4b7f3d38594e2db0e69a50e5f127ceb3Τοποθετημένο σε ένα ξύλινο φορείο με τροχούς, μπορούσε να επιτρέψει έναν πολύ πιο γρήγορο ρυθμό βολών από τις παραδοσιακές ενιαίες κάννες της εποχής – λειτουργώντας ως πρόδρομος των σύγχρονων πολυβόλων».

Το site Italian-renaissance-art.com προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για όλα αυτά τα πολεμικά σχέδια του  Leonardo και το ιστορικό πλαίσιο που τον οδήγησε να εργαστεί σε αυτά:

Ήταν ένας άνθρωπος της εποχής του και η ανάγκη για στρατιωτικούς μηχανικούς, του πρόσφερε απασχόληση, ευκαιρίες για ταξίδια αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσει την επιστημονική εργασία του απρόσκοπτα. Η Ιταλία της Αναγέννησης ήταν ένα σύνολο  ανεξάρτητων κρατών, τα οποία βρίσκονταν συχνά σε αδιάκοπο πόλεμο μεταξύ τους.

«Αυτό παρείχε μια αγορά για τα τεχνικά προηγμένα όπλα που χρειάζονταν για να αποκτηθεί στρατιωτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον εχθρό» – και μια ευκαιρία για τον Leonardo να εργαστεί πάνω στις ιδέες του για «νέα όπλα, γέφυρες, μηχανές βομβαρδισμού, τάφρους αποστράγγισης και πολλά άλλα».

Στο έργο του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περιλαμβάνονται σχεδιαγράμματα του 15ου αιώνα, για «ένα θωρακισμένο όχημα κατασκευασμένο από ξύλο το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια οκτώ ανδρών» ένα  εμπνευσμένο από την αρχαιότητα, δρεπανηφόρο άρμα, οπισθογεμή και υδρόψυκτα όπλα όχι με διαφορετική αντίληψη από τα κανόνια ατμού που χρησιμοποιήθηκαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα επαναλαμβανόμενο πολυβόλο που λειτουργεί από έναν άνθρωπο που κινείται σε κυλιόμενο διάδρομο.

caf4309108baa97295c5a2d5c64e2876

75e1e143b2fe0ea854d84fbca1e5852dΜπορείτε να δείτε ένα πραγματικό δείγμα του καταπέλτη του Leonardo που κατασκευάστηκε από ένα μέλος της Society for Creative Anachronism. 

0857341c13f0ae9ede5f59ddf8e16b92Αλλά αν προσπαθήσετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για να κατασκευάσετε άλλες ιδιοφυείς στρατιωτικές συσκευές του, να προετοιμαστείτε για την απογοήτευση.

217beac29325bf06dde9eed4cd70224aΟ Tom Leonard έγραψε το 2002 στην Telegraph ότι ο Άνθρωπος της Αναγέννησης «εισήγαγε μια σειρά από εσκεμμένα ελαττώματα στις πολεμικές εφευρέσεις του για να βεβαιωθεί ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

Για παράδειγμα, «όταν το τανκ με τη μορφή χελώνας, ελέγχθηκε από το στρατό, έγινε αμέσως σαφές ότι τα γρανάζια του είχαν τοποθετηθεί αντίστροφα».

3a179f0e8e42330297e9398dd96434f7Ο Leonardo ενδεχομένως «σαμπόταρε» τα δικά του σχέδια, προκειμένου να αποτρέψει την αντιγραφή τους καθώς δεν υπήρχαν νόμοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να τον προστατεύσουν και πιθανώς επειδή «ήταν ένας ειρηνιστής που γνώριζε ότι οι πολεμοχαρείς πελάτες του θα προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις στρατιωτικές χρήσεις των εφευρέσεών του».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τουλάχιστον πέθανε μερικές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα και δε μπόρεσε να ζήσει την εμπειρία του  Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τανκς, πολυβόλα, και όλα τα υπόλοιπα προσέφεραν σίγουρα πιο τρομακτικό θέαμα από όλες μαζί τις μάχες της Αναγέννησης στην Ιταλία.

Πηγή: klik.gr

Τα πιο σημαντικά