Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βόρεια Ελλάδα

Copernicus: Σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ξηρασίας η Βόρεια Ελλάδα

Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO).

Το EDO είναι μέρος του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, το οποίο παρατηρεί τη Γη και το περιβάλλον και συγκεντρώνει δεδομένα από δορυφόρους για πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

Δείτε το βίντεο:



Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Ξηρασίας. Με κόκκινο οι περιοχές σε επίπεδο συναγερμού και με πορτοκαλί οι περιοχές με προειδοποίηση:

ksirasia copernicus

Η αναφορά του στην Ελλάδα λέει ότι «Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ξηρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, οδηγώντας σε σοβαρή λειψυδρία. Το EDO CDI μας για τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2024 δείχνει ότι συνθήκες συναγερμού και προειδοποίησης υπάρχουν συνεχώς στην περιοχή».

Η ανάρτηση του Copernicus στο X:

Φορτηγά για πότισμα, λεκάνες στις τουαλέτες: Η ξηρασία χτυπάει τη Βόρεια Ελλάδα

«Αφανίζεται» η Πικρολίμνη, στερεύει η Δοϊράνη, χάνονται οι υδροβιότοποι- Δραματική η κατάσταση στην Χαλκιδική

Η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση νερού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που επιδεινώθηκε από τους διαδοχικούς καύσωνες και την έλλειψη βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λίμνη Πικρολίμνη που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε δημοφιλή προορισμός για λασπόλουτρα. Αυτό το καλοκαίρι έχει μετατραπεί σε μια ρηχή λεκάνη με ελάχιστο νερό.

Δεν έχει βρέξει καθόλου εδώ και δύο χρόνια, οπότε η λίμνη έχει στεγνώσει εντελώς. Παλιά είχε πολύ νερό. Ο κόσμος ερχόταν να κολυμπήσει – Κώστας Πάρτσης, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Μικροκάμπου

1200x800 cmsv2 f22e49f7 0f62 55ac 9d40 e5c92e48f1aa 8683944

Λίγο βορειότερα, η ακτογραμμή της λίμνης Δοϊράνης έχει υποχωρήσει κατά 300 μέτρα τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη χιονοπτώσεων αλλά και βροχοπτώσεων απειλεί όλο και περισσότερους υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες οικολογικές αλλά και οικονομικές ζημιές.

Στα Νέα Σίλατα της Χαλκιδικής, ο ελαιώνας του Δημήτρη Παπαδάκη υποφέρει από την ξηρασία. Έξι εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, ο ίδιος και ο ο γιος του μεταφέρουν νερό με φορτηγό από κοντινή περιοχή για να σώσουν τη σοδειά τους.

Όλα τα πηγάδια έχουν στερέψει και η στάθμη του νερού είναι στα 300 μέτρα. Το νερό είναι πολύ ακριβό, οπότε βασιζόμαστε σε πηγάδια από φίλους που έχουν λίγο νερό να διαθέσουν. Μας δίνουν λίγο, το πληρώνουμε, μερικές φορές σε υψηλές τιμές, για να κρατήσουμε τα δέντρα ζωντανά, ελπίζοντας ότι μπορεί να βρέξει – Δημήτρης Παπαδάκης, πρόεδρος Ένωσης Αγροτών Νέων Σιλάτων Χαλκιδικής

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οξείες συνθήκες ξηρασίας επικρατούν αυτή την περίοδο γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και εκτείνονται δυτικά μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.

Οι ειδικοί συνιστούν άμεση λήψη μέτρων.

Τα πιο σημαντικά