Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση “Μην κοιτάς κάτω”;
Όσοι από εσάς είχατε κάποια στιγμή στη ζωή σας τη δυνατότητα να βρεθείτε σε κάποια από τις δέκα πιο κάτω τοποθεσίες στον κόσμο, που προκαλούν ίλιγγο, καταλαβαίνετε ότι για να πάει κάποιος εκεί πρέπει να έχει πολλά κότσια.
Ο φόβος του ανθρώπου για το ύψος είναι τόσο παλιός όσο και η ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε ότι διαβάζοντας το θέμα θα μπείτε κάποια στιγμή στο πειρασμό και να ταξιδέψετε σε ένα από αυτά τα δέκα μέρη.
K2
Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνα. Είναι γνωστό ως “Άγριο Βουνό” εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων.
Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν το βουνό πέθαναν πάνω στην προσπάθεια.Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν. Αντίθετα από το Αναπούρνα, που έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, το Κ2 δεν έχει ακόμα τύχει χειμερινής ανάβασης.
Πακιστάν: Trango Towers
Καναδάς: Όρος Thor
Ορυχείο χαλκού-Γιόυτα: Bingham Canyon Mine
Βρίσκεται έξω από το Salt Lake City της Utah. Ήταν ορυχείο χαλκού που ιδρύθηκε το 1848 από δύο αδέρφια που ανακάλυψαν τα μεταλλεύματα χαλκού στην περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο στο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη σειρά από κατολισθήσεις.
Σλοβενία: Σπήλαιο Vrtoglavica
Βρίσκεται μέσα στο Όρος Kanin, ένα σύμβολο της μεγάλης εθνικής υπερηφάνειας για τους κατοίκους της περιοχής. Ανακαλύφθηκε το 1996 από μια κοινή ιταλική ομάδα σπηλαιολόγων.
Νεπάλ: Khumbu Glacier
Ο Khumbu φιλοξενεί μερικούς μεγάλους παγετώνες, που περιλαμβάνουν παγετωνικές λίμνες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, που έχει προκαλέσει αρκετές αλλαγές στα ορεινά περιβάλλοντα υψηλού υψόμετρου. Αυτές οι αλλαγές, όπως η παγκόσμια θέρμανση, το 50% των οποίων προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες (φαινόμενο του θερμοκηπίου), είχε ως αποτέλεσμα το ταχύτατο λιώσιμο αυτών των μεγάλων παγετώνων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετές παγετωνικές λίμνες.
Βενεζουέλα: Καταρράκτες Angel
Βρίσκονται στη Βενεζουέλα και είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στο κόσμο με ύψος 979 μέτρα και με ελεύθερη πτώση 807 μέτρων. Ο καταρράκτης βρίσκεται στην άκρη του υψιπέδου Αουγιάν-Τεπούι, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τον Τζίμι Έιντζελ, τον Αμερικανό αεροπόρο ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τους καταρράκτες.
Ντουμπάι: Burj Khalifa
Είναι το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια. Και αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου.
Σαιντ Λούις: Πύλη για τη Δύση
Είναι το ψηλότερο χαλύβδινο μνημείο του κόσμου. Βρίσκεται στο Σαιντ Λούις της πολιτείας Μισούρι. Η ύψους 192 μ. αψίδαολοκληρώθηκε το 1965 προς τιμήν των πρωτοπόρων που εγκατέλειψαν το Σαιντ Λούις και εγκαταστάθηκαν στην αμερικανική Δύση μετά το 1803.
Είναι φτιαγμένη από πλάκες ανοξείδωτου χάλυβα που ανακλούν το φως. Το πλάτος της αψίδας είναι ίσο με το ύψος της. Επίσης υπάρχουν δύο θέατρα και ένα μουσείο στην βάση της αψίδας. Υπάρχει και ένα τροχιοδρομικό όχημα που μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα παρατηρητήριο στην κορυφή της.
Chicago Skydeck
Στέκεται στα 442 μέτρα από τη γη και και διαθέτει 108 πατώματα. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1973, ήταν το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, ξεπερνώντας τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και διατήρησε το ρεκόρ αυτό για 25 χρόνια.
Σήμερα, είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ και το 8ο υψηλότερο του κόσμου (μετρώντας μέχρι την οροφή του). Στον 103 όροφο υπάρχει αυτό το γυάλινο κλουβί που μόνο ίλιγγο προκαλεί