Ο Freud υπεστήριξε, ότι «ο Έρωτας μας συνδέει με το σύμπαν, γιατί αναγκαζόμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να τον μοιραστούμε με τον άλλον».
Είναι οδυνηρό να ζούμε χωρίς Έρωτα! Kαι όσον αφορά τον γάμο; Ο ψυχαναλυτής Harvil Hendrix έλεγε:
«Ο γάμος ξεκινάει από την έκσταση της έλξης, παραπλανιέται σε μια δύσκολη πορεία ανακάλυψης του εσωτερικού εαυτού και κορυφώνεται στη δημιουργία μιας οικείας μακροχρόνιας και χαρούμενης ένωσης και μιας σεξουαλικής απογοήτευσης που συχνά φανερώνεται ήδη στα 2 πρώτα χρόνια».
Τι είναι καλό να αναζητάμε σε έναν γάμο; Πότε ο γάμος γίνεται δέσμευση που δεν αφήνει περιθώρια για προσωπική ανάπτυξη;
Ο ερωτευμένος εγκέφαλος, σύμφωνα με τα ευρήματα Άγγλων νευροβιολόγων, (Bartels & Jekins) παράγει σημαντικές χημικές ουσίες που ενεργοποιούν το κέντρο ηδονής του εγκεφάλου και το κέντρο αυτό δίνει το συναίσθημα της ζωντάνιας, της δημιουργικότητας και της ευφορίας.
Η έλλειψη του έρωτα και η έλλειψη σεξουαλικής επαφής, μπορεί να δημιουργήσει μαρασμό και κατάθλιψη.
Σήμερα, τα κίνητρα του έρωτα έχουν αλλάξει. Με το συναπάντημα των δύο ατόμων, πρέπει πρώτα να υπάρξει η «Έλξη». Η «χημεία» μεταξύ των συντρόφων που συχνά οδηγεί και στην αναπαραγωγή.
Και αυτό, γιατί οι ρόλοι των 2 φύλων έχουν διαφοροποιηθεί και τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας αποβλέπουν, πριν από όλα, στη σεξουαλική ευχαρίστηση, στην επικοινωνία και στην αρμονική συνεργασία, σε κάθε έκφανση της ζωής τους.
Εξάλλου η γνωστή ψυχολόγος Sandra Lieblum, ισχυρίζεται, ότι το σεξουαλικό όργανο της γυναίκας βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά. Οι άντρες χρειάζονται μόνο ένα χώρο για να κάνουν σεξ ενώ οι γυναίκες ένα σκοπό.
Στην πρώτη ενηλικίωση, η νεαρή γυναίκα μέσα από τη ρομαντική σχέση, επιδιώκει τη συναισθηματική και σεξουαλική της ικανοποίηση και την καταξίωση της ταυτότητας της μέσα στην κοινωνία. Πρωτίστως όμως, την αποδοχή της σαν θηλυκό από το ανδρικό φύλο..
Αποζητά ένα σύντροφο που θα έχει την ίδια συναισθηματική ωριμότητα, θα φροντίζει την πνευματική της ανάπτυξη και θα αναπληρώνει τις παιδικές συναισθηματικές της ελλείψεις.
Αν η σχέση αυτή ευοδωθεί και οι απαιτήσεις της ικανοποιηθούν, τότε θα οδηγηθεί στο γάμο με χίλια όνειρα, που σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιούνται.
Γιατί ο γάμος, δεν είναι μια στατική κατάσταση και πρέπει να αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται ηλικιακά οι δύο σύντροφοι. Αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη μεγάλη προσπάθεια και των δύο συντρόφων.
Μέσα σε ένα γάμο, λέγεται ότι υπάρχουν δύο γάμοι. (Jessie Bernard). Ο γάμος της γυναίκας και ο γάμος του άντρα. Ο δεσμός του γάμου ευνοεί τους άντρες. Τους διατηρεί ψυχικά υγιείς και τους προστατεύει από την κατάθλιψη.
Αν η γυναίκα μέσα στο γάμο δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σαν άτομο…
Αν χάσει την ταυτότητα της μέσα από το ρόλο της μητέρας και της νοικοκυράς.
Και αν ακολουθήσει τυφλά τις κοινωνικές προσδοκίες για το ρόλο της γυναίκας, δηλαδή « να βάζει συνεχώς την πλάτη της για να αναρριχηθούν ο σύζυγος και τα παιδιά της», τότε θα αισθανθεί μοναξιά και θα είναι ανίκανη να αγαπήσει τον εαυτό της.
Θα εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αυτομίσους και η θετική της ενέργεια θα στερέψει. Δεν θα μπορέσει να ανακαλύψει σε καμιά μελλοντική ηλικία, τις ιδέες της, τις δημιουργικές της ικανότητες, τη χαρά.
Η γυναίκα καριέρας αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα. Οι περισσότερες γυναίκες που ασχολούνται υπερβολικά με επαγγέλματα καριέρας αισθάνονται ως ένα βαθμό ικανοποίηση στη ζωή τους, αλλά και απογοήτευση.
Γιατί οι επιθυμίες τους διαμορφώνονται από την αντίφαση που παρατηρείται μεταξύ της εικόνας της παραδοσιακής νοικοκυράς και των παραδοσιακών αρετών με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί από την μητέρα τους και τα αντίθετα μηνύματα που έδινε η ίδια μητέρα για μια γυναίκα δυνατή και ανεξάρτητη, που κυνηγώντας το όνειρο της επιτυχίας θα ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Η δύναμη αυτών των μηνυμάτων δημιουργεί μια τεράστια σύγκρουση στις αποφάσεις και στην εξέλιξη της γυναίκας που επιλέγει την καριέρα, όπως και σε εκείνη που επιλέγει τον παραδοσιακό ρόλο με τίμημα την προσωπική της εξέλιξη.
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πως κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει αυτή την εσωτερική πάλη.