Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΠρωτοποριακό σύστημα κατάρριψης drones «Λεωνίδας» από την Epirus

Πρωτοποριακό σύστημα κατάρριψης drones «Λεωνίδας» από την Epirus

Πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- πονοκεφαλιάζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα συνεχώς εντεινόμενη απειλή των εχθρικών drones. Μια καινοτόμα λύση με το αρχαιοελληνικό όνομα «Λεωνίδας» παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία με το επίσης ελληνικό όνομα Epirus και με έδρα το Λος Άντζελες.

Πρόκειται για το πρώτο μικρό φορητό όπλο μικροκυμάτων Leonidas Pod, που μεταφέρεται πάνω σε drone και παράγει μια δέσμη μικροκυμάτων, η οποία μπορεί να καταρρίψει άλλα drones, καθώς επίσης να βγάλει «νοκ άουτ» άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, υποχρεώνοντας τις να πέσουν από τον ουρανό.

Τέτοια drones που θα εκπέμπουν ακτίνες μικροκυμάτων, μπορεί να αποτελέσουν τους μελλοντικούς «φονιάδες» των εχθρικών drones. Οι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά στρατοί εξετάζουν διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα σμήνη των εχθρικών drones: από κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικές παρεμβολές μέχρι συστήματα λέιζερ πάνω σε πλοία και φορτηγά.

Οι κατευθυνόμενες δέσμες μικροκυμάτων προβάλλουν επίσης ως μια πολλά υποσχόμενη λύση, όμως έως τώρα τα όπλα μικροκυμάτων ήταν ογκώδη (χωράνε μέσα σε κοντέινερ) και δύσκολο να μεταφερθούν, ενώ δεν είχαν και την αναγκαία ακρίβεια για ένα περιβάλλον όπου πιθανώς θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των φιλικών από τα εχθρικά drones.

Το νέο Leonidas Pod έχει μικρό μέγεθος που καθιστά δυνατό να στερεώνεται στο κάτω μέρος ενός drone. Αποτελεί μετεξέλιξη των άλλων επίγειων οπλικών συστημάτων μικροκυμάτων με την ονομασία Leonidas που αναπτύσσει από το 2020 η ίδια εταιρεία, ενώ διαθέτει και ειδικό λογισμικό που του δίνει τη δυνατότητα να διακρίνει τα φιλικά από τα εχθρικά drones. Η Epirus, η οποία αναπτύσσει διάφορα προϊόντα ηλεκτρονικού πολέμου, ήδη συνεργάζεται από το 2021 με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για να φέρει κάποια στιγμή τα όπλα μικροκυμάτων της στο πεδίο της μάχης.

AΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο σημαντικά