Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
PlusΣαρωτικές αλλαγές- Πότε ανοίγουν τα σχολεία τoν Σεπτέμβριο – Τι ώρα θα...

Σαρωτικές αλλαγές- Πότε ανοίγουν τα σχολεία τoν Σεπτέμβριο – Τι ώρα θα ξεκινούν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου και φέρνει μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς.

Με λιγότερο από ενάμιση μήνα να απομένει μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-25, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στα θρανία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές με την καθιερωμένη τελετή αγιασμού.

2020 09 28 104857

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα σχολεία από τις 2 Σεπτεμβρίου για να προετοιμαστούν για την νέα χρονιά και το πρόγραμμα.

Η νέα σχολικη χρονιά θα ξεκινήσει με τον αγιασμό στις 11 Σεπτεμβρίου, με την ακριβή ώρα να καθορίζεται από τα σχολεία.

Οι γονείς και μαθητές θα ενημερωθούν για την ώρα προσέλευσης, ενώ μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα λάβουν τα νέα σχολικά τους βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

Η σχολική χρονιά 2024-25 εισάγει σημαντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, οι αλλαγές θα αρχίσουν από το Νηπιαγωγείο και θα φτάσουν μέχρι το Λύκειο, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για την προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στα παγκόσμια πρότυπα.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, τη δημιουργία του «ζωντανού φροντιστηρίου» και άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της μάθησης και την αποφυγή γνωστικών κενών.

Από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν τρεις μεγάλες αλλαγές στις απουσίες. Η πρώτη αφορά την ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents, παρέχοντας άμεση ενημέρωση στους γονείς.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες, με ανώτατο όριο τις 114 απουσίες και την απαίτηση δικαιολόγησης από τις 50 και άνω. Τέλος, απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων, με εξαιρέσεις για σοβαρούς ιατρικούς λόγους.

Στο Δημοτικό, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο ωράριο αποχώρησης από τα ολοήμερα σχολεία. Οι μαθητές θα μπορούν να αποχωρούν στις 15:50, 17:30 ή στις 14:55, ανάλογα με το πρόγραμμα. Η καθημερινή λειτουργία θα διαρκεί από τις 8:15 μέχρι τις 13:15.

 

Το πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία:

  • Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: λειτουργεί 7.45-8.30 με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00
  • Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00 με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00
  • Προαιρετικό απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00 με ώρα αποχώρησης 16.00
  • Αναβαθμισμένο προαιρετικό Πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου: 16.00- 17.30 με ώρα αποχώρησης 17.30.

Τα ωράρια για τα Δημοτικά

Μια διαφοροποίηση καταγράφεται στο Δημοτικό που αλλάζει η ώρα αποχώρησης στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Ειδικότερα η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου θα λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Κατά τα άλλα το πρόγραμμα παραμένει ως έχει με τους μαθητές να κάνουν μάθημα από τις 8:15 μέχρι τις 13:15.

 

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο και το Ψηφιακό Σχολείο θα λειτουργήσουν πλήρως από τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας τους μαθητές με σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση στα πανελλαδικά μαθήματα και άλλα μαθήματα. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί υβριδικό σύστημα λειτουργίας τάξεων στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα σχολικά βιβλία σε επτά διαφορετικά αντικείμενα, ενώ αυστηρότερες θα είναι οι ποινές για την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, με έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή εκφοβισμού.

Τέλος, η Λογοτεχνία θα εισαχθεί επίσημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων, επιτρέποντας στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με σημαντικά λογοτεχνικά έργα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα όπως οι «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», «Ιούλιος Καίσαρας», και «1984», καθώς και τα κλασικά παραμύθια των Αδελφών Γκριμ και άλλων.

Τα πιο σημαντικά