Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΠύρινος εφιάλτης στο Ξυλόκαστρο: Τρία τα βασικά μέτωπα, έπεσαν οι άνεμοι –...

Πύρινος εφιάλτης στο Ξυλόκαστρο: Τρία τα βασικά μέτωπα, έπεσαν οι άνεμοι – Στη «μάχη» 570 πυροσβέστες

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες θα δώσουν για τρίτη ημέρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κορινθία.

Μια φωτιά που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον θάνατο δύο εθελοντές, να τραυματιστούν πυροσβέστες αλλά και να καούν χιλιάδες στρέμματα γης.

Με το τελευταίο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα αποχώρησαν και πλέον στο σημείο επιχειρούν 570 πυροσβέστες με 160 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων και δεκάδες εθελοντές. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτωπα που ανησυχούν περισσότερο εντοπίζονται στις περιοχές Σοφιανά, Ξανθοχώρι και Ευρωστίνη. Η ένταση των ανέμων, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά μέσα, έχει πέσει, αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά έως και τώρα, έχουν κατακαεί πολλές καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Δείτε το βίντεο:



Γιατί «ξέφυγε» το πύρινο μέτωπο

Δύσβατο σημείο, δυνατοί άνεμοι και πλούσια καύσιμη ύλη επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκο Λαυράνο.

«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα» τόνισε στην ΕΡΤ.

«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής» εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… ναν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά».




Μια πρώτη αποτίμηση

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια η πρώτη αποτύπωση κάνει λόγο για 40.000-50.000 στρέμματα. «Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε.

fotia

700 km μακριά ο καπνός από την εστία της πυρκαγιάς

Το μέγεθος του πύρινου μετώπου είναι τέτοιο που ο καπνός από την Κορινθία έφτασε μέχρι και την Κρήτη όπως φαίνεται σε δορυφορική εικόνα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στον X ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως επισημαίνει, λόγω της διατήρησης του βορειοδυτικού ρεύματος, αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος και του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς.

Συγκλονιστικό βίντεο από την ηρωική προσπάθεια των χειριστών των εναέριων μέσων:

Αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU της ΕΕ

Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ εχθές το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, καθώς και 7 ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα. Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης ένα πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, στο οποίο πυροσβέστες και οχήματα αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για αρκετές εβδομάδες.

korinthia fotia scaled 1

Τα πιο σημαντικά