Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
ομογενείςΠατριώτες ή πειρατές; Η άγνωστη ιστορία των πρώτων Ελλήνων της Αυστραλίας

Πατριώτες ή πειρατές; Η άγνωστη ιστορία των πρώτων Ελλήνων της Αυστραλίας

Συμπληρώθηκαν 188 χρόνια από την ημέρα που οι πρώτοι επτά Έλληνες πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία. Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία τους.

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 188 χρόνια από τότε που (αποδεδειγμένα) πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά οι Έλληνες στην Αυστραλία. Και λέμε αποδεδειγμένα, γιατί κατά καιρούς διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν εδώ λίγο μετά τον… Κάπτεν Κουκ!AdTech Ad

Όπως και να ‘χει, την περασμένη Δευτέρα η παροικία μας είχε γενέθλια! Συμπληρώθηκαν 188 χρόνια συνεχούς παρουσίας μας στην Αυστραλία, αλλά και 120 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους, ήταν 27 Αυγούστου 1829 όταν έφτασαν στο Σίδνεϊ ως βαρυποινίτες, επτά Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν μόνιμα εδώ από τις βρετανικές Αρχές, γλιτώνοντας έτσι τα χειρότερα, δηλαδή την εκτέλεση.

Ήταν επτά ναυτικοί, που είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

8d1c88147c16d354e7efd0c5be01763a

Ο τάφος του Αντώνη Μανόλη στη Νέα Νότια Ουαλία. Πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία  στις 27 Αυγούστου 1829

Ο αείμνηστος καθηγητής και ιστορικός, Μιχάλης Τσούνης (από την Αδελαϊδα), είχε γράψει στο «Νέο Κόσμο» ότι οι επτά Έλληνες δεν ήταν «πειρατές» αλλά «πατριώτες» που εμπόδιζαν τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.

Μην ξεχνάμε ότι το 1827, όταν συνελήφθησαν οι επτά ναυτικοί στη Μεσόγειο συνεχιζόταν ο αγώνας των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά αρχεία, οι Έλληνες που στάλθηκαν εξόριστοι το 1829 στην Αυστραλία ήταν το πλήρωμα της σκούνας «Ηρακλής», με πλοίαρχο τον Αθηναίο, Αντώνη Μανώλη, και έξι νεαρούς ναυτικούς από την Ύδρα: τους Δαμιανό Νίνη, Γκίκα Βούλγαρη, Γεώργιο Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέα. Είχαν «κουρσέψει» το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Άλκηστη», χωρίς να πειράξουν τους Βρετανούς ναυτικούς, στις 29 Ιουλίου 1827 έξω από τη Μάλτα.

Δύο μέρες αργότερα, τους έπιασε το βρετανικό πλοίο «Gannet» που εκτελούσε περιπολίες στα νότια της Κρήτης, οδηγώντας τους στη Μάλτα όπου και καταδικάστηκαν.

8900278b1ac6094c25cc4733cee5ef0b

Υπάρχουν πληροφορίες, πάντως, ότι κάποιοι Έλληνες έφθασαν εδώ νωρίτερα, όπως ο Γεώργιος Παππάς, που φέρεται ότι βρέθηκε σε αυστραλιανό έδαφος το 1814, ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού. Παντρεύτηκε μια ιθαγενή (Αβορίγινα), εγκατέλειψε το πλοίο του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ. Παλιές αυστραλιανές εφημερίδες του 1900, αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες που φέρεται ότι έφτασαν στην Αυστραλία μεταξύ των ετών 1803 και του 1820. Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Όμως αυτές τις μέρες είχε γενέθλια και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης!

Συγκεκριμένα, πριν από 120 χρόνια, 57 Έλληνες που ζούσαν στη Μελβούρνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ελληνική Κοινότητα. Τότε, δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι ο οργανισμός αυτός θα εξελισσόταν στον ιστορικότερο και μαζικότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας με το εντυπωσιακό μέγαρό του που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ιδρύθηκε το 1897 και είναι γηραιότερη από την Αυστραλιανή Συνομοσπονδία. H ιδρυτική συνέλευση της Κοινότητας αποφασίστηκε στις 22 Αυγούστου 1897.

Χρόνια Πολλά στην παροικία μας και στην Κοινότητα!

[Neoskosmos]

Τα πιο σημαντικά