Λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να μην τσιμπηθούν από έντομα. Αυτό γίνεται δυσκολότερο το καλοκαίρι. Μερικές φορές, είναι λίγο δύσκολο να καθορίσουμε ποιο ακριβώς έντομο μας τσίμπησε. Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πόνο, φαγούρα ή ακόμα και πρήξιμο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά έντομα και όλα μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι έντομο σας τσίμπησε.
Δείτε παρακάτω πώς να αναγνωρίσετε τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα από έντομα.
Μεγάλη Σφήκα
Η περιοχή που τσιμπάει μια σφήκα πρήζεται αρκετά και ο άνθρωπος βιώνει μεγάλο πόνο. Το δηλητήριο του κεντριού είναι ακόμη πιο τοξικό, επειδή το ίδιο το έντομο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Το δηλητήριο περιέχει ισταμίνη και ακετυλοχολίνη.
Αν ο άνθρωπος που έχει δεχτεί το τσίμπημα νιώσει τα άκρα του να κρυώνουν ή αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.
Μέλισσα
© depositphotos © depositphotos
Πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί από το σημείο που σας τσίμπησε η μέλισσα. Το δέρμα στην περιοχή συνήθως κοκκινίζει και πρήζεται. Ο άνθρωπος νιώθει ένα κάψιμο, έντονο πόνο και φαγούρα. Αν δεν είστε αλλεργικοί, δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Αλλά αν είστε, τότε μπορεί να έχετε αναπνευστικά προβλήματα και αυτό είναι αρκετά σοβαρό.
Σφήκα
© depositphotos © depositphotos
Τα συμπτώματα του τσιμπήματος της σφήκας μοιάζουν με αυτά της μέλισσας, μόνο που μπορεί να υπάρξει και αιμορραγία στην περιοχή. Όπως ακριβώς και με τη μέλισσα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν είστε αλλεργικοί ή όχι.
Κουνούπι
© depositphotos © depositphotos
Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια γίνονται κόκκινα. Τα κουνούπια τσιμπάνε σε σημεία που το δέρμα είναι πιο λεπτό, για να φτάνουν πιο εύκολα τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τσιμπάνε, εισάγουν το σάλιο τους στην πληγή. Το σάλιο περιέχει αντιπηκτικά που κάνουν το αίμα πιο αραιό. Προκαλούν φαγούρα και πρήξιμο στο δέρμα.
Τσιμπούρι
© depositphotos © depositphotos
Η αντίδραση του σώματος στο δάγκωμα του τσιμπουριού, είναι ένα κόκκινο σημάδι. Το έντομο μπορεί να μείνει στο σώμα του ανθρώπου για πολύ καιρό, ρουφώντας αίμα και μεγαλώνοντας.
Το χειρότερο, είναι ότι τα τσιμπούρια μολύνουν τους ανθρώπους με εγκεφαλίτιδα, μπορελίωση και πολλές άλλες ασθένειες. Αν βγάλετε το τσιμπούρι από το σώμα σας και το κόκκινο σημάδι συνεχίζει να μεγαλώνει, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Ψύλλοι
© depositphotos © depositphotos
Τα τσιμπήματα των ψύλλων μοιάζουν με αλλεργίες ή τσιμπήματα κουνουπιών, γιατί η η περιοχή του τσιμπήματος πρήζεται και κοκκινίζει. Αλλά σε αυτά τα τσιμπήματα, η φαγούρα και ο πόνος είναι μεγαλύτερα.
Οι ψύλλοι συνήθως τσιμπάνε στα πόδια και μόνο ανθρώπους που κοιμούνται. Ένας ψύλλος μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές, οπότε η απόσταση ανάμεσα στα κόκκινα σημάδια είναι 1-2 εκατοστά. Οι ψύλλοι μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες.
Μυρμήγκια
© depositphotos © depositphotos
Τα μυρμήγκια δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα τσιμπήματά τους μπορεί να μετατραπούν σε σπυράκια, που αργότερα θα αφήσουν σημάδι. Το δηλητήριο των μυρμηγκιών περιέχει τοξίνες, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ. Το τσίμπημα μοιάζει με αυτό των κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πολύ φαγούρα.
Αλογόμυγα
© depositphotos © depositphotos
Η αλογόμυγα μοιάζει με μεγάλη μύγα. Οι αλογόμυγες ρουφούν το αίμα και τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο. Στην αρχή, εμφανίζεται ένα μικρό κόκκινο σημάδι, το οποίο πρήζεται και προκαλεί φαγούρα. Μεταδίδουν ασθένειες, όπως η τυλερία, αλλά τσιμπούν περισσότερο τα βοοειδή παρά τους ανθρώπους.
Ψείρες
© depositphotos © depositphotos
Αν παρατηρήσετε μικρές κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με τσιμπήματα κουνουπιών σε μέρη που αναπτύσσονται τρίχες – στο κεφάλι, το λαιμό ή πίσω από τα αυτιά, σημαίνει ότι σας έχουν τσιμπήσει ψείρες. Τα τσιμπήματα έχουν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και μοιάζουν με τις τρύπες στα αυτιά.
Κοριοί
© depositphotos © depositphotos
Με την πρώτη ματιά, τα τσιμπήματα των κοριών μοιάζουν με τσιμπήματα κουνουπιών ή αλλεργική αντίδραση. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, πρήζεται και έχει φαγούρα. Τα τσιμπήματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και πονούν πολύ περισσότερο από αυτά των κουνουπιών. Τα τσιμπήματα των κοριών είναι περισσότερο ορατά το πρωί, καθώς οι κοριοί τσιμπούν περισσότερο το βράδυ.