Η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα στις μέρες μας, και αν κοιτάξουμε τα πρωτότυπα ή τις εκδόσεις ορισμένων αντικειμένων της καθημερινής μας ζωής που ήταν διαθέσιμα πριν από 100 χρόνια, δεν θα πιστέψουμε στα μάτια μας. Αυτά τα πρωτότυπα μπορεί να φαίνονται απλοϊκά, αστεία ή αδέξια, αλλά άνοιξαν το δρόμο για μελλοντικές τεχνολογίες.
Παρακάτω θα δείτε κάποιες σπάνιες φωτογραφίες που δείχνουν πώς κάποια συνηθισμένα προϊόντα φαινόταν στο παρελθόν και σας προσκαλούμε να τα συγκρίνετε με τους υπάρχοντες ομολόγους τους.
1. Μαγιό
© Wikimedia Commons © Andrew Schneider
Παρόλο που, όπως φαίνεται στις αρχαίες τοιχογραφίες, οι γυναίκες στα ελληνικά και τα ρωμαϊκά λουτρά φορούσαν κοστούμια που μοιάζουν με μπικίνι, οι κυρίες τον 18ο και 19ο αιώνα στην Αγγλία φορούσαν φορέματα με μακρύ μανίκι και ως τον αστράγαλο, καθώς και κάλτσες για κολύμβηση, για να κρατήσουν το δέρμα τους λευκό.
Σήμερα τα μαγιό δεν είναι μόνο δραματικά μικρότερα, αλλά και πιο λειτουργικά. Το 2006 ο σχεδιαστής της Νέας Υόρκης Άντριου Σνάιντερ παρουσίασε ένα ηλιακό μπικίνι με προσαρτημένες φωτοβολταϊκές ταινίες. Αυτό το μπικίνι υποτίθεται ότι μπορεί να φορτίσει το τηλέφωνό σας όταν τελειώσετε το μπάνιο.
2. Ποντίκι υπολογιστή
© SRI International/Wikimedia Commons © amazon
Το πρώτο ποντίκι υπολογιστή επινοήθηκε από τον Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και ονομάστηκε “δείκτης θέσης X-Y για ένα σύστημα απεικόνισης”. Το ποντίκι ήταν ορθογώνιο και κατασκευασμένο από ξύλο. Το μοντέρνο ποντίκι παιχνιδιών, όπως το R.A.T.7, βασίζεται σε μέταλλο, είναι συνδεδεμένο με USB και είναι ρυθμιζόμενο σε μήκος και βάρος για να ταιριάζει στη λαβή του.
3. Καροτσάκι μωρού
© Samuel Uhrdin/Wikimedia Commons © amazon
Το πρώτο αμαξίδιο για παιδιά επινοήθηκε το 1733 από τον Γουίλιαμ Κεντ. Σχεδιάστηκε για να τραβιέται από μια κατσίκα, έναν σκύλο ή ένα μικροσκοπικό άλογο. Τον 19ο αιώνα, ο Τσαρλς Μπάρτον δημιούργησε το πρώτο αναγνωρίσιμο καρότσι με ένα σχέδιο τριών τροχών ώθησης που ονομάζεται «περιπατητής». Τα καροτσάκια έγιναν γρήγορα ένα μοντέρνο, έντονα διακοσμημένο, πολυτελές στοιχείο που κατασκευάστηκε για πλούσιους αριστοκράτες.
4. Ηλεκτρική σκούπα
© Siemens Coporate Archives/wiki.bsh-group.com © amazon
Μια από τις πρώτες ηλεκτρικές σκούπες, που εισήχθη από τον Χιμπέρτ Σέσιλ Μπούθ το 1901, ονομάστηκε “Puffing Billy”. Τροφοδοτήθηκε από μια μηχανή πετρελαίου και απαιτούσε μια άμαξα για μεταφορά. Το 1906, η Siemens άρχισε να πωλεί τις λεγόμενες αντλίες καθαρισμού που είχαν κινητήρες μίας ιπποδύναμης και ζύγιζαν 300 κιλά.
Οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες είναι έξυπνα καθαριστικά ρομπότ, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν με ένα smartphone.
5. Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας
© Alfred Eisenstaedt//Wikimedia Commons/Life
Το πρωτότυπο των σύγχρονων γυαλιών εικονικής πραγματικότητας έγινε ήδη από το 1963 από τον Χιούγκο Γκέρνσμπακ. Αυτά τα “τηλε-γυαλιά” ζύγιζαν περίπου 140 γραμμάρια και χτίστηκαν γύρω από μικρούς καθοδικούς σωλήνες που έτρεχαν σε ρεύμα χαμηλής τάσης από μικροσκοπικές μπαταρίες. Τα γυαλιά είχαν ξεχωριστή οθόνη για κάθε μάτι και μπορούσαν να εμφανίσουν στερεοσκοπικές εικόνες. Δυστυχώς, αυτή η εφεύρεση δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.
6. Ρομπότ
getty images
Παρόλο που ο “Ρόμπερτ το Ρομπότ” δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι ρομπότ στον κόσμο, ήταν το πρώτο που κέρδισε φήμη. Είχε ένα καλωδιακό τηλεχειριστήριο και μπορούσε να μιλήσει και να ανάψει τα μάτια του και όλα αυτά ήδη από το 1950. Σήμερα, οι συλλέκτες είναι έτοιμοι να πληρώσουν οπουδήποτε από 200 έως και 1200 ευρώ για ένα κλασικό “Robert the Robot”.
7. Μοτοσικλέτες
© Edward Butler/Wikimedia Commons © Ocdp/Wikimedia Commons
Τον 19ο αιώνα, επιστήμονες και εφευρέτες συνειδητοποίησαν ότι δύο πρόσφατες εφευρέσεις, τα ποδήλατα και οι ατμομηχανές, θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Το 1867, ο Αμερικανός εφευρέτης Σιλβέστερ Χ. Ρόπερ εισήγαγε ένα δικύλινδρο, ατμοκίνητο ποδήλατο. Αργότερα, το 1885, η ατμομηχανή άλλαξε σε κινητήρα αερίου. Σήμερα, πάνω από 200 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
8. Μικρόφωνα
© Library of Congress © amazon
Το μικρόφωνο στην αριστερή εικόνα επινοήθηκε από τον Εμίλ Μπερλίνερ το 1876 χρησιμοποιώντας τηλεφωνητή. Το μικρόφωνο αποτελείται από δύο ηλεκτρικές επαφές που χωρίζονται από ένα λεπτό στρώμα άνθρακα. Μια επαφή προσαρτήθηκε σε ένα διάφραγμα που δονείται όταν χτυπιέται από ένα ηχητικό κύμα. Τα μικρόφωνα άνθρακα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα επινοήθηκαν το 1878 και αργότερα αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1920.
9. Αεροπλάνα
© Horatio Phillips/Wikimedia Commons © conscious/Wikimedia Commons
Πριν και μετά την πρώτη πετυχημένη πτήση στον αέρα, στις 17 Δεκεμβρίου 1903 από τους αδελφούς Ράιτ, οι εφευρέτες προσπάθησαν διαφορετικά μηχανήματα για να πετάξουν στον αέρα. Η συσκευή στην εικόνα είναι ένα αεροπλάνο, που εισήχθη από τον Οράτιο Φρέντερικ Φίλιπς το 1907. Ήταν το τρίτο και τελευταίο αεροπλάνο του, το οποίο είχε 200 ξεχωριστά φτερά. Σε αυτό το μηχάνημα ο Φίλιπς έκανε μια τροφοδοτημένη, αν και ανεξέλεγκτη, πτήση περίπου 500 ποδιών.
10. Skype
© Western Electric/Engineering and Technology History Wiki © Skype
Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το Skype σήμερα για φτηνές βιντεοκλήσεις. Η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ τηλεφώνου και τηλεόρασης ήταν ένα μακρόχρονο πεδίο έρευνας από την Bell Labs. Το “Picturephone” έκανε το ντεμπούτο του ως ένα σημαντικό αξιοθέατο στην Έκθεση του Παγκόσμιου Ιστού της Νέας Υόρκης το 1956. Οι επιλεγμένοι επισκέπτες θα μπορούσαν να κάνουν βιντεοκλήσεις από το ένα περίπτερο στο άλλο και ακόμη και σε ένα παρόμοιο περίπτερο στη Disneyland.
11. Kindle e-reader
© Library of Congress © amazon
Παραδόξως, το πρωτότυπο Kindle αναπτύχθηκε ήδη από το 1922 από τον αμερικανικό ναύαρχο Μπράντλεϊ Φισκ. Η μηχανή ανάγνωσης του Φισκ ήταν εξοπλισμένη με ένα μικρό φακό και ένα ρολό και θα μπορούσε να κρατήσει τις κάρτες γεμάτες με περισσότερες από 100.000 λέξεις. Η συσκευή είχε ως στόχο να μειώσει το κόστος κατασκευής βιβλίων, ωστόσο η μηχανή δεν βρήκε καμία επιτυχία.
12. Κάμερα
© George Raymond Lawrence/Wikimedia Commons © Cave/Columbia University
Η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή μαμούθ του κόσμου στην παραπάνω εικόνα χτίστηκε το 1900. Η κάμερα ζύγιζε 400 κιλά και απαιτούσε 15 άνδρες για να φορτωθεί στο φορτηγό. Σχεδιάστηκε για να τραβάει μια εικόνα ενός εξίσου μεγάλου τρένου.
Σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να μεταφέρουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε κάμερα υψηλής ανάλυσης. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διερευνούν την ιδέα της απεικόνισης χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, μεγάλο, εύκαμπτο φύλλο.