Κυριακή, Μαρτίου 30 2025
διάφοραΠόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι τελικά το μαγείρεμα με το...

Πόσο ασφαλές για την υγεία μας είναι τελικά το μαγείρεμα με το air fryer; Γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί

Τα air fryer έχει αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο της κουζίνας και μπορεί και να αντικαταστήσει την ανάγκη για τους κλασικούς φούρνους για ορισμένους ανθρώπους.

Προσφέρει ταχύτητα και καλύτερη ενεργειακή απόδοση στο μαγείρεμα, όπως και μεγαλύτερη ευκολία στο καθάρισμα, σε σχέση με τις συμβατικές επιλογές μαγειρέματος.

Οι επιλογές σε συνταγές είναι, επίσης, ανεξάντλητες. Είναι, ωστόσο, υγιεινός αυτός ο τρόπος μαγειρέματος;

Ο δρ. Σαουράμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με πτυχία από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, εξηγεί σε πρόσφατο βίντεό του στο Instagram τους πιθανούς κινδύνους από το μαγείρεμα στο air fryer και τονίζει τι πρέπει να προσέχουμε.

Τα air fryer λειτουργούν δημιουργώντας μια λεπτή «ομίχλη» από σταγονίδια που κυκλοφορούν γύρω από τα τρόφιμα, παρουσία θερμού αέρα. Αυτή η μορφή μαγειρέματος χρησιμοποιεί λιγότερο ή καθόλου λάδι και είναι και πιο φιλική προς το περιβάλλον από τις συμβατικές μεθόδους τηγανίσματος.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σε σχέση με το μαγείρεμα στο air fryer είναι η δημιουργία ακρυλαμίδης. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να δημιουργηθεί σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ψωμί, όταν αυτά τηγανιστούν ή ψηθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε τηγάνι, φούρνο ή air fryer.

Έρευνες έχουν δείξει πως υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε ζώα.

Ο δρ Σέτι σημειώνει στο βίντεο ότι κατά το μαγείρεμα στο air fryer δημιουργείται λιγότερη ακρυλαμίδη, σε σχέση με τους άλλους τρόπους.

«Τα air fryer λειτουργούν βάση της κυκλοφορίας του θερμού αέρα, που επιτρέπει στα φαγητά να γίνουν τραγανά με λίγο ή καθόλου λάδι. Αυτή η μέθοδος γενικά δημιουργεί λιγότερες χημικές ουσίες σε σχέση με το κλασικό τηγάνισμα», λέει.

Και συμπληρώνει: «Η κύρια ανησυχία με το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία είναι η δημιουργία της ακρυλαμίδης, ενός χημικού που σημιουργείται αν ένα τρόφιμο μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου. Ενώ έχει αποδειχθεί πώς η ακρυλαμίδη προκαλεί καρκίνο σε ζώα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το αν προκαλεί και στους ανθρώπους, στα επίπεδα που την καταναλώνουμε στο φαγητό».

Ο γιατρός προτείνει, επίσης, να αποφεύγουμε το υπερβολικό τηγάνισμα- καψάλισμα του φαγητού, για να μειώσουμε τον πιθανό κίνδυνο, όπως και να επιλέγουμε «λάδι που δεν οξειδώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες».

Τα πιο σημαντικά