Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
ελληνικός κινηματογράφοςΠολιτική και εκλογές στον ελληνικό κινηματογράφο

Πολιτική και εκλογές στον ελληνικό κινηματογράφο

Η πολιτική και οι εκλογές υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα θέματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ελληνικές παθογένειες, ρουσφέτια και πολιτικές βλέψεις απλών ανθρώπων παρουσιάστηκαν στη μεγάλη οθόνη, σχολιάζοντας με τρόπο εύστοχο την πολιτική πραγματικότητα.

Στο Υπάρχει και φιλότιμο (1965) του Αλέκου Σακελλάριου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμηνεύει τον υπουργό Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως, Ανδρέα Μαυρογιαλούρο, ο οποίος εξαιτίας ενός ατυχήματος σε χωριό της εκλογικής του περιφέρειας θα μάθει την πραγματική γνώμη των ψηφοφόρων του για αυτόν και τις απάτες του κομματάρχη της περιοχής.

Από τις χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, εκείνη που ο Μαυρογιαλούρος προβάρει τον λόγο του, με απολαυστικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές βρίσκονται στο φόντο της ερωτικής ιστορίας που ζουν η Τζένη (Τζένη Καρέζη) με τον Νίκο Μαντά (Ανδρέα Μπάρκουλη), έναν νέο με πολιτικές βλέψεις στην ταινία Τζένη-Τζένη (1966). Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος που ερμηνεύει τον κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη στηρίζει τον πολιτικό Γκόρτσο, αλλά ο Μίλτος Κασανδρής θα επιλέξει να ρίξει στην πολιτική σκηνή τον ανιψιό του, Νίκο Μαντά.

Από τις κορυφαίες σκηνές, εκείνη που ο Σκούταρης, μιλώντας στους ψηφοφόρους, προσπαθεί να τους πείσει ότι έκανε λάθος που τους ζητούσε να ψηφίσουν τον Γκόρτσο. «Μου έλεγε και σας έλεγα» λέει στους άναυδους συγχωριανούς του.

Άλλη χαρακτηριστική σκηνή θέλει τον Παπαγιαννόπουλο να μετράει ψήφους σε Άνω, Κάτω, Πέρα και Δώθε Παναγιά.

Στον Θανασάκη τον Πολιτευόμενο (1953), ο Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος) ακούει από τον συγγενή του, Θανάση, του οποίου τις πολιτικές βλέψεις στηρίζει οικονομικά, ότι δεν βγήκε στις εκλογές. Ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Θανασάκης: Δεν βγήκα αλλά έχω 3.960 προσωπικούς ψήφους!
Μελέτης: Τι πάει να πει αυτό;
Θανασάκης: Πάει να πει ότι 3.960 ψηφοφόρους τους έχω εδώ! Τους κρατάω στη χούφτα μου!
Μελέτης:  Βουλευτής βγήκες;
Θανασάκης: Όχι
Μελέτης: Ε, αμόλα τους! Τι τους έχεις και τους κρατάς; Άφησέ τους να πάνε στα σπίτια τους…

Άλλος κλασικός πολιτικός είναι ο Καλοχαιρέτας (Απόστολος Αυδής) στην ταινία Στουρνάρα 288 (1959). Τα ρουσφέτια δίνουν και παίρνουν και οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να μείνουν παραπονεμένοι.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης διεκδικεί τη δημαρχία στην ταινία Κυρία Δήμαρχος (1960), με αντίπαλο τη Γεωργία Βασιλειάδου. Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις είναι να ότι δεν θα αφήσει «τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα».

Στη Βουλευτίνα (1966) η Ρένα Βλαχοπούλου ως Ρένα Βαρλάμου έχει αναλάβει την προώθηση του αρραβωνιαστικού της, υποψήφιου βουλευτή, Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης). Στο παρακάτω απόσπασμα ο Ξενίδης μιλά σε μερικούς βαριεστημένους θαμώνες ενός καφενείου, κάνοντας λόγο για «πραγματική λαοθάλασσα».

Τα πιο σημαντικά