Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025
Σαν ΣήμεραΣαν σήμερα βυθίστηκε ο Τιτανικός – Οι ιστορίες των Ελλήνων επιβατών που...

Σαν σήμερα βυθίστηκε ο Τιτανικός – Οι ιστορίες των Ελλήνων επιβατών που χάθηκαν στο ναυάγιο

Σαν σήμερα στις 14 Απριλίου του 1912 και ώρα 23:40, το βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο «Τιτανικός» συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο υπερωκεάνιο. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμη και αν πλημμύριζαν 4 στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και με 5.

Δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 της 15ης Απριλίου ο Τιτανικός βυθίστηκε παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους, με τους υπόλοιπους 705 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε τους επιζώντες.




Οι άγνωστοι έλληνες επιβάτες του «Τιτανικού» 

Και ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ιστορία του Τιτανικού, από τον οποίο εμπνεύστηκε και «αποτύπωσε» ο Τζέιμς Κάμερον στην ομώνυμη ταινία, συγκινώντας χιλιάδες ανθρώπους, εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι ότι σε εκείνο το μοιραίο -και συνάμα διάσημο- ναυάγιο επιβαίνοντες του πλοίου ήταν και τέσσερις Έλληνες από από το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας.

Ο λόγος για τους συγχωριανούς Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, τα αδέλφια Απόστολο & Δημήτρη Χρονόπουλο και τον Βασίλειο Καταβέλη, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν από κοινού αυτό το ταξίδι προς την Αμερική, ο καθένας κυνηγώντας τα δικά του όνειρα και στόχους.

Μάλιστα, ο Λυμπερόπουλος και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εκείνη την ημέρα της 10ης Απριλίου μαζί με τους δύο αδελφούς. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα τούς επεφύλασσε άλλα σχέδια και έτσι και οι τέσσερίς τους χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού…

Πολύς κόσμος εκείνη την εποχή έπαιρνε την απόφαση να μεταναστεύσει και να ζήσει το «αμερικανικό όνειρο», ελπίζοντας για μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.




Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μοναδικός από τους Έλληνες επιβαίνοντες του Τιτανικού που είχαν ήδη κάποια σχέση με την Αμερική, αφού ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη.

Είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στη βάπτιση του γιου του και παρόλο που η γυναίκα του επέμενε να μην ξαναφύγει τόσο σύντομα και να μείνει ώστε να γιορτάσουν το Πάσχα οικογενειακώς, εκείνος ήταν αποφασισμένος να επιστρέψει και πάλι στη «Γη της επαγγελίας» και στις υποχρεώσεις του.

Όταν έγινε η πρόσκρουση στο παγόβουνο και έπρεπε ο κόσμος να εγκαταλείψει το πλοίο, λόγω του ότι γνώριζε αγγλικά, ο Λυμπερόπουλος κατάφερε και έφτασε έως το κατάστρωμα και επιβιβάστηκε σε μία από τις σωστικές λέμβους. Παρόλα αυτά, τα νερά τούς παρέσυραν αρκετά βόρεια και έτσι το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard, το οποίο έφτασε στο σημείο της βύθισης και περισυνέλεξε τους επιζώντες, δεν κατάφερε να τους εντοπίσει… Έπειτα από μέρες, οι ναύτες του πλοίου «Mackay Bennett», εντόπισαν τη σωστική λέμβο, όμως, ήταν πολύ αργά, αφού όλοι οι επιβάτες είχαν ήδη πεθάνει από ασιτία. Ανάμεσά τους εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε και το άψυχο σώμα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου.

Απόστολος και Δημήτρης Χρονόπουλος

Τα αδέλφια Χρονόπουλοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο 26χρονος Απόστολος ήταν εργάτης και επιβιβάστηκε στον Τιτανικό από το Χερβούργο μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη. Τα αδέλφια ήλπιζαν ότι με τις επαφές που ήδη είχε ο Λυμπερόπουλος στην Αμερική, θα μπορούσαν να βρουν πιο εύκολα εργασία. Για κακή τους τύχη ταξίδευαν στην τρίτη θέση και οι σοροί τους μετά το ναυάγιο δεν βρέθηκαν ποτέ.




Βασίλειος Καταβέλης

Ο 18χρονος Βασίλης είχε όνειρα να φτάσει στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ και να κυνηγήσει και εκείνος τα όνειρά του για περισσότερες ευκαιρίες στην εργασία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και η σορός του εντοπίστηκε λίγο μετά το δυστύχημα από τα σωστικά συνεργεία. Πάνω του βρέθηκαν ένα εισιτήριο τρένου από τη Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέπτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί. Μάλιστα, τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του Πέτρο, Παναγιώτη και Λαμπρινή στο λιμάνι του Πειραιά λίγο καιρό αργότερα.

Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία, δημιουργήθηκε το 2001 ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες, οι οποίοι επέβαιναν στον Τιτανικό και χάθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο: «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι’ εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου – Παναγιώτου Κ. Λυμπερόπουλου – Αποστόλου Μ. Χρονόπουλου – Δημητρίου Μ. Χρονόπουλου».

Πηγή: STAR

Τα πιο σημαντικά