Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2025
PlusΣοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα κατηγορείται ότι σκότwσε το νεογέννητο παιδί της

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα κατηγορείται ότι σκότwσε το νεογέννητο παιδί της

Σε εγκληματική ενέργεια αποδόθηκε ο θάνατος ενός βρέφους, ηλικίας 45 ημερών, που κατέληξε ύστερα από νοσηλεία στο νοσοκομείο, τον Οκτώβριο του 2019, στη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορούμενη κατέστη η ίδια του η μάνα, μια 41χρονη (σήμερα) η οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί για δολοφονία, σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συγκεκριμένη γυναίκα με πρόθεση χτύπησε το νεογέννητο αγοράκι της. Με τα χέρια της, του προκάλεσε  τραύματα σε όλο του το σώμα ενώ χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του πάνω σε άγνωστη αμβλεία επιφάνεια με συνέπεια να του προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες που οδήγησαν στον θάνατο.

moro

Αρχικά, εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη ενώ μετά την απολογία της σε ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, όμως, αποφάσισε τη μεταβολή της κατηγορίας σε  ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Το φθινόπωρο του  2019, η 35χρονη (τότε) γυναίκα μαζί με τον άνδρα της απέκτησαν το τέταρτο παιδί τους. Ένα αγοράκι που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και το οποίο, λόγω σχετικών πεποιθήσεων των γονέων του, δεν γεννήθηκε σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική αλλά στο σπίτι, με τη βοήθεια μαιών.

Η κατηγορούμενη, κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του βρέφους,  παρέμεινε  στην οικία τους, στον 1ο όροφο οικοδομής, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της, δύο αγοράκια κι ένα κοριτσάκι, ηλικίας 10, 5 και 2 χρόνων.

Η μητέρα δεχόταν βοήθεια περιοδικά από την πεθερά της και την κουνιάδα της. Την 3η Σεπτεμβρίου ο πατέρας έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και μετέβη στο Άγιο Όρος για επαγγελματικούς λόγους, όπως έπραττε συνεχώς για 4 μέρες κάθε εβδομάδα επί 6 χρόνια.

vrefos

Ασταμάτητο κλάμα

Την 5η Σεπτεμβρίου 2019, η κατηγορούμενη βρισκόταν όπως και τις προηγούμενες ημέρες στην οικία, με τα παιδιά και την πεθερά της, οπότε διαπιστώθηκε ότι το μωρό ήταν ιδιαίτερα ανήσυχο και έκλαιγε με ένταση και χωρίς διακοπή ενώ παράλληλα εμφάνιζε και έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Τα ξημερώματα, οι δύο γυναίκες με  τη συνδρομή ενός γείτονα, που είχε αντιληφθεί το έντονο κλάμα του μωρού, μετέβησαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου το παιδί διασωληνώθηκε.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία  που κατέδειξε εκτεταμένο οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο κεφάλι ενώ αποφασίστηκε η επείγουσα εισαγωγή του στο χειρουργείο για την αντιμετώπιση του τραύματος. Λίγο πριν αρχίσει η επέμβαση υπέστη καρδιακή ανακοπή που αντιμετωπίστηκε με άμεση αναζωογόνηση.

Λόγω της κρισιμότητας του περιστατικού, το βρέφος  διακομίστηκε για περαιτέρω νοσηλεία και αντιμετώπιση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Ύστερα από 25 ημέρες, την 1η Οκτωβρίου 2019, το νεογέννητο πέθανε συνεπεία όλων των κρίσιμων βλαβών που έφερε  και η αιτία θανάτου ήταν η αρχική «κρανιοεγκεφαλική κάκωση – υποσκληρίδιο αιμάτωμα», όπως προέκυψε και από την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής.

Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη

Η κατηγορούμενη αρχικά ισχυρίστηκε ότι το τραύμα στον εγκέφαλο προήλθε πιθανότατα από παιδικό παιχνίδι (μεταλλικό αυτοκινητάκι) με το οποίο χτύπησε στο κεφάλι το μωρό κάποιο από τα άλλα αδέλφια του.

Όμως, ο μάρτυρας νευροχειρουργός του ΑΧΕΠΑ που επιλήφθηκε του περιστατικού κατέθεσε ότι στο βρέφος δεν υπήρχε εξωτερικά κάποιο τραύμα που να παραπέμπει  σε πλήξη από μεταλλικό αντικείμενο ενώ η όποια πίεση ή πλήξη που προκάλεσε την αιμορραγία θα έπρεπε να ήταν πρόσφατη.

Στη συνέχεια, η κατηγορούμενη επικαλούμενη «γνωμάτευση»  παιδιάτρου ισχυρίστηκε  ότι η συγκεκριμένη βλάβη, οφειλόταν σε πιθανή έλλειψη βιταμίνης Κ στο βρέφος. Η εκδοχή αυτή όμως δεν προέκυψε από αντικειμενικά ευρήματα και δεν αναφέρεται πουθενά ούτε ως πάθηση του βρέφους ούτε ως αιτία θανάτου του.

Η συγκεκριμένη αιμορραγία εκτιμάται πως προκλήθηκε από κάποια βίαιη πρόσκρουση του κεφαλιού του παιδιού σε αμβλεία επιφάνεια ενώ σε συνδυασμό με τις λοιπές κακώσεις που έφερε το σώμα του κρίθηκε πιθανό το παιδί να χτυπήθηκε ή να πιέστηκε υπερβολικά από τη μητέρα του που το πρόσεχε.

Πηγή: Karfitsa

Τα πιο σημαντικά