Στατίνες – Προειδοποίηση Βρετανών επιστημόνων
Οι ασθενείς που παίρνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης θα πρέπει να ενημερώνονται για μια σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια που έχει παραβλεφθεί εδώ και δεκαετίες.
Πιο αναλυτικά, επτά τύποι φαρμάκων που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, έχουν συνδεθεί με μυασθένεια gravis -μια μακροχρόνια κατάσταση εξασθένησης των μυών που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σε σοβαρές περιπτώσεις.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα χάπια μία φορά την ημέρα θα πρέπει να προσέχουν για συμπτώματα όπως βλεφαρόπτωση, διπλωπία και δυσκολία στην κατάποση, προειδοποίησε η υπηρεσία παρακολούθησης φαρμάκων της Βρετανίας.
Η ατορβαστατίνη, η πραβαστατίνη και η λοβαστατίνη, που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων- περιλαμβάνονται στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων για τα οποία οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Περιπτώσεις μυασθένειας gravis ανιχνεύθηκαν επίσης σε ασθενείς που λάμβαναν φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη, ροσουβαστατίνη και πιταβαστατίνη.
Η θέση του ρυθμιστικού οργάνου της Βρετανίας για τις στατίνες
Η νέα συμβουλή από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας αναφέρει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων μυασθένειας gravis έχει συνδεθεί με τη χρήση στατινών.
Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η επιπλοκή είναι πολύ σπάνια, καθώς μόλις 10 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο MHRA τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι πάσχοντες ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών.
Τα συμπτώματα ξεκίνησαν μεταξύ λίγων ημερών και τριών μηνών από τη λήψη στατινών. Κανένα κρούσμα δεν ήταν θανατηφόρο. Οι περισσότεροι ασθενείς που υπέστησαν την παρενέργεια ανάρρωσαν αφού σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο, αλλά μια μειοψηφία συνέχισε να υποφέρει από συμπτώματα.
Μερικοί από αυτούς που ξεκίνησαν ξανά τα φάρμακά τους ή δοκίμασαν διαφορετικό τύπο στατίνης ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επανήλθαν. Το MHRA καθοδήγησε τους γιατρούς να παραπέμπουν ασθενείς που πάσχουν από νεοεμφανιζόμενη μυασθένεια gravis μετά την έναρξη των στατινών σε ειδικό νευρολόγο.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς που έχουν ήδη την πάθηση θα πρέπει να παρακολουθούν εάν τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται κατά τη λήψη των φαρμάκων. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν να παίρνουν στατίνες ανάλογα με τα μεμονωμένα οφέλη και τους κινδύνους.
Ωστόσο, ο ΜHRA προέτρεψε όσους σκέφτονται να σταματήσουν τα φάρμακά τους να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.
Η προειδοποίηση έρχεται αφού τον Ιανουάριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διέταξε τους κατασκευαστές φαρμάκων που βρίσκονται πίσω από τους επτά τύπους στατινών να τροποποιήσουν το ενημερωτικό φυλλάδιο στις συσκευασίες τους ώστε να περιλαμβάνει μια προειδοποίηση για τη μυασθένεια gravis.
Αυτή η αναθεώρηση εξετάστηκε από μία από τις υποεπιτροπές του MHRA, η οποία συμφώνησε με τις συστάσεις. Ανέφερε ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων στατινών θα πρέπει να εξηγήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος μυασθένειας gravis, αλλά ότι δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι.
Πώς λειτουργούν οι στατίνες
Οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) που παράγεται από το ήπαρ. Η υπερβολική ποσότητα LDL χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.
Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μια μορφή καρδιαγγειακής νόσου ή εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης μπορεί να χρειαστεί να λάβουν το φάρμακο.
Οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και η διάρροια είναι γνωστές ήπιες παρενέργειες από τη λήψη στατινών, αλλά τώρα ο MHRA προσθέτει τη μυασθένεια gravis στη λίστα. Η πάθηση αποδυναμώνει τους μύες, πιο συχνά αυτούς που ελέγχουν τα μάτια, τα βλέφαρα, τις εκφράσεις του προσώπου, τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία.
Δυσκολίες στην έκφραση του προσώπου, μπερδεμένη ομιλία, αδυναμία και δύσπνοια είναι επίσης από τα κοινά συμπτώματα.
Παράγοντες, όπως το άγχος, η κούραση και η υπερβολική άσκηση, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, καθώς και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των β-αναστολέων.
Αν και η πάθηση δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αποδυναμώσει τους μύες που απαιτούνται για την αναπνοή.
Πηγή: olaygeia.gr