Αν πιστέψουμε τα στερεότυπα, τα πρωτότοκα παιδιά είναι κακομαθημένα, τα δεύτερα περνούν στο περιθώριο και τα μικρότερα κάνουν τα πάντα για λίγη προσοχή.
Κι όμως, μια νέα έρευνα μας λέει πως η σειρά της γέννησης έχει πράγματι σημασία. Και πως τα δεύτερα παιδιά είναι πιθανότερο να μπλέξουν και να επιδοθούν σε παραβατική συμπεριφορά από τα άλλα αδέρφια τους.
Ο οικονομολόγος του MIT, Joseph Doyle, και οι συνεργάτες του μελέτησαν λοιπόν δεδομένα από χιλιάδες αδέλφια στη Δανία και τη Φλόριντα των ΗΠΑ για να δουν αν και πώς επηρεάζει η σειρά της γέννησης τόσο την παραβατικότητα όσο και την προσωπικότητα.
Και βρήκαν πως τα αποτελέσματά τους είναι συναφή και για τις δύο τόσο διαφορετικές χώρες: «Παρά τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στο περιβάλλον των δύο περιοχών, βρήκαμε αξιοσημείωτα συνεπή αποτελέσματα: Σε οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά, τα δεύτερα αγόρια είναι κατά 20-40% πιο πιθανό να είναι πειθαρχημένα στο σχολείο και να ενταχθούν στο ποινικό σύστημα σε σύγκριση με τα πρωτότοκα αγόρια, ακόμα και όταν συγκρίναμε συγγενείς».
Αυτό έχει να κάνει, μας λένε οι ερευνητές, τόσο με την προσοχή που αποζητούν τα δεύτερα παιδιά από τους γονείς τους, όσο και από το φαινόμενο του προτύπου.
«Τα πρωτότοκα έχουν για πρότυπα ενηλίκους. Ενώ τα δεύτερα έχουν για πρότυπα ελαφρώς παράλογα δίχρονα, ξέρετε, τα μεγαλύτερα αδέρφια τους», είπε ο Doyle σε συνέντευξή του στο «NPR». Τόσο η συμπεριφορά των γονέων όσο και η επιρροή των μεγαλύτερων αδερφών επιδρούν λοιπόν, μας λέει οι ερευνητές, όχι μόνο στην καριέρα και την προσωπική εξέλιξη των δεύτερων παιδιών, αλλά και στην παραβατική συμπεριφορά τους.
Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν μάλιστα πρόσφατη μελέτη που ήθελε τους πρωτότοκους πιο έξυπνους, με καλύτερες καριέρες και περισσότερες ακαδημαϊκές δάφνες…
[npr]