“Φαντάζεσαι; Ο σύζυγός της…”, “Είδες πόσο χάλια φαινόταν χθες;”, “Βασικά, δεν είναι καθόλου καλός επαγγελματίας”, “Τα παιδιά τους είναι τόσο αγενή.” Δυστυχώς, όλοι έχουμε ακούσει τέτοιες φράσεις και έχουμε βρεθεί στην θέση να μιλήσουμε για κάποιον πίσω από την πλάτη του.
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να διαδίδουν κουτσομπολιά. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η συζήτηση προσωπικών λεπτομερειών για την ζωή άλλων ανθρώπων αποτελεί περίπου το 80% των συνομιλιών μας.
Γιατί κουτσομπολεύουμε;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο κύριος λόγος που το κάνουμε είναι η επιθυμία μας να απλοποιηθεί η διαδικασία της οικοδόμησης κοινωνικών δεσμών με τους άλλους.
- Οι αντιπάθειες που μοιράζονται από δυο ανθρώπους μπορούν να τους φέρουν πιο κοντά από ότι τα κοινά ενδιαφέροντα.
- Οι άνθρωποι αισθάνονται έναν ενθουσιασμό, όταν μοιράζονται εμπιστευτικές πληροφορίες άλλων.
- Υπάρχουν κουτσομπολιά που παίρνουν ευχαρίστηση από τις αποτυχίες και τα λάθη άλλων, κάνοντας αυτούς που τα λένε να αισθάνονται λιγότερα άσχημα για τις δικές τους αποτυχίες.
Πως μπορούμε να το σταματήσουμε;
Τα κουτσομπολιά υπάρχουν παντού και δεν υπάρχει τρόπος να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από αυτή την κακή συνήθεια. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν μια φράση που μπορεί να σταματήσει αμέσως τα κουτσομπολιά. Κάθε φορά, που κάποιος προσπαθεί να σας παρασύρει σε μια αρνητική συζήτηση για κάποιον άλλον, κάντε του αυτή την απλή ερώτηση:
Γιατί μου το λες αυτό;
Αυτή η φράση είναι πολύ απλή, αλλά και πολύ αποτελεσματική.
- Πρώτον, αυτή η φράση διαλύει κάθε προσωπικό κίνητρο για κουτσομπολιό.
- Δεύτερον, αυτή η φράση δίνει στον συνομιλητή σας να καταλάβει, ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου μια τέτοιου είδους συζήτηση.
Το κουτσομπολιό δεν είναι μια ακίνδυνη πρακτική. Οι λέξεις έχουν δύναμη. Η διάδοση φημών και ψεμάτων για κάποιον μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για εκείνον. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι όταν κουτσομπολεύετε κάποιον, τον πληγώνετε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Οπότε την επόμενη φορά, να θυμάστε ότι η φράση “Γιατί μου το λες αυτό;” μπορεί να σταματήσει την διάδοση άσχημων φημών.