Αύγουστος του 1986.
Μια τρομακτική βουή σπάει την νυχτερινή ησυχία και αμέσως ένας νέφος δηλητηριώδους αερίου αναδύεται από την λίμνη Νίος,οι περισσότεροι κάτοικοι των γύρω χωριών Νίος, Σουμπούμ και Τσα πέθαναν από ασφυξία κατά την διάρκεια του ύπνου,ελάχιστοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν να τρέξουν μακριά από το δηλητηριώδες νέφος βγάζοντας τα ρούχα τους για να αποφύγουν τα καψίματα από το αέριο,το πρωί όμως βρέθηκαν και αυτοί νεκροί.
Οι μαρτυρίες των λίγων που επέζησαν κάνουν λόγο για ένα έντονο αίσθημα θερμότητας, και οι άνθρωποι άρχισαν να βήχουν και να φτύνουν αίμα. Επίσης όσα ζώα βρέθηκαν εντός του δηλητηριώδους αερίου έπεσαν και αυτά νεκρά.
Ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος αν και ο Ο.Η.Ε τους αρίθμησε στους 1746 χωρίς όμως να υπολογίζουν τους νεκρούς που είχαν θάψει οι επιζώντες κάτοικοι σε μαζικούς τάφους αμέσως μετά την καταστροφή,πριν φτάσουν τα κλιμάκια του Ο.Η.Ε στην περιοχή.Οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή και υποβάθμισαν τη καταστροφή καθώς ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και τον Αύγουστο του 1984 στη λίμνη Μονούν αυτή τη φορά με 37 νεκρούς.
Οι επιστήμονες που κλήθηκαν για να διαλευκάνουν την κατάσταση μόνο κατατοπιστικές απαντήσεις δεν έδωσαν για το θέμα.Ο δόκτορ Φίτον από την Βρετανία έκανε λόγο για υπόγεια λάβα και αμφισβητώντας την ύπαρξη του δηλητηριώδους νέφους λέει πως για το θάνατο των ανθρώπων φταίει το υδρόθειο.
Την θεωρία του αυτή την απορρίπτει ο Γάλλος ηφαιστειολόγος Ταρζιέφ καθώς το υδρόθειο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα και υποστηρίζει ότι μια μεγάλη ποσότητα άοσμου μονοξειδίου του άνθρακα αναδύθηκε από την λίμνη και προκάλεσε το θάνατο των κατοίκων και των ζώων.
Από το πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ ο Σίλβερ Σπρινγκ υποστηρίζει την θεωρία του υδρόθειου και εξηγεί ότι το αέριο αυτό νεκρώνει την όσφρηση λέγοντας χαρακτηριστικά,”Αν ξαφνικά σου έρθει η μυρωδιά σάπιων αυγών και μετά πάψεις να την μυρίζεις μην νομίζεις ότι όλα είναι καλά,στη πραγματικότητα βρίσκεσαι πιο κοντά στο θάνατο από ότι νομίζεις”.
Ο ηφαιστειολόγος Τέρνες Γκέρλαχ εξ Αμερικής απορρίπτει και τις δύο θεωρίες περί υδρόθειου και μονοξειδίου του άνθρακα και δίνει μια άλλη θεωρία, λέει ότι η λίμνη απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και το αποβάλλει όταν δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες, λειτουργεί δηλαδή σαν σφουγγάρι..
Ο Ντόναλντ Πέτερσον και αυτός Αμερικανός λέει ότι διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώθηκε από ρωγμές στον πυθμένα της λίμνης εξαιτίας ενός σεισμού ή μιας κατολίσθησης δικαιολογώντας έτσι και την βοή που ακούστηκε,οι αρχές του Καμερούν όμως βεβαιώνουν ότι δεν καταγράφηκε κανένας σεισμός.
Όλες οι θεωρίες που ακούστηκαν συγκλίνουν λίγο πολύ στην ύπαρξη δηλητηριώδους αερίου που αναδύθηκε από την λίμνη,ένα γεγονός όμως πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς,μερικοί άνθρωποι και ζώα δεν έπαθαν τίποτα από το δηλητηριώδες αέριο την ίδια στιγμή που άλλοι άνθρωποι γύρω τους πέθαιναν..Πως μπορεί να έγινε αυτό;; Ο καθηγητής Βίνερ,επικεφαλής της ιατρικής αποστολής του Ισραήλ πιστεύει ότι το αέριο δεν ήταν συμπαγές και ακολούθησε κάποια μονοπάτια και έτσι όσοι άνθρωποι και ζώα βρέθηκαν στις καθαρές περιοχές επέζησαν…
Τελικά όμως η πιο συνετή δήλωση να είναι αυτή του Στάνλει Ουίλιαμς ο οποίος λέει ότι κανένας δεν μπορεί να πει τι ήταν αυτό που διέγειρε τα νερά της λίμνης Νίος, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα νερά έχουν καστανέρυθρο χρώμα ενώ ήταν γαλάζια. Μπορεί να υπήρχαν ρωγμές στον πυθμένα ή να έγινε κάποιος σεισμός αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και πως.