Έχετε σκεφτεί ποτέ πως οι άνθρωποι γύρω σας θα μπορούσαν να δουν την κοινή πραγματικότητα με εντελώς διαφορετικό τρόπο;
Θα σας δείξουμε πώς οι άνθρωποι σε διάφορες καταστάσεις και διαφορετικές ηλικίες βλέπουν την ίδια εικόνα.
© Depositphotos
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας υγιής νηφάλιος ενήλικας βλέπει τον κόσμο.
© Depositphotos
Πιστεύεται συνήθως ότι ένα πρόσωπο με στραβισμό βλέπει μια διπλή εικόνα ή, όπως σε μερικές ταινίες, μπορεί να κοιτάξει σε διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλος αυτού του ατόμου αγνοεί αυτό που βλέπει ένα από τα μάτια του, οπότε η εικόνα δεν διπλασιάζεται. Με άλλα λόγια, μπορείτε να δείτε τι βλέπουν αυτοί οι άνθρωποι απλά καλύπτοντας το μάτι σας με το χέρι σας.
© Depositphotos
Μυωπία έχετε όταν βλέπετε αντικείμενα σχετικά κοντά σας, ενώ τα μακρινά αντικείμενα γίνονται θολά.
© Depositphotos
To αντίθετο συμβαίνει με την υπερμετρωπία: δεν μπορείτε να δείτε τι είναι κοντά σας, ενώ το φόντο είναι αρκετά καθαρό.
© Depositphotos
Έτσι βλέπουν οι άνθρωποι που είναι σχεδόν τυφλοί. Μπορούν να διακρίνουν αφηρημένα σχήματα, χρώματα και φως. Ωστόσο, θεωρούνται τυφλοί, επειδή δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή ενός ατόμου χωρίς προβλήματα όρασης.
© Depositphotos
Αυτή η εικόνα φαίνεται από εκείνους που έχουν χάσει την όρασή τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν μερική αντίληψη του φωτός: μπορούν μόνο να διακρίνουν το φως και το σκοτάδι. Συνήθως, έτσι βλέπουν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με όραση και την έχασαν αργότερα στη ζωή τους.
© Depositphotos
Η πλήρης τύφλωση μοιάζει με το πλήρες σκοτάδι. Αλλά ένας τυφλός δεν ορίζει τον κόσμο γύρω του ως μαύρο ή σκοτεινό, καθώς απλά δεν ξέρει ποιο είναι το μαύρο χρώμα ή το σκοτάδι γενικά. Παρεμπιπτόντως, δεν βλέπουν τίποτα ούτε στα όνειρά τους.
© Depositphotos
Υπάρχουν αρκετές μορφές αχρωματοψίας. Εδώ, θα μιλήσουμε για την πιο κοινή μορφή του: την δευτερανωμαλία. Κατά αυτήν, όλα τα χρώματα (ειδικά το πράσινο και το κόκκινο) έχουν αδύναμο κορεσμό.
© Depositphotos
Έτσι βλέπει ένα νεογέννητο μωρό: η εικόνα είναι σχεδόν τελείως θολή. Βασικά, ένα βρέφος μπορεί μόνο να δει την παρουσία ή την απουσία φωτός.
© Depositphotos
Μετά από ένα μήνα, ένα μωρό αρχίζει να διακρίνει μεγάλα αντικείμενα και αντικείμενα που απέχουν περίπου 20 εκατοστά. Για παράδειγμα, βλέπει την μητέρα του όταν το θηλάζει.
© Depositphotos
Μετά από 3 μήνες, ένα παιδί είναι σε θέση να διακρίνει τα πρόσωπα των γονιών του. Μετά από 6 μήνες, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα χρώματα, και καλύτερα από όλα – το κόκκινο και το κίτρινο.
© Depositphotos
Προφανώς, χρειάζεται περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί για να μεθύσετε τόσο. Αυτή η εικόνα παρουσιάζει την όραση του ανθρώπου μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
© Depositphotos
Μετά το κάπνισμα κάνναβης, η όραση σας είναι παρόμοια με αυτή ενός ελαφρώς μεθυσμένου ατόμου.
© Depositphotos
Αν θέλετε να αισθανθείτε ένα ελαφρύ οπτικό εφέ παρόμοιο με το LSD, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βίντεο προσομείωσης. Πρέπει να το παρακολουθήσετε σε πλήρη οθόνη και να διαβάσετε όλα τα γράμματα χωρίς διακοπή για να έχει αποτέλεσμα.
Υπάρχει επίσης μια ταινία μικρού μήκους που δείχνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου, όταν βιώνει μια ψυχεδελική κρίση.
© Depositphotos
Μπορείτε να δείτε κάτι παρόμοιο με την επίδραση της κοκαΐνης στην ταινία “Απόλυτη ευφυία“. Αυτό το ναρκωτικό κάνει όλα τα συναισθήματα πιο έντονα: οι εικόνες γίνονται “πληρέστερες”, φωτεινότερες και λίγο παραμορφωμένες.
© Depositphotos
Τα οπτικά εφέ δεν είναι τόσο σημαντικά με την ηρωίνη, επειδή όταν ένα άτομο παίρνει αυτό το ναρκωτικό, η ζωή του ξαφνικά χάνει κάθε αίσθηση και το σώμα του είναι γεμάτο με ευφορία. Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει προσεχώς αυτό το γλυκό, αλλά θανάσιμο συναίσθημα.