Στην Φινλανδία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Βορρά – Νότου ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού ομολόγου του.
Μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα υποστηρίζει άνευ όρων στην Ουκρανία έστειλε το Σάββατο (21/12) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο Βορρά – Νότου ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού ομολόγου του, Πέτερι ΄Ορπο.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων. Εναπόκειται σε εκείνη να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα που θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να αφιερώσουμε περισσοτέρους πόρους για συλλογική άμυνα Το ζήτημα είναι πως θα το πέτυχουμε σε καιρούς γεωπολιτικής ανησυχίας. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε με βόρειους γείτονες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη σύνοδο το παρών εκτός από τους δύο πρωθυπουργούς συμμετέχει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάγια Κάλας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Σουηδίας, Τζόρτζια Μελόνι και Ουλφ Κρίστερσον.
Τα κύρια θέματα της συνάντησης είναι η ασφάλεια, η άμυνα και η ετοιμότητα της Ευρώπης, καθώς και η μετανάστευση, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης και η ασφάλεια των συνόρων.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι ισχυροί ηγέτες, τόσο στην Ε.Ε όσο και στο ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη απειλή μας είναι η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία και να σπείρει τη διχόνοια στην Ευρώπη», τόνισε πριν από την έναρξη της συνόδου ο Όρπο.
Το φθινόπωρο του 2023, η Φινλανδία έκλεισε όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Ρωσία μπροστά σε ένα μεταναστευτικό κύμα που θεωρήθηκε ότι ελεγχόταν από τις ρωσικές αρχές και φορείς που συνδέονται με το έγκλημα.
Από τότε το σύνολο των φινλανδικών-ρωσικών συνόρων έχει κλείσει, εκτός από βραχυπρόθεσμες προσπάθειες επαναλειτουργίας.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Φινλανδία θα λάβει 50 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό της Ε.Ε. για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων (BMVI) για την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων.