Σάββατο, Ιανουάριος 11 2025
ανθρώπινες σχέσειςΨυχολόγος αποκαλύπτει τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία έφτασε στο...

Ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία έφτασε στο τέλος της

Η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που όλοι έχουμε βιώσει: οι περισσότερες φιλίες του λυκείου δεν κρατάνε ούτε έναν χρόνο.

Και ενώ μερικές φιλίες ενηλίκων κρατάνε μια ζωή, κάποιες άλλες μας κάνουν να αισθανόμαστε καταδικασμένοι. Οπότε, πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε ήρθε η ώρα για να απελευθερωθούμε;

Κάποιες φορές, είναι προφανές, όταν για παράδειγμα ένας φίλος μας κλέβει χρήματα ή τον σύντροφό μας. Μερικές φορές, όμως, δεν είναι τόσο εμφανές: για παράδειγμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι όταν οι αξίες του αλλάζουν ριζικά; Αφήνουμε έναν βαρετό φίλο πίσω μας ή υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η πραγματική φιλία δεν έχει να κάνει με τη διασκέδαση; Και φυσικά, τι κάνουμε όταν μια φιλία αρχίζει να ξεθυμαίνει;

Δείτε παρακάτω 7 σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία έφτασε στο τέλος της.

1.Αισθάνεστε ότι είναι γνήσια ή είναι σαν συναλλαγή;

Μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι φίλοι μας εξαιτίας των όσων μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς. Η κόκκινη γραμμή περιλαμβάνει φίλους που προσπαθούν συνέχεια να μας πουλήσουν κάτι ή μας ζητάνε να τους δανείσουμε χρήματα ή να τους κάνουμε χάρες.

Επίσης, θα πρέπει να παρατηρήσετε αν οι φίλοι σας σας χρησιμοποιούν ή τους χρησιμοποιείτε εσείς.

Μια άλλη μορφή συναλλαγής, είναι να κατηγορείτε τους φίλους σας για τη μη πραγματοποίηση των ονείρων σας, καθώς σε αυτή την περίπτωση η φιλία βασίζεται στην επίρριψη ευθυνών.

2.Μήπως κρατάτε ο ένας τον άλλον πίσω στο να γίνετε πιο υγιείς;

Μια γνωστή έρευνα του 2007 στη Νέα Αγγλία που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Ιατρικής παρακολούθησε την εξάπλωση της παχυσαρκίας μέσω ενός “βαθιά συνδεδεμένου κοινωνικού δικτύου” σε πάνω από 12.000 ανθρώπους, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινωνικές σχέσεις συνδέονται με την υγιεινή συμπεριφορά.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι οι υγιεινές ή ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε μια μικρή ομάδα φίλων.

Το πιο σημαντικό, είναι ότι αν αγωνίζεστε με ένα πρόβλημα κατάχρησης ουσιών που ομαλοποιείται από την ομάδα φίλων, είναι δύσκολο να απομακρυνθείτε από αυτούς τους φίλους. Στην πραγματικότητα, αν πηγαίνετε στο ίδιο μπαρ με τους ίδιους ανθρώπους, αναπόφευκτα θα καταλήξετε στην ίδια συμπεριφορά.

Ιδανικά, οι φίλοι προσπαθούν μαζί για να τρώνε καλύτερα, να εξασκούνται και να κόψουν το κάπνισμα.

3.Μήπως σας χειραγωγούν;

H χειραγώγηση είναι στην ουσία η διαχείριση των συναισθημάτων των άλλων και όχι με την καλή έννοια.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος έγκαιρα ότι είναι θύμα χειραγώγησης. Τις περισσότερες φορές το καταλαβαίνει όταν είναι πλέον αργά.

Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ενδείξεις: η φιλία σας μπορεί να σας δίνει την αίσθηση ότι ξαφνικά γίνεται περίπλοκη. Όταν οι άλλοι σας ρωτάνε για τη φιλία σας, δυσκολεύεστε να βρείτε λέξεις για να τη χαρακτηρίσετε.

Επίσης, χωρίς καν να το καταλάβετε, έχετε αλλάξει προς το χειρότερο. Είστε λιγότερο χαρούμενοι, έχετε μικρότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερες ανασφάλειες. Επιπλέον, για κάποιον περίεργο λόγο, νιώθετε ότι πάντα πρέπει να απολογείστε.

Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια είναι ενδείξεις συναισθηματικής χειραγώγησης. Μάλιστα, μια έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι η χειραγώγηση συνδέεται με τα χαμηλότερα επίπεδα των σημαντικών χαρακτηριστικών της φιλίας, όπως η ικανότητα να μοιραζόμαστε άνετα σχέσεις και συναισθήματα.

4.Μήπως είστε φίλοι, επειδή απλά μοιάζετε;

Μερικές φορές, παραμένουμε φίλοι με κάποιους ανθρώπους επειδή απλά έχουμε τον ίδιο τρόπο ζωής. Η φιλία βασίζεται στην ομοιότητα.

Μια μελέτη του 2012 αξιολόγησε 1.400 ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είχαν φίλους διαφορετικής φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φύλου, ενώ μερικοί άλλοι όχι. Εκείνοι με φίλους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αξιολογούσαν λιγότερο την ύπαρξη παρόμοιου τρόπου ζωής.

5.Μήπως κάνετε εσείς όλη τη δουλειά στην σχέση;

Μήπως δικαιολογείτε κάθε εγωιστική και αδιάφορη συμπεριφορά; Μήπως οι ιδέες για το τι θα κάνετε είναι πάντα δικές σας και συνέχεια φτιάχνετε μόνοι σας το πλάνο και είστε υπεύθυνοι για την αλλαγή των πλάνων, αν αυτά δεν είναι βολικά για τον φίλο σας;

Αν κάνετε εσείς όλη την δουλειά στη σχέση, δεν είστε φίλοι, είστε υπάλληλοι.

6.Μπορείτε να βασιστείτε ο ένας στον άλλον;

Αυτό μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι σημαντικό. Η γνήσια φιλία πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαιότητα και εμπιστοσύνη.

Οι καλές φιλίες βασίζονται σε μια ισορροπία αμοιβαίας υποστήριξης. Φυσικά, η ισορροπία θα έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ένας καλός φίλος θα είναι πάντα στο πλευρό σας, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας.

7.Μπορείτε να είστε ο εαυτός σας;

Σίγουρα, κανένας μας δεν είναι ίδιος όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά αν νιώθετε την ανάγκη να αλλάξετε την συμπεριφορά σας ή να μην εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας όταν είστε με τους φίλους σας, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε φίλους.

Έρευνες δεκαετιών δείχνουν ότι η σύνδεση με πραγματικούς φίλους είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να συμβάλει στην ευτυχία και την υγεία μας.

Τα πιο σημαντικά