Η οικογένεια του 8χρονου κοριτσιού αδυνατεί να πιστέψει όσα έχουν συμβεί και ζητούν εξηγήσεις για τις συνθήκες πνιγμού του παιδιού τους
Εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση θανάτου του 8χρονο κοριτσιού, το οποίο πνίγηκε στην πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική.
Η νεκροψία-νεκροτομή που ολοκληρώθηκε εχθές Τετάρτη (14/8) επιβεβαίωσε ως αιτία θανάτου τον πνιγμό.
Υπενθυμίζεται πως συνελήφθησαν η 19χρονη ομαδάρχισσα που ήταν υπεύθυνη για την εποπτεία του παιδιού αλλά και ο 34χρονος υπεύθυνος της κατασκήνωσης. Σε βάρος του τελευταίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα μέχρι τη δίκη.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, η ΕΛΑΣ αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης προκειμένου να τον συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των πισινών
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας των δύο πισινών εντός της κατασκήνωσης προχώρησε εχθές ο Δήμος Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
«Δεν διαχειρίζεται αυτό το θέμα, είναι ο πόνος μεγάλος, υπάρχει μεγαλύτερο κακό για τον άνθρωπο;»
Συγκεκριμένα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών λειτουργίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί.
Τι διαπιστώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο
Όπως αναφέρθηκε από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.
«Δεν είδα κανέναν μέσα στην πισίνα και κλείδωσα»
Μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση η ναυαγοσώστρια της κατασκήνωσης, η οποία έδωσε κατάθεση στις Αρχές.
«Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά —περίπου στις 13:15 σύμφωνα με το πρόγραμμα— κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star.
«Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση»
«Το στείλαμε να χαρεί και μας το έφεραν νεκρό»
Τι λένε οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης
Υπενθυμίζεται ότι δώδεκα ώρες μετά το τραγικό συμβάν η κατασκήνωση εξέδωσε ανακοίνωση. Πρόκειται για την «Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.» που λειτουργεί μια από τις πιο γνωστές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η εταιρεία παρουσιάζει συνοπτικά όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του μοιραίου συμβάντος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρισκόταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.
Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο.
Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος».
Πραγματογνωμοσύνη ζητά ο εισαγγελέας
Στο μεταξύ πραγματογνωμοσύνη για τις συνθήκες ασφαλείας και φύλαξης των παιδιών στην κατασκήνωση της Κρυοπηγής Χαλκιδικής όπου πνίγηκε ένα οκτάχρονο κορίτσι, διέταξε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Αν εντοπιστούν παραλείψεις ενδέχεται και το σφράγισμα της επιχείρησης.