Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΘλίψη για την απώλεια του γνωστού αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη

Θλίψη για την απώλεια του γνωστού αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών άφησε το απόγευμα της Κυριακής ο Μιχάλης Ανδριανάκης, αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Χανίων.

Υπήρξε σημαντικό μέλος της οικογένειας των αρχαιολόγων με αξιοσημείωτο έργο στα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη. Παρά τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε παρέμενε ενεργός σε προσκλήσεις των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική και μνημειακή κληρονομιά των Χανίων και της Κρήτης.

andr 2

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επί χρόνια προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπηρέτησε ως Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στο διάστημα 1975-2000 και κατόπιν τοποθετήθηκε διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέχρι το 2011.

Συγγραφέας, αρθρογράφος, πρόεδρος και μέλος επιστημονικών επιτροπών, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα, αποκατάσταση διατήρηση και ανάδειξη βυζαντινών, μεταβυζαντινών Μνημείων στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στάθηκε δε στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά. Ως αυτοδιοικητικός τη δεκαετία του ’90 στην τότε Νομαρχία Χανίων, υπερασπίστηκε ένθερμα την αρχή ότι στους πολίτες ανήκουν τα Μνημεία και η υποχρέωση να τα παραδώσουν αλώβητα στις επόμενες γενιές.

andrianakis

Με καταγωγή από τον Αποκόρωνα ο Μιχάλης Ανδριανάκης θεωρούνταν από πολλούς δάσκαλος και η αιτία που γνώρισαν την αξία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την απώλεια του Μιχάλη Ανδριανάκη 

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα της απώλειας του αρχαιολόγου και επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα τα Χανιά αλλά και η Κρήτη έχασαν έναν θεματοφύλακα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, έναν επιστήμονα που αγωνίστηκε κι εργάστηκε συστηματικά για την ανάδειξη και τη διάσωση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων τους. Μέσα από την επιστήμη του μετουσίωσε όλη του την αγάπη, το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που ένιωθε και που αρμόζει στην Ιστορία και στα Τοπόσημά της, θεωρώντας τα ως «το μεγάλο κεφάλαιο” του τόπου μας ».

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του…»

Τα πιο σημαντικά