Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επισήμανε ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι “καταστρεπτικό”
Στη στάση που τηρεί η Εκκλησία για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο κοινωνικά και πνευματικά θέμα, με διαφορετικά επίπεδα προσέγγισης σε νομικό, πνευματικό, ιατρικό και αξιακό πλαίσιο.
Για το πνευματικό σκέλος απάντησε πως επίσημα η Εκκλησία αναμένει να πάρει μια απόφαση, λέγοντας πως θεσμικά θα είναι αντίθετη απέναντι στον γάμο, καθώς η διδασκαλία του Ευαγγελίου και η χριστιανική παράδοση διδάσκουν γάμο σε μορφή ετεροφυλόφιλων.
«Η Εκκλησία υπάρχει για να κατευθύνει πνευματικά και να διδάσκει, δεν αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα σύγχρονα δεδομένα. Προσεγγίζει τους ανθρώπους με σύγχρονες μεθόδους, αλλά δεν αλλάζει. Θα είναι αρνητική απέναντι στον γάμο, γιατί μακροπρόθεσμα θα είναι καταστρεπτικός για τις ανθρώπινες κοινωνίες, κατά την άποψή μου», είπε αρχικά στην εκπομπή Ραδιοεφημερίδα του καναλιού True Story Radio στο youtube.
Στο νομικό κομμάτι, απάντησε πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα σε αυτό που θα πάει η κυβέρνηση να ψηφίσει, λέγοντας «πως καλούν Έλληνες βουλευτές να ανατρέψουν τον τρόπο που ζουν επειδή επιβάλλεται από κάποιο κέντρο».
Είπε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση θα την «πληρώσει» αυτή την απόφαση, καθώς θα τη δει μπροστά στα παιδιά και στα εγγόνια της.
Η Εκκλησία δεν έχει λόγο στην ψήφιση, προσέθεσε, λέγοντας πως το νομοσχέδιο το ψηφίζει ο λαός μέσω των αιρετών. «Υπάρχει πολιτικό θέμα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν κάτι που ο λαός δεν το θέλει;», αναρωτήθηκε, λέγοντας πως το αποτέλεσμα θα είναι «καταστρεπτικό» και συμπληρώνοντας πως ο ίδιος συνομιλεί με κόσμο απ’ όλους τους χώρους που το εν λόγω νομοσχέδιο τους βρίσκει αντίθετους.
Δείτε το βίντεο
«Αν ο βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο από προσωπική του ιδεολογία, είναι δικαίωμά του, αλλά ο βουλευτής δεν είναι εκεί ως πρόσωπο. Αν το κάνει από κομματική πειθαρχία, έχουμε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», είπε με έμφαση, δίνοντας και το νομικό σκέλος της υπόθεσης, λέγοντας ακόμη:
«Από τη στιγμή από υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν διαφορετικά, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο από την πολιτεία. Αυτό με προσαρμογές θα μπορούσε να γίνει στο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο σήμερα απαγορεύει την τεκνοθεσία. Έρχονται να εκμεταλλευτούν τον ιερό θεσμό της οικογένειας, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερα και εγώ ως κληρικός δεν μπορώ να το καταστρατηγήσω. Είναι διαφορετικό να σέβομαι έναν άνθρωπο και διαφορετικό να το προβάλλω ως κοινωνικό πρότυπο», είπε.
«Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι πηγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο Χριστός. Οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και πρέπει να βρουν ένα νομικά πλαίσιο ώστε να ζουν ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια. Αν πάμε στην τεκνοθεσία, καταστρατηγούμε τα δικαιώματα πρώτον του παιδιού και δεύτερον της γυναίκας, αφού δεν μπορούμε να θεωρούμε τη γυναίκα κλωσσομηχανή. Τέτοιες ανατρεπτικές κινήσεις ανατρέπουν την ίδια τη δημοκρατία», είπε ακόμη, αναφερόμενος στο θέμα της τεκνοθεσίας.
Προσέθεσε πως ο νόμος θα μπορούσε να κατοχυρώσει και τα δικαιώματα των παιδιών, μιλώντας για το πόσο θα επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού το να μεγαλώνει χωρίς πρότυπο μητέρας και πατέρα.
Η φθορά των πραγμάτων που θεσμοθετούνται σήμερα θα φανούν πενήντα χρόνια από σήμερα, είπε ακόμη ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ενώ λίγο αργότερα είπε ότι «η ομοφυλοφιλία δεν έχει γενετικό ή ορμονικό υπόβαθρο», τονίζοντας πως δεν θα επεκταθεί στο ιατρικό κομμάτι σε αυτή τη φάση.
Μίλησε, επίσης, για τον πολιτικό γάμο, που πλέον στις ημέρες μας, όπως είπε, έγινε ένα συμβολαιογραφικό χαρτί, λέγοντας πως σε πολλές περιπτώσεις εξευτελίζεται ένας ιερός θεσμός για πρακτικούς και άλλους λόγους, υποβιβάζοντάς τον.