Η λειψυδρία είναι αισθητή άνισα σε όλο τον κόσμο με ορισμένες περιοχές να βρίσκονται σε χειρότερη θέση από κάποιες άλλες. Η εταιρία BMDesigns με έδρα το Ιράν προωθεί μια αρχιτεκτονική λύση για την λειψυδρία και τις περιοχές με άνυδρα κλίματα.
BMDesign Studios
Ονομάζεται «Concave Roof» (Κοίλη οροφή) και αποτελεί σύστημα διπλής στέγης που δημιουργήθηκε για να συλλέγει και να αποθηκεύει το νερό της βροχής βοηθώντας στην φυσική ψύξη.
BMDesign Studios
Η «Κοίλη οροφή» κατασκευάστηκε για τα άγονα περιβάλλοντα όπου η συλλογή βρόχινου νερού μπορεί να είναι δύσκολη.
BMDesign Studios
Αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλότερων τιμών εξάτμισης σε σύγκριση με τις μέσες τιμές και την χαμηλή ετήσια βροχόπτωση.
BMDesign Studios
Το σύστημα διπλής στέγης περιλαμβάνει μια θολωτή οροφή κάτω από μια λεκάνη απορροής σε σχήμα κούπας. Έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή ακόμη και της μικρότερης ποσότητας βροχής ώστε να συνενωθεί με τις μεγαλύτερες σταγόνες πριν εξατμιστεί» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες στο ArchDaily.
BMDesign Studios
Η τοποθέτηση μιας κοίλης οροφής πάνω από μια κυρτή οροφή, προάγει την φυσική ψύξη με την σκιά και την κίνηση του ανέμου μεταξύ τους.
BMDesign Studios
Η περιοχή της λεκάνης απορροής σε σχήμα δοχείου έχει απότομη κλίση ώστε οι σταγόνες να κινηθούν προς το κεντρικό σημείο συλλογής όπου το νερό διοχετεύεται σε δεξαμενές. Οι δεξαμενές τοποθετούνται μεταξύ των τοίχων του κτιρίου για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών.
BMDesign Studios
Με το σύστημα αυτό, οι αρχιτέκτονες εκτιμούν πως θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 28.000 λίτρα νερού σε μόλις 923 τετραγωνικά μέτρα μιας κοίλης επιφάνειας της στέγης. Το όραμα της εταιρίας σχεδιασμού εκτείνεται πέρα από το σύστημα της διπλής οροφής.
BMDesign Studios
Περιλαμβάνει ένα σχέδιο μαζικοποίησης όπου τα κτίρια και οι αυλές θα βυθίζονται για την προώθηση της φυσικής ψύξης.
BMDesign Studios
Τα κτίρια θα οργανωθούν γύρω από τα αίθρια ώστε να ενδυναμωθεί η κυκλοφορία και η κοινότητα.