Σεισμός μεγέθους 4,7 ρίχτερ – ανοιχτά της Σκύρου – Έγινε αισθητός στην Αττική – Αρχικά η εκτίμηση ήταν ότι το επίκεντρο ήταν κοντά στην Αλόννησο
Σεισμός 4,7 ρίχτερ ανοιχτά της Σκύρου έγινε αισθητός στην Αττική και αυτό ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των δονήσεων σε Σαντορίνη – Αμοργό.
Σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι ο συγκεκριμένος σεισμός που έγινε αισθητός στην Αττική είναι αυτός που έγινε στην Σκύρο στις 10.01 το πρωί μεγέθους 4,7 ρίχτερ και με εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού είναι 32 χιλιόμετρα δυτικά της Σκύρου.
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Πάνω από 500 δονήσεις τις τελευταίες ημέρες» – Εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί
Δεν σταμάτησαν ούτε τα ξημερώματα (03.02.2025) οι σεισμοί στη Σαντορίνη, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να δίνουν 4,5 και 4,3 Ρίχτερ.
Λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι συγκλονιστική καθώς όπως φαίνεται σχεδόν ανά 5 λεπτά γίνεται ένας νέος σεισμός. Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε επιφυλακή αφού οι δονήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν.
Στις 7:10 και 7:11 έγιναν δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 26 και 23 χλμ αντίστοιχα, βορειοδυτικά της Ανάφης.
Από εκείνη την ώρα μέχρι και τις 09:00, οι περισσότεροι σεισμοί είναι από 3 έως 3,9 Ρίχτερ με «αποκορύφωμα» τους τέσσερις μεγάλους σεισμούς που έγιναν από τις 09:00 μέχρι τις 10:00 που ήταν άνω των 4 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγιναν 4 σεισμοί, 4,0 Ρίχτερ, 4,1 Ρίχτερ, 4,2 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ, όλοι με επίκεντρο στη θάλασσα, ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό.
«Θα ήταν καλό να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 με 5,5 ρίχτερ, ώστε να εκτονωθεί η δραστηριότητα», ξεκαθάρισε ο Ευθύμης Λέκκας, στην ΕΡΤ.
Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση.
«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε στις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μεν πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα, δε πως φαίνεται ότι θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
«Ακραίο το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ»
Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, σχολίασε την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και τόνισε πως το σενάριο για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ θεωρείται ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», ξεκαθάρισε.
Όπως λέει ο ίδιος για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί:
«Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».
Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, πως η έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν μπορεί να σταματήσει μέσα σε μία ημέρα.
«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί», εξήγησε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, είπε:
«Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη. Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο».
Εγκαταλείπουν το νησί οικογένειες και τουρίστες
Γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από την Σαντορίνη. Κάτοικοι και τουρίστες έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να φεύγουν άρον άρον από το νησί ώστε να μην ζήσουν μία μεγαλύτερη δόνηση.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.
Άνθρωποι με μία βαλίτσα στο χέρι, έσπευσαν να αγοράσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για να απομακρυνθούν από το νησί.
Όπως φαίνεται, μέσα στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα φύγουν από τη Σαντορίνη, μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα.
Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.
Ουρές στα ταξιδιωτικά γραφεία της Σαντορίνης από πολίτες που θέλουν να φύγουν μετά τους απανωτούς σεισμούς. Αποστολή: @JohnKemmos pic.twitter.com/mR5yK5GA68
— Flash.gr (@flashgrofficial) February 2, 2025
Ειδικά στη Σαντορίνη υπάρχει πανικός με τη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε εξωτερικούς χώρους.
Ο Ευθύμιος Λέκκας ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν εσπευσμένα οι πολίτες από την Σαντορίνη καθώς ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος.
«Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».
Έκτακτες πτήσεις από και προς Σαντορίνη
Με 3 έκτακτες πτήσεις θα διευκολύνει η Aegean την μετακίνηση όσων θέλουν να φύγουν από την Σαντορίνη λόγω των ισχυρών σεισμών που έχουν κάνει το νησί να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή.
Η Aegean αποφάσισε πως τη Δευτέρα (03.02.2025) και την Τρίτη (04.02.2025) να δρομολογήσει συνολικά 3 έκτακτες πτήσεις από και προς την Σαντορίνη για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από το νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται στο επίκεντρο των σεισμών.
Οι δύο έκτακτες πτήσεις θα γίνουν σήμερα ενώ η τρίτη, αύριο.
«Η AEGEAN ενημερώνει για την προσθήκη δυο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, κατά τις ώρες που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό, Αντίπαρο, Πάρο, Νάξο, Ίο
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά εκτός από τα σχολεία της Σαντορίνης και τα σχολεία της Ανάφης, της Αμοργού και της Ίου, της Αντίπαρου, της Πάρου και της Νάξου.
Το μεσημέρι της Κυριακής (2.2.2025) έγινε εκ νέου σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Ο δήμαρχος της Αντίπαρου, με ανάρτηση στο Facebook, έκανε γνωστό πως και τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.
«Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση Δημάρχου, για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην Αντίπαρο», αναφέρει στο Facebook.
Τις αποφάσεις για τα σχολεία και τα έκτακτα μέτρα θα τις λάβει η ειδική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 13:00.
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Πέρα από τα κλειστά σχολεία, οι δήμοι των νησιών συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
– Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Για την διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ, θα αναχωρήσουν αρχικά για Σαντορίνη και στη συνέχεια θα μεταβούν σε Αμοργό και Ίο. Έχει θεωρηθεί απαραίτητη η παρουσία διασωστών αφού οι σεισμοί είναι αλλεπάλληλοι και ισχυροί αφού έχουν μέγεθος 4.7, 4.6, 4.3 και 4 Ρίχτερ.
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Οι σκηνές των ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη
Οι σκηνές των ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη
Oι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.
Το ΕΚΑΒ και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, με βασικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.